Zázvorem se nezabývají jen populární články, ale také vědci. Některé odborné práce naznačují, že skutečně může pomoci při hubnutí. Používání zázvoru je přitom bezpečné, může se brát buď jako doplněk stravy nebo poslouží jako surovina v jídlech či nápojích.

Zázvor je kvetoucí rostlina pocházející z jihovýchodní Asie, jejíž kořen lidé používají už stovky let, ať už čerstvý nebo v podobě sušeného prášku. Látky obsažené v zázvoru mohou mít léčivé vlastnosti, včetně antioxidačních a protizánětlivých účinků.

Funguje to na hubnutí?

Podle odborné studie publikované v roce 2017 v časopise Molecules zázvor obsahuje sloučeniny, které skutečně mohou pomoci při shazování nadbytečné váhy, protože mají pozitivní vliv na spalování tuku, případně mohou bránit jeho nadbytečnému ukládání.

Studie z roku 2015, kterou zaštítilo americké Národní centrum pro biotechnologie, dokládá, že ženy, které užívaly práškový zázvor (dvě gramové tabletky denně po dobu dvanácti týdnů), zaznamenaly významné snížení chuti k jídlu ve srovnání s těmi, které braly placebo. Roli přitom hraje genetické nastavení, u některých lidí totiž zázvor funguje výrazně lépe než u jiných, což je předmětem dalšího zkoumání.

Další studie mezitím ukázaly, že užívání zázvoru skutečně mírně pomáhá ke snížení indexu tělesné hmotnosti (BMI) a pomáhá dostat pod kontrolu hladinu cukru v krvi u žen s obezitou. Nepředstavujte si však dramatický úbytek kil po spolknutí pár tabletek, tak to rozhodně nefunguje. Spíše by se dalo říci, že pokud se snažíte zhubnout a něco pro to děláte, zázvor vám může trošku pomoci.

Některé studie poukazují také na to, že zázvor sice pomáhá zhubnout a snižuje hladinu cukru v krvi, ale na cholesterol žádný vliv nemá.

Jak používat zázvor pro hubnutí

Berte to tak, že podle vědců zázvor spíše pomáhá, ačkoli ne každému, Zároveň platí, že jeho užívání je bezpečné, a tak vám nic nebrání tomu, abyste jeho účinek vyzkoušeli. Můžete si koupit hotové tablety, ale můžete také používat čerstvý kořen při vaření, velmi snadno z něj připravíte například lahodný čaj.

Jednoduchý zázvorový čaj

  • Nasekejte nebo nastrouhejte oloupaný kousek zázvoru velikosti malíčku.
  • Vložte nakrájený zázvor do 150 mililitrů vroucí vody.
  • Duste 5–10 minut.
  • Před pitím sceďte.


Můžete si také koupit hotový zázvorový čaj v nálevových sáčcích, ale účinných látek tam bude o něco méně. Lidé, kteří dávají přednost pohodlí nebo nemají rádi silnou chuť čerstvého zázvoru, mohou sáhnout po výživových doplňcích ve formě tobolek.

Zázvorové pivo ani zázvorová limonáda se bohužel doporučit nedají, zázvoru je v nich poměrně málo, zato obsahují vysoké množství cukru.

Tip: Zkuste pikantní salátový dresink s jablečným octem, olivovým olejem a nastrouhaným čerstvým zázvorem.

Tohle je důležité vědět

Denní dávka zázvoru by neměla být vyšší než gram u těhotných a čtyři gramy u ostatních lidí. Ačkoli je zázvor neškodný, někteří lidé po něm mohou mít zažívací potíže. Zázvorový prášek může mimo jiné způsobovat pálení žáhy, v takovém případě je lepší jíst tablety, které se rozpouští až v zažívacím traktu.

Zázvor může také mírně zvýšit riziko krvácení, proto by ho lidé měli přestat užívat jeden až dva týdny před plánovanými chirurgickými zákroky.

Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin nebo aspirin, by se před užíváním zázvoru měli poradit se svým lékařem. Některé studie také naznačují, že zázvor může v kombinaci s některými léky přispět ke zvýšení produkce žaludeční kyseliny. Proto by se o používání zázvoru měli poradit se svým lékařem i lidé, kteří užívají antacida, léky používané na léčení peptických vředů a refluxu či inhibitory protonové pumpy (třeba Omeprazol).

Může se objevit také alergie na zázvor, která na sebe upozorní kopřivkou.