Někdy se nám z ničeho nic začne nekontrolovaně třást a cukat oční víčko, ale protože nepohodlí zmizí tak rychle, jak přišlo, mnozí z nás se nad ním nijak nepozastavují. Ve skutečnosti jde o palpebrální myokymii, neboli o mimovolní stahy očnicových svalů oka a očního víčka, které opravdu během několika chvil, u někoho však několika hodin nebo dokonce dnů, odezní.

VIDEO: Rychlý TEST ZRAKU: Vidíte na obrázku číslo?

Zdroj: Youtube

Čím je podráždění nervů, které pohybují svaly víček, způsobeno? A jak tomu předejít?

Stres

Když nemáte ani minutu na odpočinek, cítí to celé vaše tělo. Úzkost nebo nahromaděný stres jsou nejčastější příčinou cukání očního víčka. Snažte se proto pravidelně odpočívat, nebo si dopřejte meditaci.

Suché oko

Syndrom suchého oka je velmi nepříjemná záležitost. Člověka nutí neustále mrkat a zvlhčovat rohovku. Pokud se však suché oko neléčí speciálními kapkami a gely, časté mrkání může vést k podráždění nervů na očních víčkách a způsobit zmíněné tiky.

Dráždivé látky

Změny nervových zakončení, které způsobují třes a křeče svalů očního víčka, mohou mít za následek kouření a nadměrná konzumace alkoholu anebo kofeinu. Mějte proto na paměti, že všeho s mírou.

Únava

Špatný spánek nebo mnoho hodin strávených před obrazovkou může mít podobný účinek jako stres. Únava je tak jednou z nejčastějších příčin cukání očního víčka.

Kdy zpozornět a vyhledat lékaře?

I když se ve většině případů jedná pouze o nepříjemný pocit, který brzy odezní, magazín Journal of Neurology vysvětluje, že pokud tik v oku trvá déle či se zvyšuje jeho intenzita, může se jednat o blefarospasmus. Takový stav vyžaduje akutní lékařské ošetření, a to nejen z toho důvodu, že ztěžuje otevírání víček. Může totiž poukazovat na počínající Parkinsonovu chorobu, roztroušenou sklerózu nebo Tourettův syndrom. Proto pokud cítíte, že by něco mohlo být v nepořádku, návštěvu specialisty neodkládejte.

Zdroj: vlasta.cz womanmagazine.com

Související články