Petržel

(Petroselinum crispum)

Použití: Petržel se dnes pěstuje po celém světě a je už téměř výhradně používaná jako kuchyňská bylinka. Petržel ovšem obsahuje cenné éterické oleje, které z ní dělají léčivou bylinu, která má lehce odvodňující účinek a zmírňuje křeče, což pomáhá při zánětech močových cest. Používají se její listy a kořeny. Semínkům byste se měli raději vyhnout, jelikož obsahují apiol, silný jed, který se dříve používal jako prostředek způsobující potrat, jelikož podstatně zesiluje stahování hladkého svalstva. Ve vysokých dávkách může způsobovat ochrnutí a poškození nervů. Těhotné ženy a lidé s nemocnými ledvinami a omezenou srdeční činností by se petrželi měli vyhýbat.

Účinek: odvodňuje, uvolňuje křeče

Formy použití: čaj, víno, koření, hotový preparát

Lichořeřišnice

(Tropaeolum majus)

Použití: V Jižní Americe, domovině lichořeřišnice, existuje na 60 druhů této rostliny. V našich končinách se používá díky vysokému obsahu hořčičných glykosidů, které pro své štiplavé aroma mimo jiné odpuzují od rostlin škůdce. Tyto látky se vylučují dýchacími cestami a ledvinami a právě v těchto místech působí léčivě. Studie prokazují, že léčba infekce dýchacích nebo močových cest výtažkem z lichořeřišnice má srovnatelný účinek se standardními antibiotiky, přičemž má mnohem méně vedlejších účinků. Nicméně pro kojence a batolata a pro lidi s nemocným žaludkem nebo ledvinami je působení těchto látek na sliznice příliš silné a měli by se lichořeřišnici proto vyhnout.

Účinek: rostlinné antibiotikum se širokým spektrem, potlačuje růst bakterií, stimuluje imunitní systém, působí antivirově, prokrvuje

Formy použití: zasyrova, tinktura, hotový preparát

Přeslička rolní

(Equisetum arvense)

Použití: Přeslička je prastará rostlina, která přežila z dob, kdy bývala vysoká jako strom a tyto stromy tvořily lesy, které pokrývaly značnou část Země. Růst do takové výšky byl možný i bez buněk, které by zdřevnatěly, výlučně díky kyselině křemičité, která rostlinám dodává pevnost. A právě tato kyselina a vysoký obsah flavonoidů je to, co se v bylinkářství využívá pro podporu činnosti ledvin a jako prostředek pro potlačení zánětu. Kyseliny se uvolňují až po delším varu, minimálně 20minutovém. Dlouhé louhování ve studené vodě či v alkoholu tento účinek nemají. Sbírá se letní zelená lodyha (ne jarní hnědá) a je potřeba odlišit přesličku rolní od jiných druhů, které mohou být i jedovaté!

Účinek: působí močopudně, podporuje metabolismus ledvin a kůže, zpevňuje tkáně

Formy použití: čaj, výtažek zastudena, obklad na ledviny, hotový preparát

Zlatobýl obecný

(Solidago virgaurea)

Použití: Už po staletí je zlatobýl hlavní rostlinou užívanou při léčbě onemocnění ledvin a při ledvinových kamenech. Tato léčivka ovšem neroste všude, proto se používá i zlatobýl kanadský a zlatobýl obrovský. Ani jeden z nich sice neobsahuje fenol glykosid leiocarposid, který zmírňuje bolesti, zato o to více flavonoidů a saponinů.

Účinek: podporuje činnost ledvin, zmírňuje bolest, působí antibakteriálně, ovlivňuje imunitu, působí antimykoticky – především proti candidám –, účinkuje proti křečím a odvodňuje

Formy použití: čaj, tinktura, hotový preparát

Tymián obecný

(Thymus vulgaris)

Použití: Při zánětech močového měchýře je kromě odvodnění důležitý i boj proti bakteriím a virům, k čemuž se tymián skvěle hodí. Vonné éterické oleje tymol a karvakrol jsou pak látkami, které s mikroorganismy zatočí. Tymián se nasazuje především při astmatu, chřipce a těžším nachlazení, ovšem jeho schopnost potlačovat mikroorganismy se dá využít i při zánětech močových cest, které pomáhá léčit, takže pak ustupuje i bolest, která je často provází.

Účinek: potlačuje zánět, působí proti bakteriím, virům, plísním, podporuje vylučování hlenu, uvolňuje průdušky

Formy použití: čaj, tinktura, prášek ze sušené byliny, hotový preparát

Jalovec obecný

(Juniperus communis)

Použití: Už staří Egypťané považovali jalovec za posvátný a od té doby je součástí léčby, při které je potřeba jeho močopudný účinek. Používá se proto pro odvodnění a vypuzení kamenů při takzvané proplachovací terapii. Měli byste se ale vyvarovat předávkování, které pak způsobí příliš velké podráždění ledvin.

Účinek: podporuje prokrvení ledvin, je močopudný, podporuje metabolismus, působí na hladké svalstvo, uvolňuje

Formy použití: čaj, tinktura, hotový preparát

Pýr plazivý

(Elymus repens)

Použití: Tuto travinu známe jako plevel, ovšem její vytrvalé kořeny mají léčivou moc. Už v antice se kořeny používaly jako léčivý prostředek. Díky pýru máme k dispozici prostředek určený především k prevenci onemocnění močových cest a ledvin. Proto se kořen pýru tradičně přidává do čajových urologických směsí. Ale kořen dokáže i při akutním onemocnění přinést zmírnění a rychlou úlevu.

Účinek: vypuzuje moč i kameny, potlačuje podráždění, záněty a růst mikroorganismů

Formy použití: čaj, hotový preparát

Kopřiva dvoudomá

(Urtica dioica)

Použití: Listy kopřivy patří k rostlinám se silným odvodňujícím účinkem. Je to díky vysokému obsahuj minerálních látek a působí především ve spojení s dostatečným přísunem tekutin. Je vědecky prokázáno, že použití kopřivy k proplachování močových cest při jejich zánětlivém onemocnění je účinné. Kopřiva se proto doporučuje ať už jako samotná, nebo ve směsi s jinými bylinkami působícími proti zánětu a podráždění.

Účinek: silně odvodňující, potlačuje zánět

Formy použití: čaj, tinktura, šťáva, kopřivová voda

Trubkovec osinatý

(Orthosiphon aristatus)

Použití: Tato krásná hluchavkovitá bylinka, které se pro její nezvyklé květy říká také kočičí vousy, je mezi bylinkami léčícími močové cesty exotem. Tradičně se tato rostlina, které se ještě říká i indický ledvinový čaj, používá v Austrálii a jihovýchodní Asii, především při chronických infekcích močových cest s mírnými příznaky. Hlavními účinnými látkami trubkovce jsou flavonoidy, které mají protizánětlivý účinek. Vědci potvrdili jejich účinek při bakteriálních infekcích močových cest, stejně jako preventivní účinek proti vzniku močového písku.

Účinek: slabě působí proti křečím, potlačuje zánět, je močopudný

Formy použití: čaj, hotový preparát

Libeček lékařský

(Levisticum officinale)

Použití: Díky svému silnému aromatu je přezdíván také rostlina maggi, pěstuje se snadno, roste rychle a spolehlivě. Díky obsaženým éterickým olejům a hořčinám působí močopudně a uvolňuje křeče. Je prospěšný ve spojení s proplachovací kúrou při zánětlivých onemocněních močových cest, stejně jako prevence proti vzniku močového písku. Při dlouhodobějším užívání byste se měli vyhnout intenzivnímu slunění, jelikož libeček může za těchto okolností vyvolat fotosenzibilizaci.

Účinek: močopudný, uvolňuje křeče hladkého svalstva, podporuje odchod plynů

Formy použití: čaj, jako kuchyňská bylinka, hotové preparáty

Pampeliška lékařská

(Taraxacum officinale)

Použití: Pampelišky rostou na každém kontinentu a každé dítě je zná. Její životaschopnost je legendární a obrázky pampelišek prorůstajících asfaltem nás nepřestanou fascinovat. I v lidovém léčitelství se jí připisuje léčivá síla – při zánětech močového měchýře. Močopudné jsou pak především její listy. Kůlovitý kořen je díky hořčinám používaný při zažívacích obtížích.

Účinek: močopudná, zvyšuje apetit a činnost žlučových cest, potlačuje choroboplodné zárodky, podporuje látkovou výměnu

Formy použití: jako divoká zelenina, čerstvá v salátu, čerstvá šťáva, čaj, tinktura, víno

ZDROJ: časopis Vlasta, heilkraeuter.de, denik.cz