Hladký, světle růžový

Pokud nemáte na jazyku žádné hrbolky, není to v pořádku. Úplně hladký povrch je znamením, že vaše tělo má nedostatek vitaminu B12 a železa. Jídelníček proto obohaťte o listovou zeleninu, mléčné výrobky, vepřové a hovězí maso a ořechy.

Černé skvrnky, chloupky

Vypadá váš jazyk, jako by na něm rašily vlasy? Jsou na něm tmavé, až černé plochy? V tom případě byste měli popadnout kartáček a důkladně si jej vyčistit. Pokud tmavé zabarvení přesto přetrvává, může to být varováním před onemocněními srdce a cév. Černá barva je znamením houbové infekce.

Prasklinky

Rýhy a hluboké praskliny na povrchu a stranách jazyka jsou varováním před autoimunitními nemocemi. Taktéž signalizují náchylnost k mozkovým cévním příhodám.

Bílý jazyk

Jazyk pokrytý jakoby bílým povlakem vás upozorňuje na plísňové infekce a bakterie usazené v organismu. Od věci není naordinovat si alespoň tříměsíční protiplísňovou dietu, při které z jídelníčku vymizí všechny sladkosti, alkohol a bílá mouka.

Modré žíly vespod jazyka

Můžete je vidět, když špičku jazyka ohnete nahoru. Co avizují? Především sklon k hemoroidům a křečovým žilám, upozorňovat mohou také na nepravidelně bijící srdce.

Velký jazyk

Extrémně veliký nebo oteklý jazyk může znamenat, že trpíte sníženou funkcí štítné žlázy, což může vést k nadměrné únavě, ospalosti, zimomřivosti a celkovému zpomalení metabolismu. Mezi další projevy hypotyreózy patří suchá a olupující se pokožka, rozštěpené a lámavé nehty a vlasy či chrapot.