Původ a sestavení diety jsou připisovány americkému lékaři Williamu Howardu Hayovi, který se o zdravou výživu a hubnutí začal zajímat na počátku 20. století, když mu bylo čtyřicet let a váha mu vystoupala přes sto kilo. S názorem „když budu jíst jen to podstatné a zdravé, tak zhubnu“ se pustil do konceptu „diety“. Zároveň se inspiroval znalostmi amerických vědců, kteří tvrdili, že trávení a vstřebávání živin je ovlivňováno způsobem stravování a kombinací pojídaných jídel. Poté, co dal všechny své poznatky a názory dohromady a konzultoval je s lékaři, vyšly ve čtyřicátých letech knihy Health via Food a A New Health Era, ze které se stal bestseller. Dělená strava byla oficiálně na světě.

Tělo nestrádá

Jak už bylo řečeno, dělená strava rozhodně neznamená hladovění. „Ze zdravotního hlediska není dělená strava pro organismus nikterak škodlivá. Člověk přijímá všechny důležité složky potravy. Některé studie dokonce tvrdí, že dělená strava pomáhá chránit trávicí systém, zlepšuje vstřebávání živin a usnadňuje vyprazdňování,“ říká fitness lektorka a výživová poradkyně Linda Procházková Nagyová.

Rozděl a jez!

Principem „diety“ je rozdělení potravin do tří skupin podle odlišného způsobu zpracování v trávicím traktu. První tvoří bílkoviny (ke správnému trávení potřebují nízké pH, tedy kyselé prostředí), druhou sacharidy (vyžadují vysoké pH = zásadité prostředí) a třetí kategorií jsou takzvané neutrální potraviny, které můžete konzumovat samotné nebo je libovolně kombinovat s oběma dalšími skupinami. Pro žádoucí efekt se doporučuje jíst jeden den bílkoviny, druhý sacharidy. Někteří zastánci však tvrdí, že stačí skupiny střídat v rámci jednotlivých denních jídel s rozestupem alespoň 4 hodin. Při držení dělené stravy byste měli omezit také příjem kávy, černého čaje a čokolády a nepít alkohol. V jídelníčku by nemělo figurovat vepřové maso, bílé pečivo a konzervované výrobky.

Rozdělení potravin

Bílkovinné potraviny

Maso – ideálně tepelně zpracované. Vhodné je drůbeží, králičí, hovězí, telecí, ryby a plody moře. Sójové a mléčné výrobky – mléko, jogurty, tvarohy, sýry, vejce. Ovoce – citrusy, jablka, hrušky, meruňky, hrozny, ananas, třešně, jahody, maliny, mango, papája.

Sacharidové potraviny

Celozrnné výrobky – pečivo, těstoviny, krupice, rýže. Ovoce a zelenina – banány, sušené ovoce, fíky, brambory, kapusta, hrách, kukuřice. Ostatní – med, javorový sirup, husté ovocné šťávy, melta, pivo.

Neutrální potraviny

Tuky – rostlinné oleje, máslo. Ovoce a zelenina – borůvky, melouny, avokádo, zelí, okurka, mrkev, paprika, kedlubna, rajčata, cibule, celer, špenát, ředkvičky, feferonky a další. Ostatní – houby, ořechy, kysané mléčné výrobky, droždí, bylinky a koření.

Co radí Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa Zdraví

Co radí Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa Zdraví

Pod pojmem dělená strava lze v literatuře najít dva typy stravování. Jeden radí jíst zvlášť rostlinné a zvlášť živočišné produkty. Druhý rozděluje od sebe zdroje bílkovin a sacharidů. Výsledkem obou ale je, že nemůžete kombinovat pečivo či běžné přílohy (rýže, těstoviny nebo brambory) s masem, sýrem nebo vejcem, ale pouze se zeleninou. Po určitou dobu lze tento typ stravování vydržet. Ale po celý život, v jakékoli roční době a za každé situace? K zamyšlení je také to, že není potravina, která by obsahovala jen sacharidy nebo jen bílkoviny. Což systém diety popírá. Například klasický bílý jogurt, který je řazen do skupiny bílkovin, obsahuje ale i téměř stejné množství sacharidů. Já osobně jsem zastáncem toho, že každému vyhovují jiné kombinace, jiné potraviny a jiný poměr základních živin. Z vlastní praxe mohu říct, že dělená strava není způsob stravování, u kterého lidé zůstanou a jímž se řídí po celý život.

Kontakt: www.svet-zdravi.cz