Za to, jak se cítíte…

Vyjádření toho, jak se cítíte, je dar. Když někomu řeknete, jak se v dané chvíli skutečně cítíte, neměla byste moc přemýšlet o tom, jestli byste se náhodou za svoje pocity neměla omluvit. Pokud to neškodí druhým, proč se omlouvat? A navíc, ukázat ostatním, kdo jste a jak se cítíte, je velmi důležité. Když nebudete vyjadřovat svoje skutečné pocity, zametou se pod koberec a vaše duše onemocní.

Za to, co vás rozesmálo…

Váš smysl pro humor je vaše hodnota a je jedinečná. Krása situací, které lidé zažívají, spočívá i v tom, že existují tisíce různých druhů humoru a žádné univerzální pravidlo pro to, jak bychom se všichni měli smát nebo projevovat smysl pro humor. Ať už se smějete vtipům, směšným videím, na nichž běhají malá koťátka, nebo čemukoli, buďte vždy nesmlouvavá a své chichotání si braňte – a hlavně se za něj neomlouvejte!

Za to, v co věříte…

Omlouvat se za svoje vlastní názory a přesvědčení? Ne a ne! Můžete se vyhýbat tématům, která vám nejsou blízká, ale pokud byste se během diskuse s kýmkoli měla omlouvat za to, v co věříte, pak se zřejmě pohybujete ve špatných kruzích a obklopujete se nesprávnými lidmi. Říkejte si, že máte povolení na tisíc procent věřit tomu, čemu chcete, pokud tím nebudete úmyslně ubližovat lidem, abyste dokázala svou pravdu.

Za svou minulost…

Ano, možná jste toho v minulosti hodně pokazila, možná jste se chovala na střední nevhodně nebo jste někomu ublížila kdysi dávno před dvaceti lety. Nikdo vás ale nemůže nutit, abyste se znova a znova ospravedlňovala za „hlouposti“, které jste v minulosti udělala. Pokud to nebylo v rozporu se zákonem a řádně jste se tehdy omluvila a bylo vám odpuštěno, nemusíte se za to omlouvat ani v přítomnosti.

Za své sny…

Nikdy se neomlouvejte za svoje sny a touhy, které chcete v budoucnu uskutečnit. Udělejte si sama v sobě ale prostor pro určité kompromisy, pokud žijete s ostatními, aby to nevypadalo, že nevnímáte přítomnost. Uskutečňujte své sny a nikdy se neomlouvejte za to, že sníte.

Za svoje tělo nebo váhu…

Pokud se omlouváte za to, jak vaše tělo vypadá, skončete to. Musíte svoje tělo milovat, tvar, barvu i fakt, že vás drží naživu – a uctívejte ho! Omlouvat se někomu, protože jste příliš vysoká, velká, statná, malá, zelená nebo potetovaná, je škodlivé pro vaše srdce. Jestli vás někdo nemůže milovat natolik, aby věděl, že dokonalost je mýtus, pak ho prostě vymažte.

Za své děti…

Pokud neházejí po restauraci smažené hranolky nebo nekřičí nadávky na ostatní děti ve školce či škole, nikdy se za ně neomlouvejte. Děti jsou děti a mají se jako děti chovat. A když náhodou narazíte na někoho, komu vadí to, že děti prostě dovádějí, a kdo vám dává najevo, že byste se za ně měla omluvit, jemně mu připomeňte, že kdysi i on byl dítětem.

Za to, kolik vyděláváte…

Peníze jsou pro mnoho lidí bolavým místem. Nikdy se ale nemusíte omlouvat za to, že vyděláváte příliš mnoho nebo naopak málo.

Za svoje nedokonalosti…

Nedokonalosti jsou to, co vás dělá krásnou a jedinečnou. Nikdy neříkejte, že vám je líto něčeho na vaší osobnosti, protože díky tomu jste nedokonale dokonalá.

Za to, že říkáte pravdu…

Silní lidé říkají pravdu. Nikdy se neomlouvejte za to, že jste silná. I když někdy pravda bolí, výhody poctivosti převažují nad počátečním bodnutím. Buďte věrná sama sobě a nedělejte si starosti s tím, co si druzí myslí. Nadměrné omlouvání, když to není nutné, časem snižuje sebeúctu. Schovejte si „je mi líto“ jen pro okamžiky, kdy skutečně uděláte chybu.