Minikremrole

Suroviny:

  • 1 balíček listového těsta
  • 200 g jemného cukru
  • 4 bílky

Postup:

Těsto rozválíme na pomoučeném válu a rádýlkem ho nakrájíme na pruhy široké 2 cm. Navineme je s malými rozestupy na držadla několika větších vařeček obalená alobalem a upečeme při 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháme cukr a dále šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak sníh vyjmeme z lázně a šleháme, dokud znovu nevychladne. Sníh nastříkáme zdobicím sáčkem do upečených kremrolí.

Prasátka

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g levné čokolády, třeba Nugátová pochoutka
  • 150 g tuku na pečení
  • 80 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • citronová poleva
  • na špičku nože růžové potravinářské barvy
  • trocha kakaové polevy

Postup:

Z mouky, nastrouhané čokolády, tuku, cukru, prášku do pečiva, skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, rozválíme ho, vykrájíme malá prasátka a upečeme je při 180 °C. Po vychladnutí je přelijeme citronovou polevou obarvenou na růžovo a štětcem dozdobíme kakaovou polevou.

Dvoubarevné žloutkové kuličky

Suroviny:

  • 120 g moučkového cukru
  • 40 g másla
  • 3 lžíce mletých piškotů
  • 2 natvrdo uvařené žloutky
  • kakao na obalení

Postup:

Žloutky utřeme s máslem a cukrem, přidáme mleté piškoty a z hmoty vytvarujeme kuličky. Obalíme je v kakau, naskládáme do cukrářských košíčků a uchováme v chladu.

Mandlové hříbky

Suroviny:

  • 180 g mletých mandlí
  • 180 g moučkového cukru
  • 75 g čokolády
  • 2 bílky
  • bílek na slepení

Postup:

Z mandlí, cukru a bílků zpracujeme těsto a polovinu smícháme s nastrouhanou čokoládou. Z tmavého těsta utvoříme kloboučky, ze světlého nožičky, spojíme je k sobě pomocí bílku a usušíme ve vlažné troubě.

Cukrové hříbečky

Suroviny:

  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 100 g mletých loupaných mandlí
  • 2 bílky
  • 1 lžička kakaa
  • moučkový cukr na tvarování
  • trocha bílku na slepení

Suroviniy:

Mandle a oříšky smícháme s cukrem a bílky, vypracujeme těsto a polovinu obarvíme kakaem. Z obou hmot utvoříme v pocukrovaných dlaních stejný počet kuliček, které k sobě přilepíme bílkem tak, že vytvoří hříbečky, a necháme je do druhého dne zaschnout.

Marokánky

Suroviny:

  • 1/8 l mléka
  • 40 g cukru
  • 40 g loupaných mandlí
  • 40 g kandované pomerančové kůry a rozinek
  • 10 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • kakaová poleva

Postup:

Mléko, mouku, cukr a máslo smícháme a asi minutu povaříme. Do horké tekutiny zamícháme nakrájené mandle, pomerančovou kůru a rozinky, z hmoty utvoříme lžičkou na plech s papírem na pečení malé placičky a upečeme je při 150 °C. Po vychladnutí spodní část placiček polijeme kakaovou polevou.

Sněhuláci

Suroviny:

  • 5 dl mléka
  • 125 g dětské krupičky
  • 75 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 1 lžička škrobové moučky
  • moučkový cukr na vytvarování
  • kousek čokolády
  • špetka kakaa
  • několik banánových chipsů

Postup:

Dětskou krupičku namočíme do mléka, přidáme škrobovou moučku, za stálého míchání uvaříme hustou kaši a po částečném prochladnutí vmícháme oba cukry a máslo. Těsto zabalíme do potravinové fólie, necháme několik hodin v chladu odpočinout, pak z něj v pocukrovaných dlaních utvoříme kuličky tří velikostí a obalíme je v cukru. Z kuliček postavíme sněhuláky, na knoflíky a nos použijeme kousky čokolády, oči uděláme z těsta obarveného kakaem, čepici z plátku sušeného banánu.

Vosí hnízda

Suroviny:

  • 160 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 160 g drcených dětských piškotů
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce vroucí vody
  • 40 celých dětských piškotů
  • cukr na vysypání formiček
  • čokoládová poleva a linecké hvězdičky na ozdobení

Náplň:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu

Postup:

Mouku spaříme vroucí vodou, promícháme a necháme vystydnout. Zapracujeme do ní postupně cukr, máslo, kakao a drcené piškoty. Kousky hmoty vtlačíme do cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda, prstem uděláme do středu důlek, který na- plníme krémem z utřeného cukru, másla a rumu, a na dno formičky přitiskneme piškot. Vosí hnízda vyklepneme do dlaně, přelijeme polevou a ozdobíme hvězdičkami.

Ovesné koláčky

Suroviny:

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g ovesných vloček
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 2 lžíce mletých oříšků
  • 2 lžíce drobně nasekaného sušeného ovoce
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • rybízová zavařenina na naplnění

Postup:

Ze všech přísad vypracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném válu utvoříme kuličky. Trochu je zmáčkneme a ve středu uděláme malý důlek, který naplníme zavařeninou. Kuličky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme asi 8 minut při 180 °C.