Začátek školního roku se nezadržitelně blíží a s ním i každodenní večerní úvaha - co zítra dětem připravit ke svačině? A možná se netýká jen dětí. Někteří dospělí nemají v práci čas a prostor zajít si na svačinu nebo rychlý oběd, tudíž si s sebou nosí jídlo z domu. Inspiraci přináší Velká svačinková bichle, plná těch nejrozmanitějších receptů, vyvážených chutí a kombinací jídel, která vás o svačinové pauze nejen zasytí, ale i nakopne a podnítí k další bohulibé činnosti. Zeleninový salát, nákyp nebo muffiny představují zdravou alternativu ke klasické housce se salámem.

Salát s pečenou dýní

Quinoa s opečenou dýní je skvělou svačinkou pro chladnější dny, která zasytí žaludek a pohladí chuťové buňky. Dýně hokaido má milou, jemně nasládlou chuť a když se spojí s oříškově laděnou quinoou a chuťově nápaditou zálivkou, vznikne dokonalost.

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 60 g quinoy
  • 165 ml vody nebo vývaru
  • 40 ml olivového oleje
  • 400 g dýně hokaido
  • špetka papriky – ideálně uzené (1 g)
  • špetka soli (3 g)
  • 2 lžičky jablečného octa (10 ml)
  • 2 lžičky pasty tahini (10 g)
  • 1/2 lžičky medu (4 g)
  • špetka pepře (1 g)
  • 1 lžíce zelené petrželky (2 g)
  • 2 hrstě rukoly nebo polníčku (60 g)
  • 40 g dýňových semínek
  • 1 jablko

Postup:

1. Začněte uvařením quinoy. Tu nejprve propláchněte v horké vodě (nebude pak hořká) a nechte ji vařit v dvojnásobku vody přibližně 15–20 minut. Když už se quinoa vaří, můžete si zatím připravit i opečenou dýni. Na 2 lžících olivového oleje na středním plameni opečte na kostičky nakrájenou dýni. Měla by být nazlátlá.

2. Opečenou dýni dejte společně se slitou a vychladlou quinoou do mísy. Přidejte ještě natrhanou rukolu, pokud je pro vás moc výrazná, můžete ji nahradit polníčkem. Vynikající je také nasekaná petrželka a dýňová semínka, která jídlu dodají šmrnc.

3. Aby byl salát kompletní, je potřeba připravit zálivku. Olivový olej smíchejte se špetkou papriky (uzená je nejlepší), 3 lžičkami jablečného octa, 3 lžičkami tahini (sezamové pasty), 1 lžičkou medu, špetkou soli a pepřem podle chuti.

4. Salát promíchejte se zálivkou a do krabičky přibalte ještě na plátky nakrájené jablko.

Dýně Hokaido

Dýně Hokaido

  • konzumace dýně je doporučována při onemocněních sleziny, slinivky břišní či žaludku
  • ovlivňuje správnou funkci ledvin
  • má vliv na kardiovaskulární systém
  • má močopudné účinky
  • napomáhá s vylučováním žluči
  • je vhodná pro diabetiky a dokáže působit proti toxickým látkám v organismu
  • má antioxidační a protinádorové účinky

Brokolicové muffiny

Brokolice a sýr, zapečené bez mouky - ideální svačinka vhodná nejen pro celiaky, ale pro všechny, děti i dospělé.

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na 4–6 porcí (12 muffinů):

  • 300 g brokolice
  • 6 vajec M
  • 1 nastrouhaná mozzarella (125 g)
  • 1 lžíce olivového oleje (20 ml)
  • sůl (3 g)
  • bylinky – pažitka, petrželka, bazalka

Ke každé svačině:

  • 5 cherry rajčátek
  • 2 plátky ananasu
  • 1 kiwi

Postup:

1. Brokolici rozeberte na menší růžičky a nechte je na pařáčku do změknutí (nebo je povařte ve vroucí vodě). Po vychladnutí je najemno nasekejte nožem. Přidejte k nim vejce, olej, nastrouhanou mozzarellu a trochu bylinek.

2. Směs rozdělte do jednorázových papírových košíčků nebo formiček na muffiny (nejlepší jsou silikonové) a pečte při teplotě 170 °C přibližně 20 minut. Muffiny by měly být krásně zlaté. Směs můžete plnit téměř až ke kraji, protože recept neobsahuje prášek do pečiva a muffiny tedy příliš nevyskočí, trochu sice ano, ale ne přehnaně.

3. K muffinům do krabičky přidejte ještě nakrájené čerstvé ovoce (třeba ananas a kiwi) i zeleninu (rajčata) a dokonalá svačinka je na světě.

Brokolice

Brokolice

  • chrání proti rakovině prostaty, děložního čípku anebo prsu
  • obsahuje silné antioxidanty a podílí se na ochraně buněk
  • dokáže regulovat krevní tlak, udržovat hladinu krevního cukru a snižovat zvýšenou hladinu cholesterolu
  • díky vysokému obsahu vlákniny ovlivňuje trávení, napomáhá při potížích se zácpou
  • podporuje správnou funkci imunitního systému

Květákový nákyp

Květák na svačinu? Ano, i to jde! Můžete si ho připravit jako nákyp k večeři a druhý den vám ve studené verzi udělá královskou službu a zdravě vás nasytí v práci i ve škole.

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 středně velký květák (800 g)
  • 150 g kvalitní šunky
  • 150 g 45% goudy
  • 3 vejce M
  • 1 stroužek česneku (5 g)
  • 1 lžička majoránky (5 g)
  • špetka soli (5 g)
  • špetka pepře (2 g)

Ke každé svačině:

  • hrst jahod

Postup:

1. Nejprve rozeberte květák na menší růžičky a chvíli ho nechte změknout buď v páře (to je zdravější varianta), nebo ho uvařte v osolené vroucí vodě.

2. Zchladlý květák smíchejte s nakrájenou šunkou, sýrem, žloutky, prolisovaným česnekem, kořením a solí. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a ten zlehka vmíchejte do květákové směsi.

3. Těsto je hotové, teď zapněte troubu a nechte ji zahřát na 180 °C.

4. Pekáček (20 × 20 cm) vystelte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pak do něj přesuňte těsto.

5. Vložte do vyhřáté trouby. Za přibližně 30–40 minut budete mít připravenou dokonalou večeři a zbytek můžete využít jako svačinu na druhý den.

6. Do krabičky k nákypu přibalte ještě hrst jahod a je to!

Květák

Květák

  • díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje obranyschopnost organismu
  • má velmi nízký obsah tuků a cukrů, je vhodný pro diabetiky a lidi s nadváhou
  • má protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé účinky
  • působí proti infekcím
  • snižuje krevní tlak a pomáhá proti tvorbě krevních sraženin
  • působí močopudně a účinkuje při ledvinových potížích
  • snižuje riziko revmatoidní artritidy

Zdroj: časopis Vlasta, Vlasta.cz, Vicnezkucharka.cz

Související články