Cukrovka je velmi nepříjemné onemocnění, které dokáže zkomplikovat život. Naprostá většina pacientů se přitom k diabetu druhého typu sama dopracuje. Jak? Roky nezdravého stravování a nedostatku pohybu. Tyto dva hlavní rizikové faktory se bohužel v posledních letech nebezpečně rozmohly. Ostatně dokazuje to i předpověď Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, podle které do roku 2030 naroste stávající počet 1,1 milionu diabetických pacientů o dalších nejméně 200 tisíc.

VIDEO: Cukrovku jednou půjde zcela vyléčit, ale je to hodně vzdálená budoucnost

Zdroj: Youtube

Dalšími hrozbami pro rozvoj cukrovky je obezita, vysoký krevní tlak, nedostatek kvalitního spánku, kouření a v neposlední řadě i stres a dlouhodobé špatné psychické rozpoložení, které dle odborníků prokazatelně zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Jak se udržet v psychické pohodě a žít s cukrovkou plnohodnotný život?

1. Zapracujte na fyzické kondici

Možná vám vaše okolí radí, jít si zasportovat, nebo se zkrátka jakkoli hýbat, jelikož, jak všichni dobře víme, fyzická aktivita vyplavuje hormony štěstí. Jenže ono se to lehce řekne a hůř dělá. Nastavení změny nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Podle předsedy České diabetologické společnosti, prof. MUDr. Martina Prázného CSc., Ph.D., nás totiž ohrožuje mnoho stresových faktorů, které dobré kondici nepřispívají. „Máme zaběhlé nesprávné návyky v životosprávě, sedavá zaměstnání, spoustu stresu – ne vždy je snadné sportovat a relaxovat,“ popisuje lékař s tím, že zlepšení letitých stravovacích návyků a pohybového režimu je velkou výzvou nejen pro pacienty, ale i zdravotníky.

Příklad: Představme si třeba člověka, který jde po práci na nákup, vozí děti na tréninky a o víkendu pomáhá stárnoucím rodičům. Pravděpodobně má rozplánovanou každou minutu dne, jen aby všechno stihl. Je tedy dosti nereálné, aby zničehonic do svého denního režimu zakomponoval pravidelný sport, i kdyby se jednalo jen o hodinové procházky přírodou. Chcete nastolit změnu, u níž vydržíte? Pak si cíle dávkujtet po malých, zvládnutelných krůčcích.

„Lidé, kteří si nastaví nereálné cíle, častěji zažívají zklamání a pro další pokusy o změnu životosprávy nejsou dostatečně motivováni. Pokud k tomu dojde, je třeba to brát jako ponaučení, nikoliv selhání. Naopak to může být zdrojem motivace k úpravě dosavadních cílů a strategií a cenný zdroj informací, na co si dát při dalším pokusu pozor. Počítá se každý malý posun kupředu. I sto kroků za den navíc a jedno vyvážené jídlo, na kterém si dám záležet, je větší a cennější úsilí, než žádné,“ vysvětluje Mgr. Judita Konečná, psycholožka z Kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

2. Vyhledejte psychoterapeutickou pomoc

Byla vám diagnostikována cukrovka? Pak se pravděpodobně s onemocněním zžíváte a snažíte se ho přijmout. Učíte se, jak si správně kontrolovat hladinu krevního cukru, jak si nastavit jídelníček a denní rozvrh, následují pravidelné lékařské kontroly a mnoho dalšího. Stav, kdy se člověk s nemocí smiřuje a učí se s ní žít, je přitom velmi psychicky náročný. Bez odborné pomoci se stav může rozjet až do diabetického distresu, kdy má člověk pocit blížícího se konce a propadá se do spirály depresivních nálad a zklamání. Podle psycholožky Judity Konečné ho prohlubují i nevybíravé reakce okolí a stigmatizace. „Stále se totiž setkávám s reakcemi, že diabetes druhého typu a s ním často spojená nadváha či obezita je spíš osobním selháním než nemocí,“ prozrazuje. Ztráta motivace ovšem může diabetický distres rozvinout až do syndromu diabetického vyhoření, kvůli kterému pacient následně rezignuje na jakoukoli léčbu a popírá veškerá doporučení.

3. Léčbu neodkládejte

Včasné zahájení léčby je přitom naprosto stěžejní pro předejití zhoršení kvality života. Každý pacient s nově diagnostikovaným diabetem druhého typu by proto dle odborníků měl být léčen co nejdříve. Kromě úpravy stravování, pohybového režimu a vyhledání odborné psychoterapeutické pomoci je nezbytné nasazení moderních léků s komplexními účinky, tzv gliflozinů, které zvyšují výdej vlastního inzulinu ze slinivky břišní, zlepšují působení inzulinu v těle, snižují chuť k jídlu či vylučují přebytečný cukr z těla močí. Zároveň léčí kardiovaskulární a chronické onemocnění ledvin a pomáhají s redukcí hmotnosti.

Život cukrovkou nekončí

Své pocity a zkušenosti s cukrovkou popisuje spisovatel Petr Stančík. „Omezil jsem setkávání v hospodách, nejen kvůli alkoholu, ale také kvůli jídlu,“ vypráví čtyřiapadesátiletý muž, jemuž byl diabetes druhého typu diagnostikován před deseti lety. „Když chci dodržovat dietu, musím vědět přesně, z čeho jsou pokrmy uvařené,“ dodává. Zvládnout se to ale dá.

Klíčovým faktorem je podle něj dobrá nálada. „Všem, kteří diabetes mají, nebo jsou jím ohroženi, přeji pevnou vůli a doporučuji, aby situaci brali s úsměvem,“ radí na základě vlastní zkušenosti spisovatel. „Zvlášť u diabetu druhého typu platí, že když děláte všechno správně, můžete žít normálním životem a uzdravit se. Nevzdávejte se, ani když selžete,“ povzbuzuje a připomíná, že největšího pomocníka si nosíme všude s sebou, a to naši mysl, která nás pomáhá udržovat v dobré kondici.

Zdroj: vlasta.cz diastyl.cz prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. | Univerzita Karlova (cuni.cz)

Související články