Před sportem, či po sportu? Víte, kdy který strečink provádět?


1. Statický

Výzkumy z posledních let ukázaly, že statický strečink, tedy protahování svalů s výdrží v krajní pozici, by se měl zařadit až na konec tréninku. Zařazení statického strečinku na začátek tréninku totiž snižuje svalovou výkonnost, zvyšuje riziko vzniku svalové ruptury, neboli natržení, a urychluje únavu svalů.

2. Dynamický

Dynamický strečink naopak připraví tělo na maximální výkon a slouží jako dobrá prevence zranění. Svaly jsou po něm více pružné, lépe se vypořádají se zátěží, rychlost svalové kontrakce je vyšší, a tím je i větší produkce síly.

Další typy protahovacích technik jsou:

Další typy protahovacích technik jsou:

balistický strečink

PNF

pasivní strečink

aktivní strečink

Nejběžnější formy protažení jsou však právě statická a dynamická.

Zdroj: Youtube

Jak začít se strečinkem

Pokud s pravidelným protahováním začínáte, postupujte pomalu. I na strečink si vaše tělo potřebuje zvyknout. Jinak riskujete zranění. Pokud cvičíte, nezapomeňte před aktivitu zařadit 5 až 10 minut dynamického strečinku. Po tréninku se pak protáhněte staticky. Strečink můžete provozovat kdykoli během dne.

Zaměřte se na hlavní oblasti těla, jako jsou lýtka, hamstringy, ohýbače kyčlí a kvadricepsy. Pro úlevu horní části těla protáhněte ramena, krk a spodní část zad. Každý úsek držte po dobu 30 sekund, nekmitejte!

9 benefitů strečinku:

1. Rozvíjí flexibilitu

Bylo dokázáno, že pravidelné protahování zvyšuje flexibilitu, což je zásadní pro celkové zdraví člověka. Díky ohebnosti budete nejen snadněji zvládat každodenní činnosti, ale může i oddálit sníženou pohyblivost, která přichází vlivem stárnutí.

2. Zvyšuje rozsah pohybu

Schopnost pohybovat kloubem v plném rozsahu pohybu dává větší volnost pohybu. Dle studie je účinný jak statický, tak dynamický strečink. Pravidelné protahování navíc může v mnoha případech i ulevit od bolesti.

3. Zlepšuje výkon ve fyzických aktivitách

Bylo prokázáno, že dynamický strečink před fyzickou aktivitou pomáhá připravit svaly na aktivitu. Před každým sportem byste se proto měli zahřát a rozcvičit. Výsledek je snadnější pohyb i lepší výkon.

4. Zvyšuje průtok krve do svalů

Pravidelné protahování zlepšuje krevní oběh, což má za následek lepší a rychlejší regeneraci bolavých svalů po sportu.

5. Zlepšuje držení těla

Dle studie kombinace posilování a protahování specifických svalových skupin snižuje muskuloskeletální bolest a podporuje správné držení těla, které se běžně hroutí nejrůznějšími svalovými dysbalancemi.

6. Odstraňuje i předchází bolesti zad

Přetížené a napjaté svaly způsobují omezenost pohybu a zvyšují pravděpodobnost namáhání svalů na zádech.Právě strečinkem si můžete ulevit od bolesti, a dokonce problémům předcházet.

7. Ulevuje od stresu

Vaše svaly jsou v reakci na fyzický a emocionální stres napjaté. Zaměřte se proto na oblasti, kde se stres usazuje nejčastěji, tedy krk, ramena nebo horní část zad, a dopřejte tělu úlevu.

8. Uklidňuje rozvířené myšlenky

Strečink může být také výborným meditačním cvičením, u něhož zklidníte mysl. A tak zatímco se protahujete, zaměřte se na svůj dech a dopřejte si duševní přestávku.

9. Snižuje tenzní bolesti hlavy

Do našeho každodenního života mohou nepěkně zasahovat i napětí a stresové bolesti hlavy. Kromě vyvážené stravy, dostatečné hydratace a odpočinku pomůže i strečink.

Rizika a bezpečnostní tipy

Rizika a bezpečnostní tipy

Pokud máte akutní nebo stávající zranění, provádějte pouze strečink doporučený lékařem.

Pokud máte chronické nebo jiné zranění, zvažte konzultaci s fyzioterapeutem.

Pokud máte fyzická omezení, která vám v protahování brání, poraďte se se svým lékařem o alternativních cvičeních na rozvoj flexibility.

Co byste měli dodržovat bez ohledu na vaši fyzickou zdatnost?

  • Neodskakovat. Před lety byl balistický strečink považován za nejlepší způsob, jak zvýšit flexibilitu. Nyní odborníci doporučují se poskakování vyhnout (pokud vám toto protahování přímo nedoporučí lékař nebo fyzioterapeut).
  • Nepřepínat bod pohodlí. Přestože je normální cítit při protahování určité napětí, nikdy byste neměli cítit bolest. Pokud vás oblast, kterou protahujete, začne bolet, povolte.
  • Nepřehánět to. Stejně jako jiné formy cvičení i strečink zatěžuje vaše tělo. Pokud protahujete stejné svalové skupiny několikrát denně, riskujete přetažení a poškození.
  • Neprotahovat se prochladlí. Studené svaly nejsou tak poddajné a hrozí zranění. Zvažte předtím krátké zahřátí ve formě několika poskoků či dřepů.

Zdroj: vlasta.cz www.healthline.com/health/benefits-of-stretching#safety-tips

Související články