David byl vysněné dítě. Benjamínek, který splnil manželovy sny o synovi, malý kluk, kterého si Gábina mohla opečovávat a s nímž se mohla mazlit ve chvíli, kdy jí dvě pubertální dorostenky lezly na nervy. Narodil se, když jí bylo skoro čtyřicet, a na malém městě z toho bylo docela pozdvižení.

Už jako dítě byl trochu jiný než většina kluků. Zatímco spolužáci si pořád, alespoň obrazně, poměřovali svaly, rvali se, měli plné kapsy autíček, Davídek si nejradši hrál doma se stavebnicemi, kreslil, maloval, pomáhal mámě vařit, hrál si s jejím oblečením. Gábinu to trochu trápilo, ale na druhou stranu byla ráda, že si se synem tolik rozumí.

Ani na střední škole se to moc nezměnilo. Zatímco jeho vrstevníci se pomalu začali zajímat o holky, které jim byly do té doby ukradené, David s nimi stejně jako dřív kamarádil, ale s žádnou nechodil. Po maturitě se dostal na vysněnou vysokou školu a většinu času tráví v Brně, kde studuje. Původně bydlel na koleji, od druhého ročníku v bytě s dalšími třemi vysokoškoláky – může si to dovolit díky práci, kterou si přibral ke škole.

Manžel by to nerozdýchal

Gábina je nešťastná, že už ho tak moc nevídá, rozhodně totiž nejezdí domů každý víkend. Ale ještě víc jí trápí podezření, že její syn se ve městě zamiloval, a to do muže. Nedávno jí totiž známá řekla, že ho v Brně navečer potkala s nějakým mladíkem a že se k sobě moc měli na to, aby to byli jen kamarádi. Jeho matku to vlastně zase tak nešokovalo, tušila dávno, že by její syn mohl být gay. Ale mít to de facto potvrzené ji zaskočilo.

Zjišťuje, že její tolerance má taky svoje meze, protože jí to vlastně vadí, což ji děsí. Bojí se to říct manželovi, o kterém ví, že má poněkud konzervativní názory a že si myslí, že homosexualita je trochu zpovykaný projev dnešní mladé generace. A asi největší obavy má z reakce okolí, příbuzných i sousedů. Že od Davida nebude mít vnoučata, ji mrzí, ale ne tolik, protože je má od dcer. Ale představa, že by k ní syn přijel na nedělní oběd se svým přítelem? To by se asi ostudou propadla.

Co dál? Má na syna uhodit, aby se přiznal? Má mu zakázat, aby přítele vodil domů? Jak na to připravit manžela a co má říct své matce, která se pořád ptá, zda Davídek už má nějakou slečnu? Gábina sama ví, že tahle orientace se změnit nedá, ale ráda by, kdyby to na jejich malém městě zůstalo tajemstvím, o kterém nebude nikdo vědět.

Pohled terapeuta, odpovídá Mgr. Šárka Šatrová – psychoterapeutka a certifikovaný kouč

Pohled terapeuta, odpovídá Mgr. Šárka Šatrová – psychoterapeutka a certifikovaný kouč

Milá Gábino, vychovala jste tři děti, které vám podle toho, co píšete, měly dělat jen samou radost – a myslím, že také dělají. Jako byste to, že váš syn je zdravý, chytrý a pracovitý mladý muž, neviděla a jediné, co je pro vás tak důležité, je jeho sexuální orientace. Možná máte svá podezření a domněnky a tvoříte na jejich základě už předem scénáře, které jsou také jen a pouze předpoklady.

Myslím, že máte dvě možnosti. Najděte si chvíli o samotě se svým synem a velmi citlivě, ale přímo se ho zeptejte, zda by si s vámi nepromluvil o tom, co vám dělá starost. Nebo – a možná i lépe – respektujte jeho soukromí a vyčkejte, jestli se vám nesvěří sám. Ne vy, ale váš syn je ten, kdo je v obtížné situaci. 

Homosexualita tu byla odpradávna, jen v posledních letech se společnost učí tuto menšinu respektovat. Aby se jim žilo snesitelněji a byli respektováni, více se o těchto tématech ve společnosti hovoří a píše. Je potřeba si uvědomit, že homosexualita není osobní volbou. V současné době je zastáván mnohem komplexnější názor, a to ten, že homosexualita je způsobena jakousi kombinací prvků vrozených a získaných. Zamyslete se nad tím, jestli je důležitější štěstí a spokojenost vašeho syna nebo to, co a jak hodnotí vaše okolí. 

Doporučila bych vám, abyste vyhledala odborníka nebo podpůrnou skupinu pro rodiče dětí s odlišnou sexuální orientací. Váš syn, pokud je opravdu gay, má za sebou nelehké období dospívání a to, co opravdu potřebuje, je pozitivní přijetí rodinou a nejbližšími. Váš strach a netolerance je způsobena především neznalostí či mylnými představami. Snažte se problematiku homosexuality pochopit, hledejte informace v literatuře na internetu nebo v poradně. Buďte synovi oporou, určitě ji potřebuje. 

www.satrova.cz