Kromě toho, že stav zubů ovlivňuje náš vzhled, umějí taky pekelně bolet. A paseku dělají i mimo ústní dutinu. Zanedbání zubní infekce, ať už způsobené zubním kazem, nebo dásněmi postiženými parodontózou, může znamenat její šíření po těle.

Bakterie ze zaníceného zubu mohou doputovat k mozku a způsobit tu zánět mozkových blan nebo k srdci a zanítit chlopeň či přivodit srdeční příhodu po vytvoření krevní sraženiny a ucpání srdeční tepny. Parodontóza zvyšuje riziko komplikací cukrovky a zkažený chrup může způsobit dokonce i předčasný porod.

Finta pro lajdáky

Správný postup čištění vás naučí dentální hygienička. Zaplatit jí za jednu hodinu péče a výuky se opravdu vyplatí. Vážně není správné vzít co nejtvrdší kartáček a drhnout nahoru dolů!

A jestli vás čištění strašně nudí (ono totiž nudné je), klidně si vezměte kartáček k televizi. Strávit deset minut čištěním zubů se vám povede spíš u napínavého filmu než v koupelně. Pro vyznavače čisticích televizních seancí máme jedno doporučení: začínejte čištěním „nasucho“, zubní pastu si nechte na finále, abyste nemusela držet na klíně přenosné umyvadlo.

Zatracené hormony!

Drhnete jak zběsilá, ale stejně máte pořád plnou pusu práce pro stomatologa? Občas to fakt není vaše vina. Prudké hormonální změny, kterými prochází ženský organismus, totiž ovlivňují i ústní dutinu, především dásně. Další genderová nespravedlnost!

V pubertě se postupně zvyšuje hladina pohlavních hormonů, což způsobuje i vyšší prokrvení dásní. Ty jsou pak citlivější a reagují na sebemenší podráždění, například tuhými kousky stravy. Nejednou dásně otečou, ale jak člověk zraje, problémy ustupují. Během puberty je tedy důležité pořádně si čistit zuby i mezizubní prostory. Ty bývají v tomto věku ještě úzké, proto by si omladina měla do své hygieny vedle přípravků na akné zařadit i dentální nit nebo mezizubní kartáček.

Menstruace u části žen způsobuje, že trpí přechodným zánětem dásní – gingivitidou, která se projevuje těsně před začátkem periody a mizí v okamžiku jejího startu. S tím nic moc nenaděláte.

Těhotenství a porod jsou obviňovány ze ztráty mateřských zubů kvůli dítku. Ve skutečnosti jsou na vině krvácejících a citlivých dásní opět hormony. Přepečlivá ústní hygiena je namístě, protože zanícené dásně jsou přímo vstupní branou pro bakterie. A o tom, že každá infekce v těle matky je velkým nebezpečím pro plod, není pochyb.

Menopauzu a období klimakteria někdy provázejí pocity sucha v ústech, pálení a bolesti dásní. Může se měnit i vnímání chutí. Jestli vás to hodně trápí, zajděte za lékařem, na přechodné období mohou pomoci přípravky hormonální substituční terapie.

Jak s malými zoubečky

A když už jsme zmínili zuby v těhotenství, matkám na hlavu padá taky starost o zoubečky toho malého požírače vápníku z jejich těla. Abyste ušetřila potíže po následující roky sobě i jemu, pusťte se do nácviku čisticích návyků co nejdřív.

Fakta jsou totiž vážně hrozivá: českým dětem se kazí zuby víc než jejich evropským pidikolegům – téměř třikrát více ve srovnání se stejně starými dětmi ve Švédsku, Anglii či Španělsku. Pokud jde o kazivost zubů dvanáctiletých dětí, je naše země na posledním místě mezi státy Evropské unie! A tento stav se podle odborníků dále zhoršuje.

„Rozhodující vliv na zdraví dětských zubů má péče rodičů,“ zdůrazňuje profesor Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického. „Rodiče by měli mít na paměti, že do zubní ordinace by jejich děti neměly přijít poprvé, až když je něco bolí.“

  • Začněte s čištěním už při prořezání prvního zubu, čistěte a později pomáhejte dětem zuby dočistit (tak do 8 let), starší školáky kontrolujte.
  • Dohlédněte na to, aby si děti čistily zuby dvakrát denně.
  • Pořiďte jim dětský kartáček s měkkými štětinami a malou hlavou.
  • Dopřejte jim jejich vlastní dětskou pastu s fluoridem.
  • Kartáčky pravidelně vyměňujte alespoň čtyřikrát ročně.
  • Navštěvujte s dětmi zubního lékaře pravidelně, alespoň dvakrát ročně.
  • Po večerním čištění podávejte dětem jen vodu nebo neslazené čaje, protože přes noc se snižuje produkce slin a cukry na chrup působí intenzivněji než ve dne.