Zpomalený metabolismus s sebou obvykle nese i další nepříjemnosti, jako je zvýšená únava, výkyvy nálad či zvýšená chuť k jídlu, která absolutně neodpovídá vaší výkonosti. Naštěstí se s tím vším většinou dá něco dělat.

Nejdříve je dobré uvědomit si, proč vlastně je zrovna vaše spalování tak nevýkonné. Paradoxně si za to často můžeme tím, že jíme příliš málo nebo se dlouhodobě pokoušíme o hubnutí prostřednictvím omezování jídla.

„Pokud při redukční dietě příliš omezíme příjem energie, metabolismus člověka se adaptuje na tyto podmínky a přepne na úsporný režim. Bazální metabolismus se sníží,“ popsal obezitolog Martin Matoulek ze III. interny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výsledkem je situace, kdy člověk jí tak málo, že mu začínají chybět důležité živiny, a přesto nehubne nebo mu dokonce váha stoupá.

Záleží samozřejmě na tom, jak moc zpomalený metabolismus máte, ale můžete zkusit i krátké třídenní nastartování. Berte ho jako krátkou ukázku toho, jak byste se měli ke svému tělu chovat dlouhodobě. Jak na to?

1. den: sobota

Dopřejte si solidních osm hodin spánku, protože pokud nespíte dost, může to narušit hormonální rovnováhu ve vašem těle, a to vede mimo jiné ke zvýšenému ukládání tuků. Jedna mizerná noc samozřejmě velkou škodu nenapáchá, ale pokud dlouhodobě spíte pět až šest hodin, máte problém. Studie chicagské univerzity to dokonce vyčíslila – kdo spí takhle málo, má jen kvůli tomu v průmětu o tři až osm kilo více. Pokud je to možné, měli byste jít spát už před půlnocí, nejpozději v deset večer.

Nevynechávejte snídani

Možná patříte k lidem, kteří vynechávají snídani, aby jedli co nejméně, ale je to chyba. Vhodně zvolená snídaně vám dodá potřebnou energii minimálně na dopoledne a zabrání tomu, že za dvě tři hodiny sáhnete po nějaké nevhodné dopolední svačině.

„Pokud se vynechá snídaně a jídlo se přesune místo na sedmou na devátou ráno, tak to problém není,“ vysvětluje dietolog Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. „Pokud se ale snídaně úplně vynechá, tak to většinou – většinou, protože každý jsme jiný – vede k tomu, že lidé mají daleko větší spotřebu jídla okolo oběda a během odpoledne. To znamená, že stres z onoho ‚nejedení‘ se přesouvá do poledního a večerního jídla. Organismus se tomu přizpůsobí tak, že vyžaduje větší množství potravy, protože ví, že bude nějakých dvanáct hodin bez jídla.“

Hýbejte se

Během dne si dopřejte dvacet minut posilování, stačí domácí cvičení, ale skutečně se postupně zaměřte na jednotlivé svalové partie. Můžete posilovat buď s váhou vlastního těla nebo s lehkými činkami či posilovací gumou. Najít na webu video s návodem je otázkou chvilky. Cílem je posílení svalů ne proto, abyste vypadali jako kulturisti, toho se rozhodně nemusíte bát, ale proto, že svaly spalují i v klidu více energie než tukové zásoby.

Nebo zkuste kardio cvičení ve vyšším tempu, tím zase spálíte tuky a také můžete nakopnout metabolismus, ale musíte se v tempu udržet aspoň 45 minut. Můžete zkusit běh, chůzi ve vysokém tempu, spinning nebo rychlé plavání.

Spát jděte, pokud možno, před půlnocí, abyste si dopřáli oněch doporučovaných osm hodin.

Den 2: neděle

Vstaňte plus minus v osm ráno. Milujete ranní kafe? Klidně si ho dejte, malinko, ale přece jen, zrychluje metabolismus, zvláště když se během dne hýbete. Podobně funguje i zelený čaj.

Naplánujte si jídlo na další týden

Zařaďte hodně zeleniny, méně ovoce, dostatek bílkovin, omezte živočišné tuky a zejména cukry. Pamatujte na to, že byste měli jíst méně a častěji, většině lidí to tak vyhovuje.

Pokud chcete, můžete i pro svůj lepší pocit přidat do jídel suroviny, které i podle výzkumů mírně zrychlují spalování, jako jsou chilli papričky, skořice nebo zázvor. Jen od toho nečekejte zázraky.

Myslete na to, abyste se dost hýbali během dne, zvláště pokud máte sedavé zaměstnání a o víkendu tendenci odpočívat spíše poleháváním u knihy nebo televize. Zaparkujte auto dále od obchodu, vystupte z MHD o zastávku dříve, choďte po schodech místo ježdění výtahem. Počítají se i drobné domácí práce, kdy tu něco zalijete, tady něco přerovnáte.

Den 3: pondělí

Už jste si zvykli na to, že spíte osm hodin? Měla by to být vaše nová norma, jen to třeba s ohledem na vstávání do zaměstnání může znamenat posun doby, kdy večer chodíte do postele.

Co na talíř

Pokud vám má jídlo pomoci k tomu, aby se váš metabolismus zase dostal do formy, doplňte každé jídlo kouskem bílkovin. Malý příklad? K svačině si nedávejte samotné jablko, ale jablko s kouskem šunky nebo sýra. Mezi vhodné bílkoviny patří také vejce, kuřecí maso a mléčné výrobky.

Zaměřte se na stres

Vědci dávno dokázali, že stresový hormon kortizol zpomaluje metabolismus, zvláště pokud máte jeho hladinu dlouhodobě zvýšenou – což je bohužel běžné, protože mnozí z nás žijí v trvalém stresu. Proto má smysl zaměřit se na to, abychom se ho zbavili. Někomu pomáhají třeba pravidelné meditace, stačí deset až patnáct minut denně. Zní vám to bláznivě a poněkud ezotericky? Nebojte se, vůbec to tak být nemusí – začněte prostě tím, že budete každý den v klidu relaxovat, rozhodně bez mobilu v ruce.

A co dál po třech dnech?

Berte první tři dny jako dobrý začátek cesty za výkonnějším spalováním. Budete však potřebovat zavést některé trvalé změny – kromě pořádného spánku je to trvale dostatečný příjem bílkovin – měly by tvořit 25 až 30 procent vašeho denního energetického příjmu. Vhodná jsou také probiotika.

Pokud jde o pohyb, měli byste cvičit alespoň třikrát týdně, lépe čtyřikrát. Střídejte posilování s kardio cvičením.