Nebuďte otrokem domácích prací

V první řadě je třeba si uvědomit, že Vánoce si člověk neužije víc, když bude mít přerovnaný sklep, vytříděné skříně a prach setřený i z té nejvyšší police. Sváteční atmosféru nezajistí ani deset druhů cukroví, natož přetékající lednička i špajz, kam člověk chodí nervózně kontrolovat, zda má na štědrovečerní hostinu nakoupeno skutečně vše. Zkrátka to, že někdo řekl, že by před svátky měla každá domácnost projít generálním úklidem, ještě neznamená, že to tak musí platit i u vás. Povinnosti a tlak k jejich plnění si na sebe klademe jen my sami. Co tedy změnit? Rozložte si uklízení do celého roku, anebo pokud na něm trváte zapojte i ostatní členy domácnosti, či si pozvěte paní na úklid, pokud vám to vaše finanční stránka dovolí. To samé platí o vaření a pečení. Jestliže si pečení cukroví vyloženě neužíváte, nechte to na jiných a cukroví si obstarejte už hotové. V dnešní době se dá koupit velmi chutné a kvalitní.

VIDEO: Jak probíhaly Vánoce dřív a jaké jsou dnes?

Zdroj: Youtube

Zbavte se některých zvyků a povinností

Že se bez cukroví neobejdete? A koupit ho vám hrdost nedovolí? Pak je třeba zvážit, zda místo tradičních deseti druhů nestačí jen dva nebo tři, které má rodina nejradši. Stejně vám každoročně zbývá ještě v únoru, kdy ho už nikdo jíst nechce. S Vánoci máme spojený i maraton návštěv u příbuzných a přátel. Pokud vás tato představa děsí, zkuste se domluvit až na leden. Vánoční volno byste přece měli trávit tak, jak chcete vy, a ne tak, jak se sluší. Je to váš život a jen vy můžete rozhodnout, jak naložíte se svým časem.

Nakupujte dárky s předstihem nebo on-line

Nakupování dárků je také pořádný stres. Jistě víte, že tlačenice v obchodech dokáže člověka pěkně znechutit. Vyhnout se jí ale můžete hned několika způsoby. Tím prvním je shánět dary s předstihem. Pokud tedy vtrhnete do obchodů ještě koncem listopadu a začátkem prosince, těm největším davům se pravděpodobně ještě vyhnete. Ideální je však nakupovat v průběhu roku. Nemáte na lítání po krámech čas? Pak je pro vás vhodné nakupování online. Během listopadu bude ještě doručovací doba rychlá, v prosinci se ale už mějte na pozoru, aby balíček stihl do Štědrého dne dorazit. Vhodným dárkem, když si nevíte rady, nebo se vám nechce přemýšlet, co přesně by vaše blízké potěšilo, je pak voucher. Tímto způsobem můžete darovat gurmánský či sportovní zážitek, nebo i dalekou cestu.

Zkuste to netradičně

A pak je tu možnost se tradičním vánočním zvykům, stresu, přejídání na rodinných návštěvách i příchodu nového roku s ohňostrojem a chlebíčky úplně vyhnout a zmizet. „Nejoblíbenějšími destinacemi jsou tou dobou Egypt a Spojené arabské emiráty. Vánočním stromkům v hotelu se tu sice nevyhnete, ale protože jde o arabské země, určitě si odpočinete od masového šílenství, jaké známe z Evropy. Navíc letní teploty, odpočinek na pláži a koupání v moři určitě snadno pomohou zapomenout na jakýkoli shon,“ říká mluvčí cestovní agentury Jiřina Ekrt Jirušková. Pokud vám však vaše finanční situace pobyt v teple nedovoluje, užijte si alespoň pobyt na horách nebo v českém wellness. I pár dní mimo zajeté koleje vás zaručeně nabudí a nabije novými zážitky.

Zdroj: vlasta.cz CA Invia

Související články