1. Ženy by se měly bát víc o svoje srdce než o prsa

Většina žen se obává rakoviny prsu, ale ve skutečnosti jim daleko víc hrozí, že zemřou na potíže se srdcem. Po menopauze se riziko zvyšuje, protože klesá hladina ženských pohlavních hormonů, které do této doby srdce chránily.

Pokud jde o rakovinu prsu, ta samozřejmě také představuje určité riziko. Z nových zjištění stojí za zmínku třeba tahle zajímavost – ženy, které ráno brzy vstávají a moc neponocují, postihuje tento typ rakoviny méně častěji, jak ukázal výzkum americké National Cancer Research Institute, což už naznačily některé dřívější studie. Rizikem je naopak ponocování nebo noční směny. Více ZDE.

2. Infarkt v televizi vypadá úplně jinak

Muž se chytí za hruď a spadne na podlahu, někdy s patřičným výkřikem – ale u žen vypadá tenhle průšvih úplně jinak. Často vůbec nepřichází náhle a neprojevuje se, na rozdíl od mužů, velmi silnou bolestí. Může vypadat spíše jako určitý typ diskomfortu, může vypadat jako slabá bolest za hrudní kostí, jako pálení žáhy nebo bolest v hrudní části páteře, někdy také mohou bolet čelisti, přidat se dušnost nebo žaludeční nevolnost.

„Je samozřejmé, že ne u každé ženy se při infarktu objeví všechny výše uvedené příznaky. Nicméně je lepší tyto stavy neignorovat s tím, že to přejde. Jen včasné podchycení srdečního selhání je totiž šancí na úspěšné vyléčení,“ uvádí web kardiochirurgie.cz. Jinými slovy, neváhejte moc s voláním záchranky.

3. Infarkt spíše přežijete, když vás bude léčit žena

Studie zhruba 582 000 případů srdečních infarktů během téměř dvaceti let let zjistila, že ženy měly výrazně vyšší míru přežití, když je na pohotovosti ošetřovala žena lékařka, nikoli lékař. Zjištění vyšlo v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences – podle odborníků se mimo jiné zdá, že ženy v bílém ženám spíše věřily příznaky a dokázaly vyhodnotit míru jejich závažnosti.

4. Cvičení snižuje riziko demence

Ženy, které jsou i ve středním věku fyzicky aktivní, mají o pár desetiletí později o téměř devadesát procent nižší pravděpodobnost, že se u nich rozvine demence, ve srovnání se ženami, které pohybu zase tak moc nedají. „Vypadá to, že zlepšení kardiovaskulární kondice lidí ve středním věku může oddálit, nebo dokonce zabránit rozvoji demence,“ komentovala výsledky studie na toto téma její vedoucí Helena Hörderová, lékařka z University of Göteborg ve Švédsku. Vědci počítají s tím, že se pustí do další výzkumů na toto téma. Příslušná studie ZDE.

5. Menopauzou je třeba se protrpět jako generace žen před námi

Jednou z největších chyb, které ženy v tomto období dělají, je domněnka, že období klimakteria je prostě hrozné a že s jeho příznaky se nedá nic dělat. Případně si myslí, že jedinou pomoc představuje hormonální terapie – a té se bojí. Je pravda, že má svá rizika, zvyšuje například možnost onemocnění rakovinou prsu, ale lékaři už ji dnes doporučují jen ženám s velmi náročným průběhem přechodu. Má ovšem smysl zajímat se o přírodní preparáty, naučit se různé relaxační strategie, pomoci může dokonce i psychoterapie nebo klinická hypnóza, která má pozitivní vliv na kvalitu spánku.

Zdroje:

https://www.thehealthy.com/aging/healthy-aging/health-secrets-women-over-50/

https://www.today.com/health/six-biggest-health-mistakes-women-make-their-50s-t48466