Pamatujete si, jaké to byly nervy, když jste poprvé vedla toho svého ukázat mamince? Třeba to bylo před dvaceti lety, třeba nedávno, když už vám bylo padesát. Schválila vám ho? Nebo významně mlčela a vytrvale vám podsouvala jiné možnosti? Nebo rovnou varovně zvedla obočí a upozornila na problém, který jste ve své zamilovanosti přehlédla?

Seznamovací agentura Parship uspořádala letos v dubnu na toto téma průzkum mezi svými klienty, kterého se zúčastnily téměř čtyři tisíce lidí ochotných povídat si o svých vztazích. Co z něj vzešlo za zajímavosti? Začneme krajními možnostmi. 29 procent z dotázaných odpovědělo, že je pro ně názor matky na partnera či partnerku velmi důležitý, až skoro určující. Ti byli ochotni vztah i ukončit nebo přinejmenším velmi zrevidovat, kdyby maminka vyjádřila obavy a pochybnosti. Na opačném pólu stála větší skupina – 39 procent dotázaných naprosto nereflektuje, co si maminka myslí o tom, koho jí přijdou představit. Ti by mohli od maminky dostat kompletní rozbor kriminální minulosti svého vyvoleného i s důkazním materiálem, jak kope do štěňátek, a stejně by si šli za svým.

Matka záchranářka

Možná se těm první stalo, že je matka svou empatií a pozorovacím talentem zachránila před zlomeným srdcem a těm druhým poradila špatně? I to zjišťoval průzkum. 19 procent dotázaných v něm odpovědělo, že maminka má v názorech na jejich partnera vždy pravdu. A 33 procent má maminku, která se v tom totálně sekla. Takže je to celkem pragmatické. Jakmile zjistíme, že má máma nos na to, kdo se pro nás hodí a kdo ne, rádi se na ni spolehneme. Když ale nemá jako amatérská psycholožka dobré výsledky, už na ni nedáme.

Nejvíc nás asi zajímají takzvaní mamánci – muži, kteří se nechávají svou rodičkou obskakovat do hluboké dospělosti, dají na všechny její rady a nejlépe u ní stále bydlí. Jak ti to mají? Samozřejmě že pro ty je názor maminky určující, to nikoho nepřekvapilo. Ale zajímavé je, že jejich potenciálním partnerkám tahle úzká vazba zas až tolik nevadí. Představte si, že celá třetina dotázaných žen řekla, že když narazí při seznamování na typického mamánka, neodradí je to. 41 procent odpovědělo, že záleží na tom, jak moc je muž na mamince závislý. Jestli jde jenom o ochotné přijímání praktického servisu praní a vaření, nebo jestli spolu sledují a komentují romantické seriály. 16 procent to považuje za divné a 5 procent by si s mamánkem nikdy nic nezačalo.

Abychom ale názor našich milovaných maminek jen nezlehčovali, je nutno říci, že podle psychologů je pro naše vztahy docela zásadní: „Když je vaše maminka spokojená s tím, koho jste si vybrali jako životního partnera, je to fajn – je to jeden z důležitých aspektů. Zajímavé je i to, jak nás její přístup ke vztahům obecně ovlivnil do dalších let. Jak podle něj budeme žít právě s tímto vybraným partnerem,“ upozorňuje doktor Eric Hegmann. Takže představa, že nám máma partnera „vybírá“, není zas tak zastarale absurdní. Minimálně stojí za to se s ní o tom pobavit.