Znovu zapnout vodu na kávu.

Nachystat oblečení do školy. Nachystat oblečení do jeslí.

Zalít kávu.

Vyčůrat se. Vzbudit první dítě a posunout ho na záchod. Vzbudit druhé dítě a posadit ho na nočník. Posunout první dítě ze záchodu do koupelny. Posunout druhé dítě z nočníku k hromádce s oblečením. Sebrat kočkám svačinu do školy, okrojit okousané konce, obrat z chlupů. Sundat ponožky z ručiček a obléknout je na nožičky.

Posunout první dítě z koupelny k hromádce s oblečením. Napít se kávy. Sebrat kočkám mléko a nalít si ho do kávy.
Podat Pana Duhu z postele, opravit mu kapucku a zavřít ho do batůžku do jeslí. Obléknout tričko, gaťky a tepláčky. Najít jiné ponožky a obléknout je, protože ty první nemají tu správnou barvu. Sebrat ponožku špatné barvy kočce. Sebrat druhou ponožku špatné barvy druhé kočce. Ještě se nerozčílit. Svléknout tepláčky a gaťky a posadit na nočník.

Napít se kávy.

Dojít pro toaletní papír, vytřít zadek, vynést nočník. Zavřít kočky na chodbu. Vyndat z lednice jogurty. Vypláchnout nočník. Obléknout gaťky a tepláčky. Najít nové ponožky, které mají ještě lepší barvu. Uvázat bryndák, posadit k jogurtu. Vyzvat první dítě ke zvýšení rychlosti v oblékání, ale jen mírně zvýšit hlas.

Napít se kávy.

Sklapnout počítač a dát si ho do tašky. Vyndat telefon zpod polštáře a dát si ho do tašky. Najít roušky a dát si je do tašky. Utřít pusu a ruce od jogurtu. Zvýšit hlas. Zhluboka se nadechnout a vydechnout. Pomoci s tričkem a zapnout pásek od kalhot prvnímu dítěti. Popohnat první dítě k jogurtu, stále dýchajíc zhluboka. Doškrabat jogurt druhému dítěti a dát ho vylízat za dveře kočkám. Umýt pusu a ruce, sundat příliš malý bryndák. Převléknout tričko. Navléct na něj mikinu. Obléknout si první džíny, které visí ve skříni, a včerejší tričko. Doškrábat druhý jogurt a dát ho vylízat kočkám za dveře. Podat první kelímek od jogurtu zakutálený v mezipatře a hodit ho do sběru mezi plasty. Vyčistit dvoje zuby. Strčit si tajně do pusy žvýkačku. Posadit druhé dítě k botám na chodbu. Zavřít kočky v kuchyni. Připomenout prvnímu dítěti, že má nachystané boty vedle bot druhého dítěte. Vystrčit na chodbu batohy. Opravit boty z levé na pravou druhému dítěti. Vrátit se pro tašku. Vrátit se nasypat kočkám granule na celý den.

Dopít kávu.

Rozepnout pásek. Popohánět první dítě na záchodě. Zavázat mu na tom záchodě tkaničky. Učesat culíčky. Popohnat první dítě důrazněji. Nasadit batůžek druhému dítěti. Pomoci zapnout pásek prvnímu dítěti. Vrátit se pro mikinu prvního dítěte a navléknout ji na něj. Podat mu batoh. Vystrčit je obě z domu. Doběhnout tramvaj. Vypustit z ní první dítě do školy.

Uklidnit plačící dítě, že se s tím prvním zase odpoledne uvidí, že ho škola vrátí. Odevzdat druhé dítě v jeslích. Dojet do práce. A jak začíná váš obyčejný pracovní den?

Autorka vystudovala sociologii a žurnalistiku na FSS MU. Deset let působila v MFDnes, nejprve jako kulturní redaktorka, později jako reportérka sobotní přílohy Víkend. Je spoluautorkou knihy Kapky na kameni o českých a slovenských rebelkách. Má čtyři děti. Žije v Brně.