Možná jste právě vy v roli prarodiče, který by rád předal své zkušenosti ohledně výchovy dětí svým dětem, protože s jejich metodami úplně nesouhlasíte. Jenže opatrně, tady se pohybujete na tenkém ledu. Doba se změnila, ve výchově jsme benevolentnější, než jste možná bývali vy.

Rodiče dětem dovolí více, ptají se jich na jejich názor, nechají je rozhodovat, chtějí z nich vychovat sebevědomé osobnosti s vlastním pohledem na věc. Na tento přístup však vy nejste zvyklí, a tak často od vás slýcháme: „To je ta vaše výchova! Dětem vše dovolíte, ptáte se, co chtějí k jídlu, to za nás neexistovalo. Pak se divíte, že neuznávají autority, odmlouvají a neposlouchají!“

Časy se mění

Jenže člověk by si měl uvědomit jedu věc: výchova se mění s dobou, vždy je podle psychologů poplatná tomu, v čem žijeme. Zatímco za vás byla více přísnější i v důsledku režimu, dnes je volnější a rodiče si s tím musí nějak poradit. Měli by se rozhodnout pro jeden výchovný přístup a toho se držet. Neznamená to ale řídit se jen příručkami, ale i svým instinktem. Dát dítěti dostatek svobody a prostoru, ale ne za každou cenu. „Aby jim pak nelezly po hlavě,“ jak vy často říkáte.

Prarodiče by podle psycholožky Ilony Špaňhelové větší přísnost vyžadovat neměli. „Na výchovu jsou rodiče. Prarodiče by se měli s rodiči domluvit, kde i oni mají vyžadovat určité skutečnosti, čili kde rodiče ve výchovných pravidlech podporovat a kde již nemusí,“ vysvětluje psycholožka. Podstatná je především domluva. „Je důležité, aby se rodiče a prarodiče domluvili na pravidlech a ty se snažili dodržovat. Když je někdy poruší, neměli by se bát se k tomu přiznat oni sami. Nedělat ono – neříkej to mamince,“ radí psycholožka.

Proč to tak děláte?

Je tedy dobré si nechat od svých dětí vysvětlit, proč nechtějí nechávat vaše vnoučata vyplakat, proč jim nechtějí domlouvat násilím a dávat jim na zadek, proč se jich na některé věci ptají a dávají jim na výběr, zkrátka – proč jste se rozhodli právě pro tuto výchovnou metodu. Možná si i vy sami z dětství pamatujete, že se vám nelíbilo, když s vámi rodiče jednali jako se slabšími a těmi, kteří se musí nutně podřizovat větší síle. A třeba jim dáte za pravdu.

A ještě jedna rada od psycholožky: „I dodržování pravidel záleží na tom, jaký vztah navzájem rodiče a prarodiče mají, jak se snaží tento vztah podporovat, naplňovat jej. A to jim přeju především. Aby pečovali i o tento svůj vztah,“ říká.