Integrovaný léčebný postup reflexní terapie mapuje, jak se tělo zrcadlí převážně v oblasti chodidel, rukou a vnější části uší. Reflexní terapie používá jedinečné techniky tlaku palcem a ostatními prsty rukou na nervové dráhy, aby tělu pomohly optimálně fungovat, a také pro úlevu od bolesti a nepříjemných pocitů.

Zdroj: Youtube

Každá část těla má svou odpovídající reflexní plošku na chodidlech a nártech, dlaních a hřbetech rukou, na obličeji a vnější části uší.

Na tyto reflexní mapy se můžeme dívat jako na zmenšené mapy lidského těla. Tento přirozený přístup ke zdraví podporuje uvolnění, zvyšuje cirkulaci a holistickým způsobem vyvažuje fungování systému v těle, vysvětluje v knize Reflexní terapie ruky Stefanie Sabounchian.

Prostřednictvím prostého reflexologického doteku můžeme podpořit aktivaci samoléčivé schopnosti těla bezpečným a pečujícím způsobem.

Jak funguje reflexní terapie?

Reflexní terapie funguje prostřednictvím nervového systému. Všechno v těle je propojeno nervovou sítí, přes niž se v těle přenášejí informace. Pokud někde v těle dojde ke zdravotní nerovnováze, překážky a bloky z různých chemických látek se nahromadí kolem nervových zakončení v odpovídajících reflexních zónách na rukách, nohách, obličeji a vnější části uší.

Techniky reflexní terapie

Techniky reflexologie jsou drobné pohyby použité na relativně malé mapě reflexních plošek. Byly vyvinuty tak, aby uklidnily nervy a vyřešily blokády a městnání různých látek kolem nervových zakončení.

Jaký může mít reflexní terapie přínos pro naše tělo?

Jaký může mít reflexní terapie přínos pro naše tělo?

Podle Stefanie Sabounchian pomáhá podpořit samoléčení pomocí hlubokého uvolnění, zvýšené cirkulace, snížení bolesti, posílení imunitního systému a mnoha dalších věcí. Některé z mnoha potvrzených obecných přínosů reflexologie zahrnují:

  • snížení stresu
  • zlepšení cirkulace krve v cévách
  • optimalizování funkce orgánů a žláz
  • zlepšené fungování imunity
  • úlevu od bolesti a nepohodlí
  • zlepšení spánku
  • podporu detoxikace

Masáž chodidel – postup

Při práci na chodidle používáme k tlaku na reflexní oblasti nejčastěji palec.

Ohněte ho tak, abyste na reflexní body mohli tlačit jak bříškem palce, tak zlehka i nehtem.

Jakmile vyvinete tlak, maličko palec stáhněte zpět, aby nehet příliš na masírovanou kůži netlačil. Ostatními prsty si podepřete chodidlo z druhé strany.

Na krátkou chvíli vyviňte tlak na reflexní bod a pak povolte. Ponechte palec ohnutý a jemně se přesuňte po chodidle k dalšímu.

Důležitá je přesnost, každý reflexní bod je totiž velký zhruba jako špendlíková hlavička. A pamatujte na krátké nehty, abyste sobě nebo masírované osobě nezpůsobovali bolest.

Většina reflexních oblastí se nachází na plosce chodidla. Nicméně jsou i na vnitřních a vnějších stranách chodidla a na nártu.

Jak léčit sám sebe

Abyste mohli masírovat své vlastní nohy, potřebujete mít ohebné kyčle a kolena. Pokud cítíte jakékoli nepříjemné pocity, nepokoušejte se o samoléčbu, upozorňuje Nicola Hall v knize Základy reflexologie. Pokud se cítíte pohodlně, ohněte koleno, zvedněte nohu k sobě a položte ji na stehno druhé nohy.

Podepřete si nárt jednou rukou, druhou pracujte na reflexních oblastech chodidla. V této pozici budete schopni působit na reflexní oblasti, které se nacházejí na vnitřní straně nohy a na vrcholu chodidla. Abyste mohli působit na vnější stranu, ohněte koleno tak, že vaše noha bude směřovat vně a patou ji opřete o sedák židle, na které sedíte.

Pozor!

Pozor!

Pokud léčíte sami sebe nebo přítele, ujistěte se, že sedíte pohodlně a nezatěžujete žádné klouby vašeho těla. Neprovádějte léčbu příliš často a nepřetěžujte reflexní oblasti přílišným tlakem nebo dlouhodobým působením.

Masáž rukou

Při práci na rukou použijte stejnou techniku jako u chodidel.

Aplikujte tlak na reflexní oblasti pomocí ohnutého palce a na každý reflexní bod střídejte tlak bříška a špičky palce. Ostatními prsty volně podložte masírovanou ruku.

I na rukách jsou místěny reflexní zóny prakticky všech částí těla. Jsou menší než na nohách, ale výhoda je, že si můžete udělat reflexní masáž třeba i v autobuse.

Rozdělení ruky

Rozdělení ruky do jednotlivých zón nám může zjednodušit hledání částí těla, které chceme masírovat. Pro oblast hlavy a krku jsou to prsty. Pro zónu hrudi pracujeme na kloubech spodní části prstů, pro zónu horní a střední části břicha pracujeme s měkkou tkání části dlaně. Spodní část břicha a oblast pánve se na ruce nachází na spodní části dlaně. Pro páteř a vertikální středovou oblast těla pracujeme podél okraje palce a pro paže a nohy podél okraje ruky pod malíčkem.

Techniky reflexologie

Techniky reflexologie

Kromě základní techniky masáže zón bříškem palce můžete použít i další způsoby stimulace zón. Jemný tlak ukazováčkem i více prsty, masírování krouživými pohyby, stisknutí plošek mezi prsty palcem a ukazováčkem a další.

Masáž uší

Další místo, kde se nacházejí reflexní body, je ucho. Vzhledem k jejich velikosti se využívají spíše v akupunktuře, ale i vy sami se můžete jemnou masáží uší třeba zbavit stresu.

Vyhledat na svém uchu jednotlivé reflexní body spojené s určitými částmi těla a orgány není zas tak jednoduché.

Jejich přesné a efektivní působení využívá technika akupunktura, kdy se do těla napichují tenké jehličky. Toto ošetření však patří do rukou odborníků.

Ale i vy sami můžete své uši využít. Díky jejich tření a jemnému masírování se kdykoliv během dne lze zbavit pocitů stresu a napětí, uvolnit vnitřní blokace.

Ukazováčkem a palcem postupně přejíždějte ucho od vrchní části až po lalůček. Pohyby prstů by měly být vždy zvnitřku směrem ven a tlak jen mírný, tak abyste uši zahřáli, ale nic vás nebolelo. Ušní lalůček protřete několikrát. Tímto třením rozproudíte krev, dáte do pohybu svou lymfu a aktivujete většinu reflexních bodů.

Citlivost na tlak

Tlak na reflexní body budete vy nebo léčená osoba pociťovat různě.

Kromě vnímání tlaku to může být bolest v určité oblasti nebo jiné výrazné vjemy, které mohou být někdy dokonce cítit tak, jako když pod kůží něco drhne, upozorňuje Nicole Hall v knize Základy reflexologie.

Vyvíjený tlak by měl být intenzivní, ale nikdy by neměl být pociťován jako nepříjemný. Oblasti, které jsou při stisku vnímány jako přecitlivělé, indikují svým prostřednictvím nerovnováhu v odpovídající části těla.

Pozor! Buďte opatrní

Pozor! Buďte opatrní

Reflexní terapie se považuje za bezpečnou, pokud se provádí jemným, pečujícím dotekem, pak nejsou známé vedlejší účinky.

V kterých případech je doporučené získat k provedení reflexní terapie svolení lékaře:

  • rakovina lymfatických uzlin 
  • diabetes 2. typu 
  • hemofilie 
  • střídání vysokého a nízkého krevního tlaku

Existují situace, ve kterých je reflexologie kontraindikována a neměla by se používat vůbec:

  • v prvním trimestru těhotenství
  • po transplantaci orgánů

Zdroj: časopis Vlasta, Stefanie Sabounchian: Reflexní terapie ruky pro začátečníky, Mladá fronta, 2021, Nicole Hall: Základy reflexologie, Levné knihy, 2009

Související články