Samotná deprese ovlivňuje chuť k jídlu, a to dost individuálně, někteří lidé ji zajídají, a proto přiberou, u jiných mezi její příznaky patří nechutenství a tím pádem hubnutí. Jde vlastně o důsledek kolísání hladiny hormonu serotoninu v mozku, který mimo jiné ovlivňuje chuť k jídlu. Když je ho dostatek, chuť k jídlu stoupá a naopak.

Mezi další příznaky deprese patří nejen psychické problémy, jako je pocit beznaděje, smutek a úzkost, ale také fyzické potíže, například bolesti a výrazná únava. To píšeme pro jistotu, kdyby to byl zrovna váš případ a zatím jste se s depresí neléčili. Někdy v životě tyto stavy dostihnou pětinu lidí a ženy kolem padesátky, které například zrovna vypustily děti z rodného hnízda, patří mezi ohrožené druhy.

Léky na depresi neboli antidepresiva předepisuje psychiatr nebo praktik, psycholog to udělat nemůže, protože není lékař. Nestačí je brát týden či dva, ale někdy pomohou už za čtvrt až půl roku, jindy je třeba brát je skutečně dlouhodobě.

Část lidí se jich bojí kvůli tomu, že po nich nechtějí přibrat na váze. Ale ono to není tak jednoznačné. Antidepresiva fungují tak, že tělu dodávají chybějící neurotransmitery, jako je serotonin či dopamin a skutečně se může stát, že když je člověk začne užívat, přibere – ale někdy čistě proto, že začne jíst normálně. Hrozí ale, že se začne přejídat, protože mu zkrátka začne jídlo chutnat. Na to se nicméně dá myslet.

Po některých se dokonce hubne

Existuje více tříd antidepresiv a některé dokonce způsobují, že v průběhu léčby člověk hubne, i když ne nějak výrazně – patří sem třeba ta s účinnými látkami fluoxetin a bupropion, jak ukazuje například studie z roku 2016, která říká, že některá antidepresiva mohou být dokonce považována za lék první volby u pacientů s nadváhou a obezitou (viz zde). Podle studie ale musíte počítat s tím, že pozitivní vliv na váhu často mizí při delším než půlročním užívání.

Lékařka Eva Češková z Psychiatrické kliniky brněnské fakultní nemocnice ve své práci potvrdila, že obecně užívání antidepresiv skutečně vede ke zvýšení hmotnosti a že někdy jde o vliv samotného léku.

„Nadváha a obezita zůstávají výzvou pro kliniky při léčbě nemocných s psychickými poruchami. Medikace nepochybně toto riziko zvyšuje, proto je nutné volbu individualizovat. Strategie minimalizující přírůstek hmotnosti by měly být nedílnou součástí komplexní péče,“ uvedla profesorka.

Tak jako tak, nemá smysl volit antidepresiva prioritně podle toho, jak působí na váhu, protože prvořadé je zmírnění psychických a tělesných obtíží. Stává se, že antidepresiva první volby nezaberou a lékař musí předepsat jiná, přičemž trvá až několik týdnů, než se efekt léčby skutečně projeví.

Na druhou stranu, pokud člověk začne po antidepresivech přibírat, měl by to s lékařem rozebrat a snažit se zjistit, zda je příčinou lék samotný nebo změna životních návyků. V případě, že člověk kvůli samotnému léku přibral natolik, že to těžce nese, je možné chtít změnu léků. Pokud to lékař s ohledem na psychiku nedoporučí, má smysl snažit se zhubnout některou z doporučovaných metod, ideálně pod vedením odborníka.