„Obézní lidé mají často zvýšené množství tělesné vody. Příčinou je poměrně složitý jev zvaný inzulinorezistence: obezita je spojena s vyšší hladinou inzulinu v krvi, což mimo jiné způsobuje větší míru zachytávání sodíku ledvinami a v důsledku toho i zadržování vody,“ popisuje mechanismus, jakým k tomu dochází, Hana Málková ze sdružení STOB.

Pokud takový člověk zásadně omezí energetický příjem, klesne mu v krvi hladina inzulinu a začně vylučovat větší množství sodíku a vody v podobě moči. „Nápadné to je u těžce obézních, kdy po zahájení redukčního stravování může hmotnost klesnout o mnoho kilogramů za týden, nejde však o ztrátu tukové tkáně, ale především právě o vodu,“ vysvětluje dále Málková.

Hlavně nepřestávejte pít

K podobnému efektu dochází, když člověk přejde na dietu se zásadním omezením cukrů a vůbec sacharidů – i tady dojde po pár dnech ke zvýšenému vyplavování zadržené vody, takže člověk má pocit, že skutečně rychle hubne a dieta funguje. Jenže jakmile s ní přestane, zásoby vody se vrátí. Zároveň rozhodně nezkoušejte shodit tím, že budete méně pít.

Ale jedna věc je možná překvapivá – podle dietoložka Karolíny Hlavaté má smysl přijímat tekutiny odděleně od pevné stravy, nejvhodnější je udržovat půlhodinové rozestupy před jídlem a po něm. „Naučte se popíjet v intervalu mezi jídly,“ doporučuje.

Zadržování tekutin se může někdy projevit viditelně, například různě intenzivními otoky rukou a nohou, mohou tlačit prstýnky – což je jasný důkaz toho, že nejde jen o tukové zásoby, jejich objem by v krátkém čase tolik nekolísal. Někdy se za důkaz dá považovat i to, že člověk nehubne, i když se skutečně snaží, jí zdravě a hýbe se, jindy pak vyloženě to, že člověk výrazně přibere během krátké doby.

Test pomocí palce

Jedním ze způsobů, jak zjistit, zda zadržujete vodu, je jemný tlak na chodidlo, kotník nebo lýtko pomocí palce. Pokud je přítomen edém, objeví se na kůži otisk palce, který tam nějakou dobu zůstane. Platí přitom, že lidé s nadváhou mají tendenci zadržovat více vody, protože konzumují více kalorií a v důsledku toho přijímají vyšší množství sodíku, což výrazně přispívá k zadržování vody. Otoky se mohou projevit i pocitem celkové ztuhlosti po ránu, bolestmi hlavy, mohou také zhoršovat premenstruační syndrom.

Někteří lidé mají tendenci více zadržovat vodu po požití některých potravin, stává se to rovněž, pokud je v jídle zásadní nedostatek bílkovin, otoky trpí i anemici. K otokům nohou přispívá i dlouhé stání. Zadržování vody může být také projevem potíží s orgány, jako jsou játra, srdce nebo ledviny, naopak ho mohou způsobovat některé léky, například ty na vysoký tlak.

Jedním ze způsobů, jak snížit zadržování vody, je zvýšit příjem draslíku konzumací zdravých potravin, jako je zelenina a ovoce. Kromě draslíku může pomoci také příjem vitamínu B6 nebo pyridoxinu. A naopak má smysl omezit příjem sodíku, tedy spousty soli, která se přitom skrývá i tam, kde bychom ji nečekali – třeba v cereáliích.

Shrnuto v bodech to vypadá následovně:

  • Snižte příjem sodíku.
  • Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám.
  • Vypijte denně 8–12 sklenic tekutin (voda, ovocné šťávy, mléko).
  • Konzumujte více citrusových plodů a listové zeleniny.
  • Omezte červené maso, jezte naopak více ryb.
  • Zahrňte do každodenní stravy celozrnné sacharidy.
  • Jezte menší porce a to častěji.
  • Hýbejte se.

Zdroje:

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/weight/how-recognize-reduce-water-retention-edema/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/187978