Je dobré uvědomit si, že nejde jen o samotné svátky a s nimi spojené dobroty, protože průšvih může přijít už před tím. Máme na mysli všemožné předvánoční večírky, trhy či pečení cukroví a také všudypřítomný stres, který bohužel často provází naši snahu stihnout všechny pracovní resty a zároveň zajistit tu pravou vánoční domácí pohodu.

Zdroj: Youtube

„Není nic jednoduššího než mírnit stresy právě dopečeným cukrovím, zbytky čokoládových Mikulášů či alkoholickými nápoji. Důsledkem vánočních svátků je pak nejenom další stres, ale i zanedbaný jídelníček, rezignace na pohybovou aktivitu a ano, často i obávaná kila navíc,“ říká Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezity. Člověk v takovém rozpoložení pak snadno zabalí veškerou snahu o to, aby jedl zdravě, neřeší nic a po Vánocích má klidně i pět kilo navíc. A to už je moc, zatímco dvě kila jsou podle Málkové přijatelnou daní, která se dá snadno shodit návratem ke zdravému životnímu stylu.

Jak tedy proplout úskalími Vánoc bez ztráty kytičky, respektive bez zbytečných kil navíc? Zkuste naše následující tipy.

1. Vánoce trvají týden, ne měsíc

Je chybou prožívat Vánoce včetně nestřídmosti týdny dopředu, i když nás k tomu obchody či všelijaké stánky na trzích nabádají. „Nutné přípravy udělejte s předstihem, naplno však začněte Vánoce prožívat až opravdu o svátcích. Vyvarujete se zbytečného stresu a sváteční dny si o to více užijete,“ doporučuje STOB. Když budete týdny předem jíst více než obvykle, přiberete, a navíc stoupá riziko, že pak nad veškerou snahou o zdravý jídelníček mávnete rukou, protože už to přece stejně nemá cenu.

2. Plánujte

Je jasné, že všem večírkům a návštěvám se vyhnout nemůžete ani nechcete, ale zahrňte je do svého plánu – a když například víte, že večer půjdete na večeři nebo raut, přes den jezte jen málo. Čeká vás předvánoční nebo vánoční rodinný víkend? To dáte, ale předem se sami se sebou domluvte, že si například žádné jídlo nebudete přidávat, ať už by bylo sebelepší. A nakonec, naplánujte si, co kdy budete přímo na Vánoce vařit nebo jíst, aby se to alespoň částečně sneslo s tím, že jinak jíte zdravě a střídmě.

3. Nic si nezakazujte

Dopřejte si jídla považovaná za nezdravá, ale myslete i na to, že byste měli jíst dostatek ovoce, zeleniny a bílkovin. Ale rozhodně si nic nezakazujte nebo se nesnažte za každou cenu nahradit například bramborový salát dietní verzí a podobně – ono to totiž nefunguje. Taková náhražka většinou chutná hůře a přitom nemá zase o tolik méně kalorií, abyste se jí snad mohli přejídat. Přesně to ovšem hrozí, stejně jako si hodně lidí myslí, že když například dají do cukroví tmavou nebo ořechovou mouku, má méně energie, což ale bohužel také není pravda.

Klidně jezte všechno, ale ne od rána do večera a dávejte si jen přiměřené porce. Pokud jde o cukroví, dejte si rovnou pár kousků na talířek, vychutnejte si je bez výčitek, ale další už si neberte.

4. Pozor na alkohol

Zvláštní pozornost věnujte alkoholu, protože to je kalorická bomba často horší než jakékoliv jídlo. Jednou z nejvydatnějších je oblíbený vaječný koňak, který byste měli nejvýše po náprstcích. Spoustu energie v sobě mají i míchané koktejly, stejně jako tvrdý alkohol. Ale i piva či vína si dejte jen malé množství.

5. Nezapomeňte se hýbat

Zkuste se držet svého cvičení i o svátcích, ale menší výkony než obvykle si nevyčítejte. Nuťte se chodit ven alespoň na procházky svižnějším tempem, ideálně denně, v horším případě alespoň několikrát týdně. Skvělé bude, když si dny volna proložíte i delšími pěšími túrami do přírody.

ZDROJE: Tiskové podklady sdružení STOB https://www.thesun.co.uk/fabulous/13428891/12-golden-rules-lose-weight-enjoy-christmas/ https://www.cosmopolitan.com/uk/body/diet-nutrition/a14379627/how-to-maintain-weight-loss-diet-stay-healthy-christmas/

Související články