Ke změnám v ženském těle dochází mnohem dříve, než skutečně nastane menopauza. Jen si to ženy moc nepřipouštějí.

Už po třicítce se snižuje energetická potřeba organismu, což znamená, že nemusíte tolik sníst, abyste si udržely stejnou hmotnost. Přibývání na váze během menopauzy není nic překvapujícího a příčinou jsou především hormonální změny.

Ovšem nelze se vymlouvat jen na ně. Jak říká Helena Máslová, psychogynekoložka, žena by si měla v čase před klimakteriem (období, kdy ještě žena normálně menstruuje, ale už se začínají objevovat symptomy blížícího se přechodu) udržovat určitou váhovou „rezervu“, protože pravděpodobně nějakých pět kilo přibere. „Hubnout v menopauze se moc snadno nedaří, takže by žena měla začít dřív, pokud potřebuje shodit. Mezi 40 a 50 si uvědomit, že je fajn mít trochu pod běžnou váhu a udržet si takovou hmotnost, aby pak mohla trochu přibrat.“

Hlavně ne diety!

Nejhorší ze všeho jsou drastické diety, těm se rozhodně vyhněte. Jestli máte váhu přiměřenou, pak se snažte do běžného života zakomponovat určitá pravidla a ta dodržujte.

Neznamená to, že už si v životě nedáte zmrzlinu, svíčkovou nebo sklenku vína, to by byl život přece jen smutnější. Diety jsou a budou omezující, takže se zaměřte na styl stravování, který vám bude blízký, nebude vás nijak stresovat a při němž si nebudete nadávat, že jste si „zase dopřála kousek čokolády“. Žádné zapisování kalorií, žádné dělení potraviny na „dobré a špatné“. Jídlo berte jako potěšení, nikoli nepřítele. Ovšem to neznamená, že nebudete přece jen něco dodržovat. Jak doporučuje nutriční terapeutka Dana Šímová, je ideální zásobit si ledničku potravinami, které jsou zdravé. Naučit se také poslouchat svoje tělo, a když řekne, že má dost, přestat jíst, i kdybyste měla na talíři půlku kuřete. Co tedy v té ledničce a spíži mít za zdravé dobroty?

Základní pravidla stravování

Máte-li potíže zvládat vlčí hlad, je rozhodně vhodné jíst častěji za den a menší množství. „Přidejte zeleninu, která obsahuje vlákninu, a dodržujte pitný režim. Omezte tuky, hlavně živočišné. Vhodné je vyloučit uzeniny, bílé pečivo, bílou mouku a sladkosti, zejména bílý cukr. Dále je dobré snížit množství sacharidů a vybírat ty s nízkým glykemickým indexem. Naopak je vhodné navýšit kvalitní bílkoviny. Ideální jsou ryby, libové maso, vejce a tvaroh,“ radí nutriční terapeutka. Do jídelníčku přidejte také potraviny bohaté na fytoestrogeny, které pomáhají upravit hormonální nerovnováhu, ke které kolem padesátky dochází kvůli tomu, že se snižuje produkce hormonů štítné žlázy, a které jsou zodpovědné za kontrolu metabolismu tuků, sacharidů či bílkovin. „Sem patří sója, tofu, quinoa, jáhly, pohanka, jablka, sušené meruňky, datle či švestky,“ radí Dana Šímová.

Co už po padesátce nejíst

Podle nutriční terapeutky Dany Šímové je strava jednou z nejdůležitějších zbraní, kterou mají ženy v menopauze k dispozici. Jídlo není nepřítel, ale některé potraviny či typy jídla nejsou pro linii vhodné. Neznamená to, že si je už nikdy nedáte, ale když ano, pak jen někdy. Pak si ale nesmíte nic vyčítat, nikdy! Na co tedy raději po padesátce zapomenout? Na sladké nápoje (mají v sobě až moc cukru, který nepotřebujete), protože jsou to prázdné kalorie, které přidávají kilogramy a tukové polštářky. Vyhněte se fast foodu (když je ale burger připravený z kvalitního masa a celozrnné housky, s minimem dresinku a s množstvím zeleniny, jednou začas si ho dopřát můžete), sušenkám, smetanovým jogurtům, majonéze. Po padesátce raději zapomeňte na párky, klobásy, paštiky i měkké a tvrdé salámy. Povolené jsou šunky s vysokým obsahem masa, libové krůtí bio maso lze taky akceptovat. A co alkohol? Jestli si bez něj neumíte svoje dovolené či víkendové večery představit, je to pochopitelně vaše rozhodnutí, ale zkuste si hlídat množství. A když pak přijde menopauza s plnou vervou a objeví se například návaly či pocení, uvědomíte si, že přemíra alkoholu umocňuje tyto symptomy. No, a pokud chcete zhubnout, alkohol funguje jako brzda. Myslete také na sůl. Nezdá se to, ale sůl zvyšuje apetit, takže když si budete zbytečně přisolovat, více toho sníte, budete zadržovat vodu a budete nafouklejší. Hodně soli má například balkánský sýr, olivy, sójová omáčka, maggi a tak podobně. Jedna rada – solte už při vaření, zajistíte tak rovnocenné prosolení a u stolu pak méně solíte.

Proč jsou dobré bílkoviny?

Potřebují je naše svaly, a svaly nám bohužel po padesátce ubývají. Jsou skvělým pomocníkem při hubnutí a mají příznivý efekt na zrychlení metabolismu. Zvyšují pocit sytosti a brání přejídání. Za den byste jich měla sníst asi tolik gramů, kolik vážíte. Vážíte-li například 70 kilogramů, pak byste měla sníst 70 gramů bílkovin. Pro informaci – klasický jogurt má v balení pouhých 5 gramů bílkovin, jogurt řeckého typu nebo skyr kolem 19 gramů! Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří vejce. Nebojte se jich, denně můžete sníst klidně dvě až tři. Kromě proteinů obsahují i vitamin D, B a železo. Bílkoviny jsou také v mase, luštěninách, sýrech a ořeších.

Zelenina v neomezeném množství?

„Zeleninu je vhodné konzumovat obecně lehce povařenou či podušenou, je pak lépe stravitelná, a přestože přirozeně zahřívá, nedochází k přehřátí a návalům. Některé druhy zeleniny raději omezte, například brokolici, květák či růžičkovou kapustu. Ty obsahují goitrogenní látky, které blokují produkci hormonů štítné žlázy, jež mají nezastupitelnou roli při řízení metabolické aktivity. Navíc blokují vstřebávání jódu. Doporučuji omezit hlavně při diagnostikovaném snížení funkce štítné žlázy nebo ji konzumovat vařenou, kdy se částečně goitrogenní látky zničí,“ doporučuje nutriční terapeutka Dana Šímová.

Co radí specialistka na výživu Iva Málková…

Co radí specialistka na výživu Iva Málková…

Sacharidy jsou pro tělo hlavním zdrojem energie a určitě není vhodné je z jídelníčku zcela vyloučit. Tělu pak energie ze sacharidů chybí a bude se o ně hlásit – nejčastěji v podobě chuti na sladké. Striktní vyloučení sacharidů může vést k tomu, že vám bude chybět vláknina, která je například v celozrnném pečivu či celozrnných přílohách. V extrémních případech hrozí deficit některých vitaminů, zejména ze skupiny B.

Zdroj: Časopis Vlasta