Vaginální suchost je velmi častá u žen, které procházejí menopauzou. Může za to snížená produkce estrogenu, hormonu, který je nezbytný pro udržení zdravé vaginální tkáně a pomáhá udržovat normální vlhkost, kyselost a pružnost vaginy. Jakmile tedy hladiny estrogenu klesají, výstelka pochvy se ztenčuje a je méně elastická. Pochva pak produkuje méně vlhkosti, což je samozřejmě v případě sexuálního styku velmi nepříjemné.

Když jsou viníkem léky

Kromě snížené produkce estrogenu je častým viníkem suchosti také porucha imunity či některé léky, které pravidelně ženy užívají. Jsou to například léky proti projevům nachlazení a chřipky nebo léky na alergie či některé druhy antidepresiv. Stejně tak můžou vyvolat suchost vaginy léky proti rakovině či chemoterapie.

Jiné příčiny

Existují ovšem i další méně časté důvody, které jsou příčinou vaginální suchosti. Používáte-li například často mýdla při mytí intimních partií, narušujete tím přirozenou rovnováhu chemických látek v pochvě, což vyvolá zánět a suchost. Vzácné autoimunitní onemocnění Sjögrenův syndrom, který způsobuje suchost v očích a ústech, může způsobit i vaginální suchost.

Hormony i bylinky

Nepohodlí při milování vyvolané suchostí vaginy lze samozřejmě řešit. Možností je více, řada žen využije doporučení gynekologů a začne s estrogenovou léčbou (HSL), aby tělu dodaly mizející estrogen. Nicméně spousta žen odmítá hormonální řešení a raději hledá alternativní možnosti. Navíc hormonální terapie není vhodná pro každou ženu, kvůli některým chronickým onemocněním. Během estrogenové terapie řada žen také přibere na váze, zadržuje tekutiny, cítí nevolnost prsů nebo je bolí hlava.

Jaké alternativy tedy existují? Vhodné jsou lubrikanty, které pochvu zvlhčí, a sex je pak jednodušší, navíc lubrikanty zvyšují libido a minimalizují bolest při styku. Ke zlepšení může pomoci také pravidelná masturbace, díky níž dochází ke zvýšení průtoku krve a zmírnění potíží s tkání a vlhkostí. Účinky estrogenu napodobují také látky obsažené v sójových produktech či ploštičníku hroznatém. Zkusit můžete také himálajskou bylinu ašvagandu, která je známá jako indický ženšen a silně ovlivňuje produkci testosteronu, který má vliv na libido a současně na vlhkost pochvy. No a ve finále můžete přece s partnerem situaci řešit i jinak. „Intimní oblast zahrnuje širokou škálu koitálních i nekoitálních technik, z nichž mohou partneři vybírat,“ říká psychoterapeutka Magdalena Dostálová.