O vitaminu D se mluví také jako o „slunečním vitaminu“. A jeho nedostatkem trpí podle informací Státního zdravotního ústavu v České republice 95 procent obyvatel. Je to proto, že potravou jej získáte pouze 5 až 10 procent, jeho hlavním zdrojem je pobyt na slunci. Z potravin ho získáme mnohem méně, proto je vhodné „déčko“ dodávat tělu pomocí doplňků stravy.

Máte-li deficit vitaminu D (zjistíte laboratorním testem, o vyšetření se poraďte se svým lékařem), užívání pouhé denní doporučené dávky asi nebude zcela dostatečné. Doporučená denní dávka jenom doplní vitamin D, který v ten den ztratíte. Při tomto stavu vám například v ambulancích klinické výživy předepíší 3000 až 5000 IU (mezinárodní jednotka pro množství účinné látky) vitaminu D denně, po třech měsících se jeho hladina kontroluje. Doporučuje se dokonce užívat preventivně vitamin D i v létě. Platí totiž, že čím více jste opálení, tím méně „déčka“ vytváříte, pigmentová vrstva na kůži brání průniku UV paprsků k molekulám, z nichž má vzniknout. Pozor, správnou dávku vitaminu D vždy konzultujte se svým lékařem. Vitaminem D z potravinových doplňků se za určitých okolností může člověk předávkovat a způsobit si problém. Příliš vysoká hladina následně zvedne hodnoty vápníku a může dojít až k zvápenatění srdce či ledvin.

„Déčko“ a vápník

Fungují v těle jako tým. Bez „déčka“ by se vápník do krve neuměl dostat. Proto je nedostatek vitaminu D jedním z předních faktorů, které přispívají k rozvoji tzv. senilní osteoporózy kostí. Proč tomu tak je? Opět kvůli slunci. Většina seniorů se slunci nevystavuje stejně často jako mladší generace, a počítat je třeba i s tím, že s věkem se snižuje schopnost organismu „déčko“ vytvářet. A to podstatně. Během stárnutí postupně mizí z kožní vrstvy receptory, které umí vitamin D tvořit, snižuje se i jejich citlivost, a tak ani delší pobyt na slunci nemusí vést k reálnému zvýšení hladiny vitaminu D.

Vitamin D a děti

Nedostatek vitaminu D neohrožuje jen seniory. V dětském věku způsobuje křivici, proto užívají miminka kapičky s tímto vitaminem. Vitamin D má podstatný vliv i na imunitu. Výzkumy z nedávných let prokázaly, že má-li maminka málo vitaminu D v těhotenství, zvyšuje se pravděpodobnost, že její dítě bude trpět astmatem, alergiemi i akutními infekcemi dýchacích cest. Nedostatek vitaminu D je nejnověji spojován i s obezitou a existují studie o možné souvislosti s propuknutím některých onkologických onemocnění.

Jak vitamin tělu dodat?

Rozlišujeme dva základní typy vitaminu D: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). D3 je zhruba čtyřikrát účinnější než D2. Jak je tělu dodat? Lékařka Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol, doporučuje volit takový preparát, který je přírodní, bez umělých barviv, různých stabilizátorů a dalších přidaných látek. V tabletě jsou většinou vitaminy navázané na nějaký „nosič“. Jiná chemická látka je potřebná, aby držela tableta pohromadě, a další, aby se rozpadala. K vidění jsou i barviva. Někteří lidé nemusí všechny tyto přídavné látky dobře tolerovat a jsou zbytečné. Nejšetrnější pro tělo je tobolka – dutá forma naplněná účinnou látkou. I samotná tobolka může být celulózová, stačí dobře vybírat.

Dostatečná denní dávka se pohybuje mezi 1000–2000 IU. Jinak je tomu u kojenců, malých dětí, těhotných, žen po menopauze nebo u lidí s poruchou v oblasti zažívacího traktu či ledvin (zde doporučenou denní dávku vitaminu D stanovuje ošetřující lékař). Zajímavostí je, že obézní pacienti mají denní dávku až třikrát vyšší. Nyní si představme, kolik ryb či jiných potravin bychom denně museli sníst, abychom doporučený denní příjem splnili. Je to například 200 gramů lososa a 200 gramů ementálu. Nebo také 300 gramů sardinek a jeden kilogram másla. To ale není reálné, denně na sluníčku taky nejsme, proto by prakticky každý z nás měl vitamin D doplňovat.

3 tipy na zlepšení imunity (nejen pro děti)

3 tipy na zlepšení imunity (nejen pro děti)

1. Jděte ven

Děti, které mají pravidelný pohyb, jsou mnohem méně náchylné k různým zdravotním komplikacím. Připravte jim program venku alespoň o víkendu. Vyrazte do hor, jděte běhat s drakem po kopci, vymyslete lesní bojovku. Aktivity na čerstvém vzduchu posílí imunitu dětem i vám a všem dokonale pročistí hlavu.

2. Svačte zdravě

Nestíháte dětem ani sobě chystat svačiny a spoléháte na to, že něco narychlo koupíte v obchodě? Chyba! Právě zdravý jídelníček podporuje imunitu nejvíce. Podstatná složka imunitního systému se tvoří ve střevech. Porce ovoce a zeleniny a alespoň jeden zakysaný mléčný výrobek každý den by měly být pravidlem. Jsou totiž stereotypy, které se vyplatí dodržovat celoživotně.

3. Vitaminujte

Zkuste se více zaměřit na látky, jež jsou pro imunitní systém žádoucí. Mezi nejznámější patří vitamin C (tzv. král vitaminů). „Céčko“ by mělo být první volbou, ale k němu je třeba přidat i vitamin D, vitamin B6 a B12 a zinek.