I ve svém názvu má měsíc srpen zakódováno, že jde o čas sklizně a období vytváření zásob na horší časy, vždyť tam přímo slyšíme jméno nástroje na sečení „srp“. A vy můžete sklidit výpěstky ze zahrad i úrodu, kterou vám nabídne volná příroda. A pak pozvat své nejbližší ke stolu nebo vyrábět tinktury a sirupy, nebo sušit materiál na léčivé a voňavé čaje, odvary a výluhy.

Anýz na plynatost, chmel na spaní

Anýz je ta typická „pendreková“ vůně, ale i základ nápojů, jako je pastis či ouzo. Není složité ho vypěstovat a konec léta je dobrým časem pro sklizeň jeho plodů, které mají kromě omamné vůně i moc dezinfikovat organismus a zmírnit nepříjemnou plynatost či nechutenství, provázející některé zdravotní obtíže.

Přelom léta je i obdobím sklizně chmele, což vědí pamětníci studentských chmelových brigád, ale i výrobci piva. Chmelové šišky jsou ovšem rovněž zajímavým zdrojem zdravých látek, které lze dostat do těla skrze odvary nebo koupele. Obsahové látky z šištic uklidňují a zabírají proti podrážděnosti či nespavosti, což jsou potíže, jejichž prohlubování bohužel nakonec téměř vždy ovlivní lidské zdraví. Zhruba pět gramů postačí na chmelový odvar, který popíjejte před spaním. Odvar se hodí jako kloktadlo při zánětech v krku, jeho dezinfekční účinky prospívají, pokud odvarem omýváte drobná zranění.

Fazole na tlak, jeřabiny na imunitu

V srpnu jsou na mnoha zahradách k otrhání i fazole. Sušte zralé lusky, odvar z nich je dobrý na srdce i na tlak. Užívá se i jako součást léčby cukrovky. Obecně jsou fazole dobrým zdrojem minerálů, nasušené lusky poslouží ve směsích s diuretickými účinky lidem, trpícím potížemi s ledvinovými kamínky. Nezapomeňte, že syrové fazole jsou mírně jedovaté, je nutné je tepelně upravit.

Srpen je i dobou sklizně plodů jeřábu, tedy jeřabin. Trpké kuličky vyžadují tepelné zpracování bývají například tradičním „kořením“ některých kompotů, ale je dobré vnímat tyto plody i jako velmi cenný zdroj látek, podporujících tělesnou imunitu. Odvary jsou močopudné, přidané do koupele léčí ekzémy.

Máta na trávení, rozrazil na všechno

V srpnu lze v některých případech podruhé sklízet mátu peprnou, kterou si užijete v čerstvé i v sušené podobě. Nezapomeňte, že v arabských zemích se pije mátový čaj jako osvěžující nápoj i v teplotách vyšších, než jsou u nás v srpnu obvyklé. Zhruba čtyřicet v mátě obsažených látek prospívá zejména trávicímu ústrojí, podporuje činnost téměř všech orgánů v lidském těle díky obsahu mentolu jsou odvary z máty chladivé a osvěžující.

V srpnu lze zejména na suchých a polostinných místech narazit i na modré kvítky rozrazilu lékařského, byliny básníků, jejíž tradice využívání v přírodním léčitelství sahá daleko do středověku. Odvary z rozrazilu upravují hladinu cholesterolu v krvi, pití odvaru uleví při kašli a přidáte-li ho do koupele, urychluje hojení povrchových ran. V srpnu sbírejte i na horečky skvělý vřes nebo posilující a trávení zlepšující zeměžluč.