Jeden čas bylo hitem doporučení, aby lidé jedli ne třikrát, ale rovnou pětkrát až šestkrát denně po menších porcích. Poslední dobou se naopak mluví o tom, že by dospělému člověku měla stačit jen dvě jídla denně – doporučuje to například specialista na výživu a interní medicínu Michal Anděl z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Svačiny jsou podle něj pro dospělé zbytečné.

Ani moc, ani málo aneb mějte trochu hlad

„Základní pravidlo zní: Musíme jíst tolikrát, abychom neměli hlad,“ říká k tomu Hana Málková, nutriční poradkyně ze společnosti Stop obezitě, na základě zkušenosti s mnoha klienty, kteří zhubli v kurzech této společnosti. Člověk by však měl jíst tak pomalu, aby si včas uvědomil, že je sytý, rozhodně by se neměl přejídat. Naopak je dobré, aby mu do dalšího jídla poněkud vyhládlo.

Pozor nicméně na to, aby vaše jídlo bylo dost sytivé – když si například dáte pár sušenek, rozkolísá vám to hladinu cukru v krvi a dostanete poměrně brzy hlad, který byste neměli, kdybyste si místo toho dali k svačině třeba vařené vejce nebo bílý jogurt. Také po porci rozvařených těstovin se špenátem a smetanou dostanete hlad mnohem dříve, než kdybyste si dali těstovin trochu a k tomu i kousek nějaké té bílkoviny.

Více kalorií a přesto štíhlejší?

Každopádně když někdo ráno sotva do něčeho ďobne a pak se nezastaví dřív než ve tři čtyři odpoledne, kdy už se mu hlady podlamují nohy, nedělá dobře. Dva texty publikované před časem v časopise Proceedings of the Nutrition Society naznačují, že na naše zdraví či linii nemá vliv jen to, co jíme, ale i to, kdy jíme. Nepravidelné jídlo zvyšuje pravděpodobnost rozvoje obezity, vysokého krevního tlaku a cukrovky 2. typu – bez ohledu na to, kolik celkově přijmete energie.

Jedna z prací například ukázala, že lidé, kteří jedli až šestkrát denně a dokázali si hlídat množství a složení jídla, na tom se zdravím a váhou byli lépe než ti, kdo často půl dne hladověli, aby naopak jiné dny jedli extrémně často – více ZDE.

„Zjistili jsme, že dospělí, kteří přijímají svoje kalorie během pravidelných jídel – v podobnou dobu den co den –, byli méně obézní než jedinci, kteří se stravují nepravidelně, a to dokonce i tehdy, když lidé z první skupiny přijali více kalorií,“ řekla jedna z autorek práce Gerda Pot z Kingʼs College London.

Vysvětlením je podle autorů právě pravidelnost, kdy tělo ví, co a kdy může zhruba očekávat, místo aby se v případných delších úsecích bez jídla, s nimiž nepočítalo, snažilo všechno uložit do tukových zásob.

ZDROJ: Vlasta.cz, STOB, https://www.health.com/weight-loss/meal-timing-weight-gain

Související články