Omeleta

Kdo má doma fitnessového maniaka v seniorním i teenagerovském věku, ten si zcela jistě povšiml, že jeho svatou mantrou je obsah bílkovin neboli proteinů. A jen těžko byste hledali potravinu, která by jich obsahovala víc. Bílek je totiž vlastně roztok bílkoviny a vody v poměru 8 : 1. Zbylé bílky rozšlehejte s jedním celým vajíčkem, přidejte rozmrzlý špenát, nakrájený plátek šunky...

Zdroj: Youtube

Sladkoslané ořechy

Směs křupavých ořechů plných chuti koření... taky oceníte, když je najdete ve spíži? V obchodech nebývají nejlevnější, ale máte-li zásobu vlašských ořechů z vlastní zahrady, zbylý bílek a funkční troubu, pak je pořídíte za hubičku. Smíchejte tři lžíce cukru, dvě lžičky soli a lžíci koření dle chuti (u nás doma oblibujeme římský kmín, kari s chilli, ale rychle zmizely i ořechy se skořicí a muškátovým oříškem) promíchejte. Ořechy (klidně můžete použít i směs) smíchejte s bílkem a následně důkladně promíchejte s kořenící směsí. Vše rozložte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte je dvacet minut a během pečení párkrát promíchejte, aby se neslepily. Hotové ořechy by na sobě měly mít zcela suchou krustičku z cukru, soli a koření, která nelepí. Vychladlé ořechy nasypte do misky nebo skleničky.

Bílkový chlebíček

Klasika mojí babičky. Ten její byl přebohatý na rozinky a ořechy, a svrchu mocně posypaný cukrem. Roky jsem ho nejedla, až mi ho do života vrátila tchyně. Čtyři bílky smíchejte se 100 g moučkového cukru a vyšlehejte do tuhého sněhu. Opatrně do něj vmíchejte 100 g hladké mouky a po hrsti nasekaných ořechů, mandlí a rozinek. Tchyně přidává i kandované ovoce. Záleží na chuti. Pečte ve vymazané a moukou vysypané formě na srnčí hřbet cca tři čtvrtě hodiny v troubě vyhřáté na 160 stupňů. A pozor, pokud vydržíte chlebíček nesníst hned, případně víte, že ho celý ani nesníte, polovinu zabalte a druhý den ostrým nožem nakrájejte na tenoučké plátky. Ty usušte v troubě vyhřáté na sto stupňů.

Pusinky

Je to tak, na pusinkovou klasiku, která se rozplývá v ústech, asi upozorňovat nemusím, ale v kombinaci s čerstvými jahodami (nebo kiwi) a šlehačkou je z pusinek exkluzivní dort Pavlova, na který v redakci nedáme dopustit.

Mrazák

Na konec jsem si nechala radu milionovou, protože nejčastěji mi zbývá jeden bílek a z něj se dají udělat jen zmíněné ořechy, na které není vždycky čas. V mrazáku mám proto samozavírací sáček, do něhož jednotlivé bílky postupně sbírám, a když je jich víc, udělám z nich Pavlovu.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články