Odstín Very Peri odráží aktuální dobu. Nestíháme ani vnímat, jak se okolní svět mění, a někdy musíme pořádně zapojit kreativitu, abychom situaci zvládali. Ovšem když se to podaří, vznikne něco originálního, doprovázeného vítaným pocitem sebevědomí. Profíci ve firmě Pantone, kteří nám loni hodili do placu dokonce dvě barvy, svítivě žlutou a ultimátně šedou, nevybrali již existující barvu jako obvykle, ale míchali od rána do noci, aby vytvořili něco zcela nového. Zapojili také tóny typické pro digitální svět. Vznikla barva, která má modrý základ se stopou červené a fialové. Výsledek připomíná kvítky obyčejného drobnokvětého šeříku nebo barvínku, v angličtině periwinkle, odtud název barvy. Barvínek, celkem skromný kvítek, který není až tak známý, se kdysi honosil názvem brčál, což se u nás spojuje s barvou zelenou… Někdo v odstínu pro rok 2022 vidí fialky či levanduli, což jsou všeobecně kvítky vítaně uklidňující.

Malování

Pokud si vyberete hitovku k vymalování bytu, navodíte si pocit pohody, ale trochu chladné. Dá se to diplomaticky vyřešit tím, že ze čtyř stěn obýváku omalujete jednu. Ložnici modrofialová sluší.

Trefa do černého

Ideální příliv barvy roku zvládnou doplňky.

Veri Peri vypadá výborně na různých typech tkanin od obyčejné bavlny přes luxusní samet až po třpyt flitrů. Pohodově ulehnete do modrofialkového povlečení, schováte se pod deku nebo obklopíte polštářky. Hezky se vyjímají závěsy buď jednobarevné, nebo mix, ze kterého barva roku vykukuje. Relaxační nádech barvy se rozvine na skleněných doplňcích, ať už je to váza, lampa či svícen.

Originálně působí obraz či plakát a klidně si můžete i nějaký vytvořit sami.

Ladění

Tím, že má v sobě barva Very Peri studené i teplé tóny, klidně si vyberte, co je vám milejší. Neurazí se ve společnosti ostatních fialových a modrých barev. Zajímavě působí s hnědou paletou, od syté čokoládovky po jemný pískový nádech. Luxusní dvojka vznikne se smetanovou, ale v interiéru, kde se aktivně žije, to není příliš praktické. Odvážné osoby třeba přijmou výzvu modrofialovou spřátelit se svítivě žlutou (nemáte ji doma z loňského zařizování?) či červenou.

Modrofialová trochu zaniká v přítomnosti šedé a nemusí sytě zelenou.