„Přestala jsem jíst maso, protože mě oslovila idea vegetariánství. A i fyzicky jsem se začala cítit líp. Nevím, jestli jsem si to namlouvala nebo ne, ale měla jsem už nějaký čas pocit, že mi po mase je těžko, a to pominulo. Bohužel po čase začala moje váha stoupat, i když jsem jedla hodně zeleniny a snažila se omezovat přílohy,“ popisuje svoji zkušenost Andrea.

Nakonec se odhodlala probrat svůj problém s praktickou lékařkou, svojí známou, která rozklíčovala, že problémem jsou hlavně mléčné výrobky. I když si Andrea nedopřávala třeba nejtučnější sýry jako camembert, stejně byly jedním z největších průšvihů na jejím jídelníčků právě ony. I ty méně tučné mají pořád mnohem víc energie než třeba libové maso, což přehlušuje jejich přínos coby zdrojů vápníku a bílkovin. Zrádné jsou také různé kysané mléčné nápoje, zvláště ochucené – půllitrová lahvička má tolik energie jako lehký oběd a dát si ji jako svačinu mezi hlavními jídly je proto chyba. Další chybou v Andreině případě byly snídaně – místo dřívějšího chleba s máslem a salámem či šunkou si dávala müsli s mlékem, bohužel mnohem větší porce než ty doporučené.

Bez masa to jde, ale…

Zatímco pro vegetariány je docela příznačné, že si hlídají složení jídla a řeší tak, aby jim ve stravě něco důležitého nechybělo, lidé, kteří švihnou s masem, to zase tak moc neřeší. Vegetariánství přitom nutně nemusí být špatně – dlouhodobé studie ukázaly, že pokud vegetariáni skutečně řeší svou stravu, jsou zdravější a většinou i štíhlejší než masožravci. Je to mimo jiné díky tomu, že dokážou přijmout dostatek bílkovin i díky vhodně zvoleným mléčným výrobkům a luštěninám, další živiny zase díky oříškům a semínkům. Mnozí vegetariáni navíc jedí potravinové doplňky.

S vegetariánstvím jde dohromady i další doporučení, které jste už určitě slyšeli – kdo jí méně uzenin a červeného masa, dobře dělá, protože nadměrná konzumace těchto potravin se pojí se zdravotními riziky, ohrožuje například srdce a cévy, může zvýšit riziko rozvoje rakoviny.

Většina diet a stravovacích přístupů, které doporučují lékaři, jako je například středomořská strava, nicméně s masem počítá. Zásadní roli hraje nejen to, o jaký druh jde, ale také způsob přípravy. Na jídelníčku by mělo zůstat především kuřecí, krůtí a ryby, případně králík. Občas hovězí, výjimečně vepřové maso. Jednoduchý tip? Přírodní řízek je vždycky lepší volbou než ten smažený v trojobale, dušení nebo vaření je vhodnější než smažení.

Přidejte luštěniny

Maso je výborným zdrojem bílkovin, což svědčí svalům, navíc umí dobře zasytit. Naopak pokud dlouhodobě bez přemýšlení omezíte konzumaci bílkovin, zejména těch živočišných, hrozí postupné zpomalování vašeho spalování kvůli pomalému, ale dlouhodobému poklesu výkonu bazálního metabolismu, a tedy celodenní energetické potřeby. Proto je nejlepší volbou pestrý jídelníček obsahující všechny druhy bílkovin a nezbytná je i pravidelná pohybová aktivita.

„Osobně si myslím, že je vhodné kombinovat a zařadit jak rostlinné bílkoviny, luštěniny včetně sóji, tak nízkotučné, mléčné a z libového maso, sám mám dobré zkušenosti s častějším zařazováním rostlinných bílkovin, poměr může být i 50 : 50, záleží na kvalitě a množství doprovodného tuku a tak dále,“ shrnuje specialista na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Takže určitě neuděláte chybu, když si pro začátek zavedete jednou nebo dvakrát v týdnu bezmasý den, ale je potřeba si předem rozmyslet, čím maso na jídelníčku nahradíte. Kromě už zmíněných luštěnin můžete vyzkoušet například tofu, tempeh či jiné sójové výrobky, které jsou k mání s různými příchutěmi.