Jako malá a pak mladá jsem nejvíc milovala tuhou dvoubarevnou ovocnou zmrzlinu ze Světozoru, myslím, že ji tam točí dodnes. Ze zmrzliny z obchodů jasně vedl vanilkový Ledňáček, jahodový Mrož ve tmavé čokoládě, kokosové Eskymo i ruské „moroženoje“ v oplatce tak smetanové, že je člověk válel po jazyku takřka donekonečna. A také jahodová nebo rybízová dřeň, která hrubostí rozdírala patro, ale chutnala po čerstvě dozrálém ovoci.

Zmrzlinovač šlehá a mrazí zároveň

Výbornou zmrzlinu si můžete připravit i doma. Ideálně s pomocí zmrzlinovače, který zároveň šlehá a mrazí, takže je zmrzlina vláčná a bez krystalků, nebo za použití určitých fíglů i bez něj. Pokud ale zmrzlinovač nemáte, můžete použít speciální mísu se dvěma plášti a s chladicím médiem v meziprostoru. Mísu předem namrazte, nalijte do ní směs na zmrzlinu a použijte robota, vzniklá zmrzlina bude měkká a bude se skvěle servírovat. Když do zmrzliny přidáte med a ušlehanou šlehačku, i bez stroje docílíte prvotřídní chuti i konzistence.

Zmrzlina nebo gelato?

Zmrzlina nebo gelato?

  • Základ obou tvoří mléko, smetana a cukr, které se dál ochucují ovocem, ovocnými šťávami, ořechovou či vanilkovou pastou, čokoládou, sladkým i slaným karamelem, alkoholem, maceráty i dalšími ingrediencemi podle chuti.
  • Do zmrzliny navíc patří vaječné žloutky vyšlehané s cukrem do nadýchané pěny.
  • Zmrzlina je díky smetaně podstatně tučnější, podíl tuku je mezi 10 až 25 %.
  • Do zmrzliny se zašlehává podstatně víc vzduchu, takže je nadýchanější, naproti tomu gelato je hutnější, krémovitější a plastičtější. 
  • Gelato se podává méně chlazené než zmrzlina a jde nabírat špachtlí, správně ztuhlá zmrzlina jen kovovou naběračkou.

Na cukru nešetřete, tuk používejte s mírou

Do zmrzliny se dá zpracovat jakékoli ovoce, experimentovat můžete i se zeleninou a alkoholem, množství smetanových příchutí je nekonečné. Ve zmrzlině je nezastupitelný cukr, který zabraňuje přemrzání a zmrzlinu změkčuje. Kdo cukrem příliš šetří, vyloví z mrazáku tvrdou cihlu. Kdo s ním naopak přestřelí, tomu zmrzlina pořádně neztuhne, o lepkavé přeslazenosti nemluvě. A to i přesto, že chlad sladkost zmrzliny tlumí. Roli hraje také tuk, málo tuku způsobí vodnatost zmrzliny, příliš tučná zmrzlina zanechává voskový pocit na jazyku i patře a není tolik svěží. V případě zmrzliny neplatí, že to nejtučnější mléko a nejhustší smetana stvoří tu nejlepší pochoutku.

Zmrzlinu je dobré co nejrychleji zchladit a mrazit a povrch v mrazničce chránit třeba svačinovým papírem. Sníst byste ji měli do dvou týdnů – vydrží sice mnohem déle, ale mráz ji zbytečně vysušuje a někdy se vlivem dlouhého pobytu v chladničce změní i její chuť.

Domácí borůvková zmrzlina

Suroviny:

  • 1 šálek čerstvých borůvek
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • Šťáva a kůra z 1 citronu
  • 3/4 šálku smetany ke šlehání
  • 3/4 šálku zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do hrnce vložte borůvky, cukr, citronovou kůru a šťávu. Spolu na mírném ohni povařte, dokud se borůvky nerozvaří a nepustí šťávu.
  2. Hrnec odstavte a směs pomocí ručního mixéru rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout.
  3. Přidejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a vanilku. Mixérem vyšlehejte do hladka a navrstvěte do misky s poklopem. Misku vložte do mrazničky.
  4. Zmrzlinu podávejte ztuhlou, naservírovanou na talířcích a ozdobenou čerstvými borůvkami.

Pečené nanuky

Jsou vaše děti nachlazené a vy jim přesto chcete dopřát nanuka? Tak jim ho upečte a klasickou mraženou variantu nechte na později, až jim bude líp!

Suroviny na těsto:

  • 125 g pšeničné polohrubé mouky Pernerka
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • hrst nasekané čokolády
  • 1 banán
  • 60 ml mléka
  • 50 ml oleje

Na polevu:

  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 100 g másla
  • 100 ml šlehačky

Na posypání:

  • kokos
  • lentilky
  • čoko lupínky atd.

Postup:

  1. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience, ve druhé všechny tekuté, pak hmoty promíchejte dohromady.
  2. Do těsta přidejte rozmačkaný banán a naplňte jím formičky na nanuky. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut a nechte vychladnout.
  3. Máslo a šlehačku smíchejte a vložte na 40 vteřin do mikrovlnné trouby, po vyjmutí nechte rozpustit čokoládu a promíchejte.
  4. Tyčky na nanuky namočte v čokoládové polevě, zapíchněte do nanuků, polijte čokoládou, ozdobte a nechte v lednici ztuhnout.

Jak na domácí zmrzlinu

Jak na domácí zmrzlinu

  • Do sorbetů použijte cukrový sirup. Smíchejte vařící vodu s cukrem v poměru 1 : 1, rozmíchejte a přidejte pár kapek citronové šťávy. Chcete-li sirup ochutit nějakým kořením, tak ho ještě chvilku povařte. Uložte v lednici v uzavřené nádobě, takhle vydrží nejméně měsíc.
  • Domácí zmrzlina je vždy hustší než kupovaná, dopřejte jí před porcováním čas na povolení – 15 minut v lednici bude tak akorát.
  • Chcete-li zmrzlinu měkčí, nahraďte část cukru tekutým sladidlem, třeba chuťově neutrálním agávovým sirupem. Změkčí ji i pár lžic tvrdého alkoholu.
  • Pokud naopak chcete zmrzlinu zpevnit (třeba v případě sorbetů na bázi alkoholu), můžete použít malé množství želatiny nebo agaru – vytvoří gel a „svážou“ směs dohromady.
  • Pokud nemáte zmrzlinovač, jde to, ale čeká vás víc práce. Zmrzlinu dejte do nádoby, v níž ji můžete během mražení míchat. Tuhnout bude nejméně čtyři hodiny, promíchávejte zhruba po 30 minutách. Ideální je tyčový mixér.

Víte, jak se zdraví zmrzlináři? „Ať vám slunce svítí!“

Zdroj: Vlasta.cz, Pernerka, Gorenje