Výběr správných lůžkovin je objektivně nesmírně důležitý například pro alergiky, nicméně spánek není jen o faktech – je to subjektivní „disciplina“, při které rozhodují dobré pocity. Někdo se lépe vyspí pod pořádnou peřinou, někdo naopak bude vyžadovat lehkou přikrývku z dutého vlákna. Někomu se lépe usne v damašku, jiný zase ocení obyčejnou bavlnu. A kdybyste to prohodili, vězte, že spánek nebude tak příjemný, i kdyby poučky mluvily jakkoliv.

Peřiny nebo umělé vlákno

Klasické peřiny jsou spíše na ústupu, pro alergiky nejsou vhodné navíc peří má tendenci se v přikrývce přesouvat, což není zrovna příjemné, protože je nerovnoměrně rozložené. Někdo ale nedá na klasickou peřinu dopustit, takže dobrá zpráva – koupit se dají pořád. Častěji se využívají přikrývky z dutých vláken, které jsou lehké, drží tvar, dají se vyprat a jsou vhodné i pro alergiky.

Vhodné je mít lůžkoviny na dvě roční období – letní a zimní. „Výhřevnost“ přikrývky se odvíjí především od gramáže, ty nejteplejší mají cca 600 g/m2, nejslabší kolem 150 g/m2. Při výběru přikrývek z dutého vlákna se soustřeďte na její prošití – mělo by být dostatečně propracované, aby výplň v přikrývce „necestovala“. Neublíží ji pak ani častější praní, případně i vyvařování na 90 °C.

Přikrývka na jednolůžko má standardní rozměr 140 × 200 cm, případně je v prodlouženém provedení delší rozměr 220 cm. Pro dvojlůžka mají přikrývky nejčastěji rozměr 200 × 220 cm, případně 240 × 220 cm.

Anatomie spánku

Velkým tématem poslední doby jsou anatomické polštáře, čili polštáře obvykle z líné (paměťové) pěny, které zaručují, že se vaše tělo, respektive především páteř, nachází při spánku ve správné poloze. Anatomický polštář je daleko pevnější, tvrdší, než „běžné“ polštáře, což pro někoho může představovat z počátku problém. Tvrdost je nutné si vyzkoušet, některé polštáře jsou opravdu velmi pevné a tedy pro někoho vysloveně nepohodlné. První noci na tomto polštáři jsou možná nezvyk, ale po pár dnech by měl nepříjemný pocit zmizet, pokud ne, polštář vyměňte. Zároveň nečekejte, že polštář vyřeší vaše bolavá záda mávnutím proutku. Anatomický polštář je velmi dobrou pomůckou, prevencí, ale samozřejmě je nutné záda posilovat, uvolňovat, držte správně tělo atd. U anatomického polštáře počítejte s nestandardními rozměry, velmi často jsou to menší obdélníky, takže může být trochu problém vybrat vhodné povlečení.

Bavlna nebo damašek?

Široký výběr máme v materiálech povlečení. Někomu naprosto postačí obyčejná 100% bavlna. Snadno se udržuje, je příjemná na dotek. Hlavně v zimě oceníte flanel. Základem pro výrobu flanelu je 100% bavlna, která úpravami získá vlasový efekt. Ze stoprocentní bavlny je vyráběn také oblíbený satén. Látka má hustou a pevnou strukturu s jemným povrchem, výborně saje vlhkost a je prodyšná. Bonusem je navíc luxusní, mírně lesklý vzhled. Praktické domácnosti upřednostňují krep, protože se nemačká a není nutné ho žehlit. Krepové povlečení se vyrábí z kvalitní 100% bavlněné příze. Je zpracované plátnovou vazbou s klasickým krepováním (drobný vzor).

Hebké, termoregulační, absorpční a stylové, takové je povlečení bambusové. Příze bambusového povlečení je vyrobená z vláken jedné z nejvyužívanějších rostlin jihovýchodní Asie, volně rostoucího bambusu. Takto rostoucí bambus není nijak chemicky ošetřován, zaručuje velmi dobré antialergické vlastnosti a přírodní antibakteriální účinky. Dalšími výhodami jsou okamžitá absorpce a odvod vlhkosti, velmi jemný omak a přirozený lesk. Vybírat můžete z varianty 50% bambusové vlákno a 50% česaná bavlna nebo 100% bambusové vlákno. Velmi luxusní záležitostí je povlečení damaškové – vyrobeno je z bavlněné příze nejvyšší jakosti a charakterizuje ho mimořádná hebkost.