Proč je cvičení důležité

Možná vás pravidelné cvičení nezbaví všech nepříjemných příznaků menopauzy, ale některých zcela určitě. Mimo jiné díky cvičení minimalizujete stres a zabráníte nárůstu hmotnosti a ztrátě svalové hmoty. Většina zdravých žen by se měla věnovat střední aerobní aktivitě nejméně 150 minut týdně nebo 75 minut intenzivní aerobní aktivity týdně. „Ideální je střídat více pohybových aktivit, protože se pak jedná o různou zátěž pro svaly, klouby a celý kardiovaskulární systém. Tělo si nepřivykne pouze na jednu aktivitu. Právě díky střídání zvyšujete fyzickou zdatnost a urychlujete i metabolismus, takže lépe spalujete,“ radí lektorka a cvičitelka metody FitPainFree Hana Toufarová.

Kardio cvičení

Vaše tělo potřebuje kardio zátěž, bez ní prostě spalovat nebudete a neposílíte srdce! Nejvhodnější jsou tyhle aktivity: chůze, běh, jízda na kole či plavání. Jestli jste nikdy nic nedělala, nepřehánějte to a začněte 10 minutami a postupně si zátěž přidávejte. Rychlá chůze je pro většinu z nás naprosto nejlepší volba. Je skoro zadarmo (chce to jen dobré boty) a je ideální pro ty, kdo nemají moc času. Navíc tolik nezatěžuje klouby jako běh. „Plavání je také vhodná aktivita. Ve vodě je tělo nadlehčované a nezatěžují se klouby. Posilujete taky kardiovaskulární systém a zlepšujete sílu a pohyblivost. Když správně vydechujete do vody, je to i výborné dechové cvičení,“ říká Hana Toufarová.

Silový trénink

Protože po menopauze stoupá riziko osteoporózy (estrogen je nutný k tomu, aby byly kosti zdravé a pevné), je obzvláště důležitý silový trénink. Silový trénink vám pomůže budovat sílu kostí a svalů, spalovat tělesný tuk a zrychlovat metabolismus. Klidně můžete cvičit doma na podložce s činkami (nemáte-li je, nevadí, naplňte prázdné lahve vodou a můžete začít). Pokud chodíte do posilovny, můžete si vybrat některý z posilovacích strojů či závaží.

Protahování

Právě v téhle etapě života je důležité, abyste se každý den pořádně protáhla. Tím budete chránit pohyblivost zad, nohou a kyčlí. Zkusit můžete některé cvičení, které je zaměřené právě na tyto oblasti těla, například FitPainFree, jehož lektorkou je Hana Toufarová. Toto cvičení ulevuje od chronické bolesti a posiluje ochablé svaly. Výzkumy prokázaly, že ženy, které se denně 10 minut protahovaly, měly lepší náladu i spánek – a to už po třech týdnech!

Jóga a meditace

Mnohé z jógových pozic ulevují od některých symptomů menopauzy, navíc jóga zklidní mysl. Je velmi prospěšná v případě návalů, podrážděnosti či únavy. Podle jedné studie z Kalifornské univerzity vedl týdenní kurz jógy k průměrnému týdennímu poklesu návalů horka o 31 procent u žen v menopauze!

Tanec

Cvičení by mělo být taky o zábavě. Když vás nebude bavit, nevydržíte u ničeho dlouho. Právě tanec může být možnost, jak si cvičení pořádně užít a ještě u toho spálit spoustu kalorií, zlepšit koordinaci a sílu. Zkuste třeba zumbu, což je populární taneční program, který si našel na celém světě miliony fanynek.

Buďte realistky

Stanovte si takové cíle, abyste minimalizovala frustraci. Ujistěte se, že jsou realistické, tedy dosažitelné. Neříkejte nikdy: „Budu víc cvičit.“ Řekněte si například: „Budu třikrát týdně chodit pěšky na metro.“ Nebo: „Jednou týdně půjdu s kamarádkou do fitka.“ Mějte po ruce někoho, kdo vám pomůže udržet motivaci a zodpovědnost.