Nestane se to úplně všem, ale významné části žen ano – v souvislosti s jejich menopauzou jejich prsa vyrostou a ony si budou muset pořídit větší spodní prádlo i třeba halenky. „Vždycky jsem vídala starší ženy s obřími prsy, ale říkala jsem si, že k tomu asi měly sklony vždycky. Pak taková velká prsa narostla mojí mámě, když v menopauze přibrala a došlo mi, že se mě to může týkat taky,“ má obavy padesátnice Klára z Prahy.

Snaží se i proto hlídat si váhu a zatím se ji to daří, i když třeba pas už nemá tak vyrýsovaný jako dříve. Právě to, že žena nepřibere, je podle odborníka na výživu Pavla Suchánka cestou k tomu, jak se vyhnout příliš velkému nárustu objemu v oblasti prsou. Nejlépe funguje kombinace střídmého jídelníčku a posilování, včetně toho, při němž se zaměříte na svaly držící prsy, můžete používat lehké činky. Neposilujte však pouze tyto partie.

Prsa celkem logicky nejvíce vyrostou ženám, které měly celý život sklony k nadváze a obezitě a zároveň velká ňadra, případně těm, které měly prostě jen velká ňadra. Prsa ale můžou vyrůst i ženám, které do té doby měli košíčky B nebo i A. Součástí změn může být i zvětšující se prostor mezi prsy, která k sobě ani v podprsence už nemusí přiléhat tolik, jako před lety. Oblast dvorce světlá, někdy dokonce pigment mizí úplně.

Velká v pubertě, velká v menopauze?

Na druhou stranu, některé ženy, které měly velká a ne úplně pevná prsa už v pubertě, je pak mají sice velká celý život, ale jejich velikost se nemění ani v těhotenství, ani po něm a pak ani v menopauze.

Podle Suchánka není možné říci, že zhubnete jen v prsou, stejně jako si to nemůžete naplánovat pro jakoukoli jinou tělesnou partii. A ještě jednu věc je dobré vědět – jakmile vám prsa v období klimakteria jednou vyrostou, už se s tím nic moc dělat nedá, a to dokonce ani kdybyste dokázala celkově zhubnout. Daleko lepší je předejít tomu, aby se tak stalo, i když stoprocentně to možné není, na to tu příliš velkou roli hrají geny. Jinými slovy, zkuste se podívat, jaká prsa mají v menopauze ženy ve vašem rodě, budete na tom podobně.

Když už velká prsa máte, určitě si pořiďte kvalitní podprsenku, pokud jste tak neučinila už dříve – možná s překvapením zjistíte, že vás méně bolí záda v oblasti hrudníku a krční páteře.

Dobrá zpráva? Pokud jste během cyklu trpěla bolestmi prsou a objevovaly se vám v nich citlivé různé bulky, s klimakteriem tohle vymizí. Než se tak stane, můžete se potýkat s nepravidelným cyklem a nepravidelnými bolestmi prsou, které mohou být dokonce intenzivnější než dříve.

Důležité je, abyste případné bouličky a zatvrdliny probrala s lékařem a nechala se případně poslat na mamograf dříve, než bude termín pravidelné kontroly. Navíc se kvůli hormonálním změnám mohou tvořit zase jin typy cyst. Výhodou vyššího věku zde je, že prsní tkáň je v období po menopauze méně hutná a screeningové vyšetření je tak spolehlivější.