Napadlo vás někdy, co vlastně ovlivňuje barvu moči? Za žlutou může pigment urochrom a původně za ním stojí bilirubin – žlučové barvivo, které vzniká v těle při přirozeném rozpadu červených krvinek. Moč lehce zapáchá, na vzduchu se během času její pach mění ve čpavkový.

Normální barva moči, tedy intenzita žluté, se liší v závislosti na tom, kolik tekutin vypijete, a neznamená to nutně, že čím světlejší, tím lépe. Ale moč může být i načervenalá, modrá, zelená, tmavě hnědá nebo bíle zakalená.

Její odstín mohou ovlivnit barviva v potravinách či lécích. Řeč je například o řepě, ale také o umělých barvivech v průmyslově vyráběných potravinách. Některé léky mohou způsobit, že moč bude zbarvená do červena, žluta nebo modrozelena. Neobvyklá barva moči však může být i projevem zdravotních problémů.

Kdy navštívit lékaře

Viditelná krev v moči

Moč s příměsí krve je častá u infekcí močových cest a ledvinových kamenů, které se většinou projevují i bolestí. Ale u chronického zánětu to tak nutně být nemusí. Bezbolestné krvácení může vzácně signalizovat vážnější problém, jako je například rakovina.

Tmavá nebo oranžová moč

Pokud je vaše moč tmavá nebo oranžová, zvláště pokud zároveň máte hodně světlou stolici, nažloutlou kůži a bělmo očí, můžete mít potíže s játry. Ojediněle tmavá moč může být projevem toho, že jste nic nevypili.

Všechny barvy moči – tady máte vysvětlení

Následující přehled je přibližný, nikoli vyčerpávající, berte ho proto spíše pro orientaci a nesnažte se podle něj například diagnostikovat nějakou potíž. Protože to, co někdo vyhodnotí jako načervenalou moč, může jiný považovat za oranžovou a podobně. Příčiny jednotlivých zbarvení jsou srovnány podle pravděpodobnosti.

Červená nebo růžová moč

Tahle barva může spoustu z nás vyděsit, ale kupodivu nemusí jít o nic vážného. Příčin může být více.

Zdraví – může jít o krev v moči, možných příčin je více, patří sem infekce močových cest, u mužů také zvětšená prostata, močové nebo ledvinové kameny, zhoubné i nezhoubné nádory, extrémní tělesná námaha.

Potraviny – moč do červena nebo do růžova zbarvuje řepa, ostružiny nebo třeba rebarbora.

Léky – na červenooranžovou mění barvu moči antibiotikum rifampicin, používané na léčbu tuberkulózy, léky s účinnou látkou fenazopyridin, které se předepisují k úlevě při bolestivém močení, a také laxativa na zácpu, která obsahují rostlinu sennu.

Oranžová moč

Léky – mezi léky, které mohou změnit barvu moči na oranžovou, patří protizánětlivý lék sulfasalazin, fenazopyridin ulevující při bolestivém močení, některá projímadla.

Zdraví – oranžová moč může naznačovat problém s játry nebo žlučovody, zvláště pokud máte také světlou stolici; hnědooranžová moč bývá také projevem dehydratace.

Modrá nebo zelená moč

Potraviny – některá pestrobarevná potravinářská barviva mohou způsobit, že moč je nazelenalá, také některé látky používané při testech funkce ledvin a močového měchýře mají tendenci barvit moč do modra.

Léky – modrou nebo zelenou moč můžete mít po řadě léků, jako je například antidepresivum amitriptylin, indometacin používaný na bolavé klouby nebo po anestetiku propofol.

Zdraví – existuje nemoc zvaná familiární benigní hyperkalcémie, což je vzácná dědičná porucha, někdy též nazývaná syndrom modré plenky; mírně nazelenalá moč může být projevem infekce močových cest způsobených bakterií pseudomonázou.

Hnědá moč

Potraviny – možná jste snědli velké množství rebarbory, moč do hněda barví také aloe vera a fava fazole, oblíbená pochoutka z Kréty.

Léky – hnědou barvu moči mohou mít na svědomí antibiotika nitrofurantoin (léčí se jimi mimo jiné záněty močových cest) a metronidazol, projímadla obsahující sennu nebo řešetlák Purshův (cascara), lék na uvolnění svalů metokarbamol, antimalarika.

Zdraví – některé poruchy jater a ledvin a některé infekce močových cest mohou změnit moč na tmavě hnědou. Moč může do hněda zbarvit také extrémní námaha, při které by došlo například k poranění ledvin nebo močového měchýře.

Zakalená nebo kalná moč

Častou příčinou bývá infekce močových cest a ledvinové kameny.