Hnutí body positivity vzniklo jako reakce na společensky upřednostňovaný ideál krásy a štíhlosti, kterému se ale reálně přibližuje jen malé procento žen. Bohužel má tento ideál, živený sociálními sítěmi, výrazný vliv na to, jak vnímáme svoje tělo. Proto existuje body positivity. Tělesná pozitivita znamená mít pozitivní vztah ke svému fyzickému tělu bez ohledu na jeho tvar, velikost nebo jiné vlastnosti související se vzhledem. Znamená to umění milovat vlastní tělo takové, jaké je, i když není dokonalé podle společenských standardů. V praxi lze praktikovat body positivity například takto: Stojíte u zrcadla a nahlas říkáte vše, co se vám na vaší postavě líbí. „Miluji, jak vypadají ruce v téhle košili.“ Nebo: „I když není moje břicho ploché a jsou na něm strie, je stále krásné.“ Nebo: „Mám krásný úsměv a hezké zuby.“

Ocenění vlastního těla

Body neutrality se od tělesné pozitivity ale podstatně liší. Jde o přijímání svého těla a nesoustředění se na svůj fyzický vzhled. Příkladem jsou následující věty: „Moje tělo je skvělé v tom, že mi umožňuje věnovat se činnostem, které mě baví.“ Nebo: „Moje tělo je úžasné v tom, že mi dalo dvě úžasné děti.“ Neutralita těla je tedy především ocenění toho, co vaše tělo dokáže, na rozdíl od soustředění se na to, jak vypadá.

Není totiž nereálné očekávat, že lidé budou na svém těle neustále všechno milovat. S těmito „nevýhodami“ body positivity se dá vyrovnat podle výživové poradkyně Anne Poirier tak, že budete pracovat na neutralitě těla. Právě ona začala v roce 2015 používat frázi „neutralita těla“, aby pomohla pacientům vytvořit zdravou rovnováhu mezi stravou a cvičením.

Jsme víc než tělo

Myšlenka body neutrality spočívá v tom, že jsme víc než jen tělo. Podle Anne Poirier jsme složité lidské bytosti s různými dimenzemi. Navíc velká část našich fyzických vlastností je mimo naši kontrolu, protože jsou mnohdy určeny genetikou. Protože body neutrality není zaměřeno na vzhled, umožňuje nám ocenit všechny věci, které nám poskytuje naše tělo. Ať už jsou to naše oblíbené fyzické aktivity, nebo něco i tak jednoduchého, jako je obejmutí milovaných osob. Tělesná neutralita uznává hodnotu, kterou naše fyzická bytost poskytuje.

Přestože neutralita těla pomáhá překonat problémy spojené s tělesnou pozitivitou, existují výhody, pokud v souvislosti s vlastním tělem budeme praktikovat oba přístupy. Body positivity pomáhá zlepšit náladu a zároveň zahání negativní myšlenky. Umožňuje nám taky, abychom byli spokojení se svými těly bez ohledu na to, co o nich říká okolí, nebo navzdory negativním informacím, které jsme dostávali během dětství. Neutralita těla je zase super přístup, když snaha být pozitivní ke svému tělu je moc velký krok na to, abychom to udělali. Body neutrality odstraňuje tlak z lásky ke svému tělu a pouze nás žádá, abychom ho přijali a ocenili za to, co pro nás může udělat.

Více empatie, méně stresu

Jednoduše, některé dny budeme milovat svá těla, zatímco jindy nám sebeláska může připadat milióny světelných let vzdálená na to, abychom to po sobě žádali. Když tedy ráno vstanete z postele, zeptejte se sami sebe, jaký způsob myšlení je v souladu s tím, jak se momentálně cítíte. Jste připraveni právě dnes milovat svou fyzickou schránku? Nebo máte pocit, že být pozitivní je v tento moment příliš, takže se raději soustředíte na neutrální postoj a oceníte, co vaše tělo dokáže? Pokud se rozhodnete, že neutralita těla je pro daný den nejlepší, můžete pracovat na všímavosti. Říkejte si, že je skvělé, že vám tělo umožnilo pracovat na zahradě, že jste zvládli ujít deset kilometrů, prostě cokoli.

Jak říká psycholožka Rachel Goldman, praktikování body neutrality přináší více empatie, lepší intuici a především pak nižší stres. „Když se rozhodnete oceňovat svoje tělo za to, co dokáže, a přestanete se soustředit na to, jaké by mělo být, vaše hladina stresu pravděpodobně klesne. Díky tomu budete šťastnější a uvolnění,“ říká psycholožka.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.verywellmind.com/body-positivity-vs-body-neutrality-5184565, www.stob.cz