Víte, co je při hubnutí zásadní? Mít nějakou představu, čeho chcete dosáhnout, mít příslušný plán a mít čas. Právě to posledně jmenované je pro spoustu žen problém, protože v každodenním kolotoči kolem rodiny se čas třeba na cvičení nebo na přípravu zdravějšího jídla hledá dost těžko. Tohle se kolem padesátky mohlo zásadně změnit s tím, jak děti odrostly.

Když ženy v tomto věku překonají osamění související například s tím, že se jejich děti osamostatňují, nebo se zjištěním, že je čeká život bez partnera, který například ze vztahu odešel, mohou zjistit, že získaly spoustu času, který mohou věnovat samy sobě. A svému zdraví, včetně úsilí dostat se na nižší zdravou váhu.

Podle Ivy Málkové, psycholožky a zakladatelky renomované iniciativy Stop obezitě, je jen nutné překonat pocit, že život skončil a že jednou z mála útěch a jistot je jídlo. A trochu změnit životní styl. Z její zkušenosti se ženám kolem padesátky osvědčují různé aktivní dovolené, zaměřené právě na kondici a snížení váhy.

„Je to věkové období, kdy mají více času se věnovat sobě, než když měly malé děti. A radši vyrazí na dovolenou ve skupině, než aby jely někam samy,“ přibližuje psycholožka. Když na takovou dovolenou nechcete, můžete zkusit například internetové kurzy hubnutí včetně diskusních skupin, kde se budete vzájemně podporovat.

Méně železa, více vápníku

Platí, stejně jako v každém jiném věku, že je třeba přidat na pohybu a ubrat na jídle. Rozhodně nezkoušejte nějaké jednostranné, údajně skvěle fungující diety. Více než kdy dříve je nutné zaměřit se na to, aby jídelníček byl pestrý a kvalitní. Se snížením objemu jídla totiž hrozí, že by vám některé živiny chyběly, a to rozhodně nechcete.

Víte například, že ženy po menopauze už nepotřebují tolik železa jako dříve, protože ho neztrácejí při pravidelném měsíčním krvácení? Chcete-li mít jistotu, raději si ale nechte udělat krevní rozbor u svého praktika. Doporučená denní dávka klesá z 18 na 8 miligramů. Také příjem kyseliny listové už nemusí být nijak vysoký jako v době, kdy měl zabránit případnému poškození dítěte po početí.

O to více je potřeba se zaměřit na příjem vápníku, ostatně doporučená denní dávka činí alespoň 1000 až 1200 miligramů. Po menopauze jsou bohužel ženy náchylnější ke vzniku osteoporózy neboli řídnutí kostí – proto je fajn, aby jedly přiměřené množství potravin bohatých na vápník, čímž zamezí úbytku kostní hmoty a následným bolestem pohybového aparátu. Součástí vaší denní stravy by tak měly být zakysané mléčné výrobky, ale i zelená listová zelenina, ořechy a celozrnné obiloviny. Pro lepší vstřebávání vápníku se zaměřte i na dostatečný příjem vitaminu D, který se aktivuje pobytem na slunci. Ale najít ho můžete i ve vybraných mléčných výrobcích. Pokud váš příjem není dostatečný, nechte si poradit, jakými potravinovými doplňky to dohnat.

Říká se sice, že člověk může jíst všechno a že záleží na množství, ale pokud to dokážete, existují přece jen potraviny, kterých je lepší se vzdát. Patří mezi ně třeba bramborové lupínky a podobné snacky nebo sušenky, které sice dobře chutnají, ale obvykle obsahují spoustu sodíku a přidaných cukrů.

Jak je to s tím cvičením

Zatím jste pohybu moc nedala a teď se bojíte, že budete muset do posilovny, a to pokud možno několikrát týdně? Nebojte, tak to není a nebude.

Doporučení se různí, ale můžete se držet třeba následujícího: vaším cílem je dvě a půl hodiny intenzivnějšího pohybu týdně doplněného tím, že trochu aktivní budete každý den. Ideální je, když budete kombinovat něco v ostřejším tempu (třeba rychlou chůzi), silový trénink (domácí cvičení s činkami nebo posilovací gumou) a protahování (jógu). Tip? Udělejte pokaždé, než si sednete na pohovku, 15 až 20 dřepů. Nebo alespoň pět až deset.