Pro ženu, která trpí suchostí vaginy, je to velmi podobné, jako když muže trápí erektilní dysfunkce. Rozhodně to není něco, s čím by se chtěla chlubit na veřejnosti, a dokonce to ani často nechce sdílet se svým partnerem a lékařem. Přitom jde o záležitost, která je sice velmi nepříjemná, ale řešitelná.

Raději bez sexu, když to bolí

Z britského průzkumu, který prováděli odborníci mezi dvěma tisíci dospělými ženami a muži, vyplynulo, že jedna pětina byla deprimovaná kvůli vaginální suchosti, čtvrtina uvedla, že se kvůli tomu cítí méně žensky, a téměř polovina se cítila staře. Jeden z deseti mužů pak řekl, že to negativně ovlivňuje jejich sexuální život. I ostatní závěry byly poměrně šokující: 34 procent žen, které trápí vaginální suchost, uvedlo, že to doslova vrazilo klín mezi ně a jejich partnery. Téměř pětina z nich kvůli tomu nemá raději vůbec sex, 42 procent zažívá bolest při pohlavním styku, třetina trpí navíc svěděním v pochvě a 31 procent se cítí po sexu nepohodlně. Odborníci uvádějí několik důvodů, které vaginální suchost způsobují.

Hormonální změny

Pokud se vaše hladina estrogenu sníží kvůli porodu, kojení, perimenopauze a menopauze, můžete zažívat vaginální suchost. Zejména v době přechodu klesají hladiny estrogenu velmi rapidně, což má vliv i na tuhle intimní záležitost. Za nízké hladiny estrogenu „může“ taky chemoterapie či ozařování pánve v případě rakoviny, vedoucí ke ztrátě vlhkosti v pochvě. Jak říká sexuolog Irwin Goldstein, vagina je doslova závislá na estrogenech!

Léky

Vaginální suchost mohou způsobovat taky léky na alergii, astma či nachlazení, které mají vysoušecí účinky, což vede k úbytku vlhkosti ve vagině.

Nedostatek vzrušení

Vaše tělo může toužit po předehře, aby se na sex připravilo, a pokud ji nemá, nedojde k dostatečnému zvlhčení. Sexuální problémy může mít i váš partner, a když ani jeden o tom nechce mluvit, je to problém.

Nadměrné cvičení

Ano, je důležité zůstat v kondici a pravidelně cvičit, zvláště v menopauze, ale pokud to přeháníte a cvičíte příliš intenzivně, může to mít paradoxně vliv na vysoušení vaginy.

Alergie

Můžete být alergická na chemikálie v určitých mýdlech, hygienických výrobcích, barvách a parfémech. Sexuolog Irwin Goldstein říká: „Mnoho žen má alergii na detergenty a mýdla. Ty mohou mít dráždivé účinky na spodní prádlo a ručníky.“

Tipy, které můžete zkusit

Existuje řešení, jak omezit vaginální suchost, a pro většinu žen je velmi jednoduché. Stačí si koupit v lékárně nehormonální vaginální přípravky, takzvané zvlhčovací krémy. Ty jsou vhodné nejen pro ženy v menopauze, ale i pro ženy, které se bojí hormonů (například po rakovině). Výhodou oproti lubrikačním gelům je to, že se nemusí aplikovat těsně před stykem, ale řeší suchost na delší dobu. Kromě hydratačních složek obsahují i složky hojivé, které udržují v oblasti vaginy zdravé prostředí. Pokud se hormonů nebojíte, existují krémy s obsahem estrogenu, ale ty vám předepíše gynekolog. A samozřejmě hormonální substituční terapie, která obvykle tyto problémy vyřeší.