Teď už to víme, a to díky velkému průzkumu erotické online komunity JOYclub. Tři tisíce žen ve věku nad pětačtyřicet let bylo ochotno se svěřit s tím, kdy si nejvíce užívaly. Výsledek: každá druhá žena nebyla v souladu se svou sexualitou a neodhalila své preference a limity dříve než mezi 41 a 59 lety. Až po této hranici si začaly užívat opravdu dobrý sex, a to pravidelně, ne jako výjimku. U mužů je tato hranice mnohem nižší. Tři čtvrtiny z nich už přesně ví, co chtějí od dvaadvaceti let.

Důležitá je zkušenost

Většina účastníků a účastnic měla nejlepší sex svého života mezi 46 a 55 lety. Jak muži, tak ženy. Mezi 66 a 75 lety si každý třetí člověk myslí, že nejvíc si užíval v posledních deseti letech.

Přes sedmdesát procent žen popřelo, že mládí je v sexu hlavní deviza. Je to totiž zkušenost.

Polovina účastníků průzkumu (připomínáme, že všem je přes 45) si užívá sex několikrát týdně, nebo dokonce každý den. Polovina žen se shoduje na tom, že sexualita je pro ně důležitější než dřív a že jejich touha po sexu roste (to řeklo dokonce šedesát procent dam). U můžu vzrostla touha po sexu jen u 35,7 procenta z nich.

Asi 65 % odpovídajících uvedlo, že největší potěšení mají ze sexu se stálým partnerem. A skoro čtvrtina na to má jednorázové známosti.

Otevřená komunikace

Všechno je to o přitažlivosti, na tom se shodli skoro všichni. U mužů k atraktivitě žen přispívá hlavně její orgasmus a radost ze sexuálních her. U žen je zásadní otevřená a upřímná komunikace a možnost se při sexu úplně uvolnit a nekontrolovat se. Na otázku, čeho jsou ochotni se při sexu nejsnáze zříct, řekly ženy, že některých pozic, a muži, že svého orgasmu.

A kdyby vám snad průzkum jedno z nejúspěšnějších erotických online komunit nebyl dost seriózní, podobné výsledky uveřejnila i univerzita v britském Manchesteru: více než polovina mužů a více než třetina žen přes sedmdesát je stále sexuálně aktivních, minimálně dvakrát do měsíce. Přičemž ženy hlásí vyšší kvalitu a častější orgasmus. Podíl na tom má i snížené riziko otěhotnění po menopauze, schopnost uvolnit se, smíření se svým tělem, více času a energie.

Nemluvě o zdravotních výhodách sexu ve zralejším věku: uvolňuje chronické bolesti, zlepšuje náladu, snižuje krevní tlak, zpevňuje svaly pánevního dna, zlepšuje pleť a uvolňuje celkové napětí.

Zdroj: JOYclub, www.manchester.ac.uk