Znáte významné české značky?

Poznáte světový unikát na úvodní fotografii? Ano, jedná se o tříkolové vozítko s trubkovým rámem potaženým koženkou zvané velorex, které vynalezli českotřebovstí konstruktéři František a Mojmír Stránští. Jedná se o jediné homologované vozidlo s plátěnou karoserií na světě. Bratři ho původně pojmenovali OS-KAR (kára na ose), jméno velorex vzniklo až později.

Nejdříve měl velorex sloužit pouze pro přepravu invalidů, jeho popularita však účel rozšířila a velorex se stal vyhledávaným dopravním prostředkem - k řízení byl nutný řidičský průkaz skupiny A na motocykl (v současné době stačí A1).

Po ukončení výroby tříkolových velorexů (vyrobeno 15 300 kusů) vznikl nápad konstruovat velorexy čtyřkolové (1 380 kusů), ovšem slávy svých tříkolových předchůdců nikdy nedosáhly.

Přestože se velorexy už dávná léta nevyrábí, na českých silnicích je můžeme stále potkat. Každý rok se totiž koná několik velorexích srazů, kam hrdí majitelé své opečovávané veterány vyvezou na odiv. Potkat je ale můžeme i v ulicích mnoha států Evropy a několik jich jezdí dokonce v Asii, v Americe nebo Austrálii.

Zajímavosti:

Zajímavosti:

  • Nejslavnější z trojkolových velorexů si zahrál ve filmu Vrchní, prchni!, ve kterém jej řídil Josef Abrhám.
  • Čtyřkolový velorex se objevil ve filmu Ať žijí duchové.
  • Ve 3. díle seriálu Dobrá Voda velorex řídila Jiřina Bohdalová.
  • V povídkovém cyklu Hvězdy nad Syslím údolím si velorex vydatně zahrál po boku Josefa Dvořáka a Zuzany Bydžovské.
  • Velorex se objevil také v nizozemském filmu Momentky (anglicky Snapshots) a objevil se i v britském pořadu Top Gear.

Zdroj: vlasta.cz wikipedia.cz

Související články