Lidem, kterým hrozí cukrovka nebo už ji dokonce mají, mohou podle nově zveřejněné studie těžit z toho, když si místo limonád se spoustou cukru dají nápoje s umělými sladidly – dospěli k tomu vědci na základě shrnutí výsledků mnoha odborných studií. Svoje zjištění zveřejnili v respektovaném časopise JAMA.

Podle nich se ukázalo, že pokud přejdou na nízkokalorické nebo dokonce nekalorické nápoje se sladkou příchutí, mohou zhubnout a zároveň klesne hrozba, že budou mít potíže se srdcem a cévami.

"Všeobecně se samozřejmě doporučuje snížení spotřeby cukru,“ řekl hlavní autor studie doktor John Sievenpiper – zůstává podle něj otázka, čím třeba sladké nápoje nahradit, kdžy jsou na ně lidé zvyklí a přejít jen na vodu, jakkoli by to pro ně bylo dobré, hned tak nedokážou.

Vhodné tolik jako voda? To zase ne

Podle Sievenpipera, který působí jako docent katedře nutričních věd na University of Toronto, mohou nápoje s umělými sladidly způsobit stejně pozitivní efekt jako voda, pokud jde o hubnutí. Týká se to nejen lidí s diabetem. Vědci nicméně připouští, že zatím hodnotili jen krátkodobý efekt a že je potřeba dalšího výzkumu k tomu, aby se posoudilo, jaký je dlouhodobý dopad na lidi ohrožené nadváhou nebo či obezitou.

Autoři studuje zdůrazňují, že nadále platí, že ideálním nápojem, po kterém mají lidé sáhnout jako po první volbě, zůstává voda. Už proto, že nápoje s umělými sladidly zkrátka nejsou bez rizik. Zatím odborníci, včetně českých, před pitím nápojů s umělými sladidly spíše varovali, protože skutečnou chuť na sladké ukojit nedokážou a mohou naopak způsobit, že mozek po něm dále baží, a nakonec stejně podlehne.

Jedna studie z roku 2019 například ukázala, že denní pití dvou a více velkých sklenic jakýchkoliv uměle slazených nápojů denně, je spojeno se zvýšeným rizikem mozkové mrtvice, srdečních infarktů a předčasné smrti u žen nad 50 let.

Zdroj:

https://edition.cnn.com/2022/03/14/health/sweetened-beverages-no-sugar-study-wellness/index.html