Poklad Orientu

Růžová voda je vlastně vedlejším produktem, který vzniká při výrobě cenného růžového oleje. Je to zkondenzovaná pára, která při této výrobě vzniká a jejíž součástí jsou ve vodě rozpustné látky obsažené v plátcích růží. Tato růžová voda byla v minulosti prokazatelně ceněná a všestranně používaná. Především v Orientu se růžovou vodou dochucují a zjemňují pokrmy a nápoje. Celosvětově je to pak v kosmetickém průmyslu velmi ceněný produkt a i jako přírodní léčivý prostředek má mnoho využití.

Léčivá voda

Růžová voda obsahuje především vitaminy B, C, pektin a tanin, rostlinnou tříslovinu, kterou najdete kupříkladu v zeleném čaji. Díky těmto látkám působí růžová voda protizánětlivě, antibakteriálně a hojí rány, takže se jí dají ošetřovat malé rány, ekzém, štípance a pupínky. Snižuje tvoření jizev a zároveň působí i na splasknutí otoků, zmírňuje svědění a zčervenání kůže. Použitá jako ústní voda propůjčuje svěží dech. Uvolňuje a díky tomu působí proti stresu, vnitřnímu neklidu a lehkým depresím. Růžová voda patří k látkám, které zlepšují náladu. Dá se jednoduše použít i jako přísada do koupele nebo tělový sprej. Rovněž si s ní můžete pomoci od bolestí hlavy spojených s napětím. Jednoduše namočte v růžové vodě látku a položte si ji na čelo. Uvolňující účinek by měl nastoupit velmi rychle.

Jemná péče

Růžovou vodou se můžete hezky hýčkat od hlavy po paty. Optimálně hydratuje všechny druhy pleti a zároveň se u ní stará o vyrovnané pH. Díky svému antibakteriálnímu účinku je ideální jako pleťová voda pro problematickou pleť, která má tendenci obsypat se pupínky a vřídky. Jelikož růžová voda není komedogenní (neuzavírá póry, nezanáší je), nebudou po její aplikaci přibývat. Velkým plusem je i její schopnost působit proti zarudnutí a otokům. Starší pleti bude k užitku nejen její schopnost hydratace, ale i mírné prokrvující a napínací účinky. Výsledkem je pak mladistvý, čerstvý vzhled.

Exotické pokrmy

Především v Orientu má použití růžové vody v kuchyni dlouhou tradici. Dezerty jako baklava nebo marcipán by se bez ní neobešly. V Asii se pak s oblibou několika kapkami růžové vody zjemňuje uvařená rýže. Dá se říct, že ať už ji přidáte do jakéhokoliv pokrmu, získá díky tomu orientální, exotický nádech.

Ale používat růžovou vodu v kuchyni se vyplatí i ze zdravotních důvodů. Látky v ní obsažené uvolňují žaludeční nervy a tím se pak necítíte tak plní. Můžete ji přidat i do limonád a jiných drinků a zahnat její pomocí všudypřítomný stres.

Jaké růže jsou vhodné?

Jaké růže jsou vhodné?

Můžete použít všechny druhy silně vonících růží, které nebyly ošetřeny chemikáliemi: růže stolistá, růže damašská, čajová růže.

Jak si vyrobit růžovou vodu

Varianta 1: Jednoduchá destilace

S tímto způsobem získáte cennou růžovou vodu, která se dá používat k léčení, na výrobu kosmetiky i do jídla.

Budete potřebovat:

  • destilovanou vodu
  • plátky asi 7–8 vonných růží – ne z květinářství, kde jsou ošetřovány chemií
  • středně velký hrnec s dobře přiléhající poklicí – nesmí být rovná, ale vypouklá
  • 2 ohnivzdorné misky, které je možné dát na sebe (dny u sebe) a vejdou se takto do hrnce nebo misku na nožce
  • kostky ledu
  • 4–5 sklenic destilované vody
  • malé lahvičky z tmavého skla s kapátkem či rozstřikovačem

Postup:

Do hrnce postavte misku na nožce či na sebe dejte misky – jednu hlavou vzhůru, druhou otvorem nahoru. Lístky růží nasypte kolem misky, klidně je zmáčkněte, měly by vyplnit hrnec. Přelijte je 4–5x vodou, maximálně do půlky výšky hrnce. Velmi pečlivě vyčištěnou poklici obraťe úchytem dolů a dejte na hrnec. Začněte zahřívat obsah hrnce na středním plameni. Jakmile se na poklici začnou objevovat kapky, položte na ni pár kostek ledu. Jakmile se rozpustí, vylijte vodu a dejte další led. Opakujte tak dlouho, než bude horní miska plná nebo se voda v hrnci vypaří. Opatrně vyjměte misku s vodou a nechte zchladit. Vodu nalijte do lahviček a dejte do lednice, vydrží až 3 měsíce.

Použití:

Tento destilát se hodí jako prostředek k čištění pleti, k výrobě přírodní kosmetiky a můžete ji použít i v kuchyni.

Varianta 2: Odvar

Takto získaná růžová voda je vhodná pro osvěžení vzduchu v místnosti a k osvěžení pleti.

Budete potřebovat:

  • lístky vonných růží
  • destilovanou vodu
  • hrnec
  • cedník
  • středně velké lahvičky s rozprašovačem
  • trychtýř

Postup:

Lístky růží dejte do hrnce, čím více, tím lépe. Přelijte destilovanou vodou, aby byly těsně pokryté. Zakryjte poklicí a při mírné teplotě zahřejte. Voda nesmí vařit! Nechte táhnout, až plátky ztratí barvu, což je 15–30 minut. Ještě teplou tekutinu přeceďte a nalijte pomocí trychtýře do lahviček. V lednici vydrží asi týden.

Použití:

Tento odvar má podstatně kratší trvanlivost, proto není určen k léčivým a kuchyňským účelům. Hodí se ale skvěle k tomu, abyste si s jeho pomocí čas od času osvěžili pleť nebo jím v misce provoněli vzduch v místnosti. Obklad s růžovou vodou harmonizuje, zklidňuje, chladí, zmírňuje napětí. Látku namočenou v růžové vodě vyždímejte a položte na spánky a na čelo. Až obklad zteplá, obraťte ho.

ZDROJ: časopis Vlasta, ratgeber.bunte.de, Zijemehomemade.cz