HCG dieta

Do světa se vydala z Hollywoodu, ale bylo by lepší, kdyby tam zůstala. Je extrémně přísná, co se povoleného energetického příjmu týká, zato počítá s podáváním hormonu HCG (lidský choriový gonadotropin, který se tvoří v těle žen začátkem těhotenství). Zastánci diety tvrdí, že hormon způsobí pokles váhy, ale žádná studie to nepotvrdila. Hubnutí je způsobeno minimálním příjmem jídla, kvůli němuž tělo ztrácí svaly. Tedy přesně to, co nechcete.

Vlkodlačí dieta

Trochu legrační název odkazuje na to, že stravování by se mělo řídit měsíčním cyklem. Součástí diety je tak třeba čtyřiadvacetihodinový půst v době úplňku, kdy se smí jen džus, zatímco některé dny se v závislosti na fázi Měsíce nesmí jíst večer a podobně. Vcelku nepřekvapivě není podložena žádným výzkumem. Vede akorát k tomu, že člověk zběsile hlídá, zda je Měsíc v novu, místo aby se zaměřil na složení stravy, které dieta moc neřeší.

Dieta pěti soust

Dietu pěti soust neboli v originále Five-Bite vytvořil kalifornský internista Alwin Lewis – doporučuje vynechávání snídaně a pak jak k obědu, tak k večeři povoluje vždy pouze pět soust. Celkem tedy deset soust denně, protože se svačinami nepočítá. Výsledek? Rozhodně se takhle zhubne, ale taky se to rozhodně nedá doporučit, protože denní energetický příjem je příliš malý, takže člověku budou chybět důležité živiny. Navíc jde přesně o ten typ diety, po kterém bude následovat návrat kil i s úroky, jakmile se člověk vrátí k normální stravě.

Keto dieta

Tuhle dietu propagují celebrity, jako třeba reality show star Kourtney Kardashianová a herečka Halle Berryová, stejně jako firmy, které celý svůj úspěch založily na slovíčku KETO v názvu. Na začátku se dieta omezující sacharidy zdá jako trefa do černého, protože kila jdou rychle dolů. Částečně se to dá přičíst tomu, že přestanete jíst ty největší prasárničky, hlavně to je ale tím, že při téhle dietě se povoluje skutečně minimální energetický příjem – nelze to proto vydržet dlouho. Extrémní dieta navíc vede k únavě, bolestem hlavy, případně k zácpě kvůli nedostatku vlákniny.

Free sugar

Podobně jako keto dieta omezuje cukry, a to včetně těch přírodních třeba v ovoci či zelenině. Výsledek? Vedlejší efekty podobné jako u keto diety, tedy únava, problémy se soustředěním, bolest hlavy, zácpa, k tomu také oslabení imunity, protože vám budou chybět vitamíny a další živiny, které tělo může získat jen z rostlinné stravy.

Dieta podle krevních skupin

Tahle dieta původně vzešla z pera lékaře zaměřeného na přírodní medicínu, nejde jen o jídelníček, ale člověk by podle něj měl celý svůj životní styl přizpůsobit krevní skupině. Výsledkem by mělo být pevnější zdraví a nižší váha. Dieta sama o sobě není úplně špatná, protože sází na kvalitní potraviny, takže může v ledasčem prospět každému, kdo jí třeba hodně polotovarů. Na druhou stranu neexistuje byť jediná vědecká studie, která by výše nastíněnou teorii podpořila. A pokud se jí někdo drží zuby nehty, může mít zbytečně omezený jídelníček.

Detoxikační dieta pomocí zeleninových šťáv

Tahle dieta je sice hodně krátkodobá, ale i tak může způsobit poměrně dost škod. Kdo vsadí na tenhle způsob hubnutí, musí se připravit na dost velký hlad a bohužel také na problémy s trávením. A to navzdory tomu, jak zdravě to zní. Neustálé proplachování zeleninovými šťávami totiž vyčistí střeva tak dokonale, že člověka zbaví i zdraví prospěšného mikrobiomu. Výsledkem jsou průjmy nebo naopak zácpy a bolesti břicha.

Jablečný ocet

Velkou zastánkyní téhle diety je herečka Megan Foxová, která si pochvaluje mimo jiné to, že snižuje chuť k jídlu. To ale lze podle odborníků vysvětlit hlavně tím, že jablečný ocet zvyšuje kyselost v žaludku, a člověku tak není moc dobře. Pokud už to chcete s jablečným octem zkusit, spíše ho zařaďte do svého běžného jídelníčku například do salátů a dresinků.