1. Každý den zdravě snídejte

Někteří lidé nesnídají a vyhovuje jim to, ranní jídlo jim nechybí, přes den se pak nepřejídají a udržují se v dobré kondici. Ale pro většinu lidí to neplatí.

Většině z nás zkrátka prospívá, když se ráno dobře najíme – v tom smyslu, že si v klidu dopřejeme vyváženou snídani, díky které nás pak například během dne nebudou přepadat záchvaty hladu. Ideální je najíst se do dvou hodin po probuzení – díky tomu pak bude váš metabolismus dobře fungovat celý den. „Kdo snídani vynechá, bude přes den méně výkonný, snadněji se unaví a večer se pravděpodobně nají víc, než je tělu milé,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka společnosti Vím, co jím.

Zdravá snídaně? Směs sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, ovoce (nebo zelenina), kvalitní bílkoviny. Zatímco bílkoviny a vláknina vás pomohou nasytit, sacharidy nakopnou váš mozek. Skvělým zdrojem sacharidů jsou celozrnné obiloviny – klidně kvalitní hotové směsi, ale volte ty bez přidaného cukru a odvažte si doporučenou porci, je to překvapivě málo. Ale zjistíte, že vás dokáže zasytit, jen je potřeba jíst pomalu a zvyknout si na menší porce.

Cereálie si dejte s mlékem nebo ještě s řeckým jogurtem bez tuku či skyrem, které jsou skvělým zdrojem bílkovin. Přidat můžete kousek ovoce, například pokrájené jablko, v létě jsou pak skvělé čerstvé jahody, maliny nebo borůvky.

2. Ke každému jídlu ovoce nebo zelenina

Pokaždé když budete jíst, jedno, zda půjde o hlavní jídlo nebo o svačinu, dejte si kousek ovoce nebo zeleniny. Jde vlastně o jednoduchý trik, jak zvýšit objem jídla, aniž byste z něj učinili kalorickou bombu.

Chcete si na rodinné oslavě dát čokoládový dort? Klidně! Ale před jídlem si dejte šálek ovoce, nebo ještě lépe celou nakrájenou mrkev a sladkou papriku. Dost vás to zasytí a dortu vám tak k uspokojení bude stačit výrazně méně, o což přesně jde. Pozor jen na obsah cukru v ovoci, jezte ho proto spíš v první polovině dne, nikoli odpoledne, nebo dokonce večer. Zvláště kalorické jsou třeba banány nebo hroznové víno.

Ovoce má i další bonus, pokud máte vysoký cholesterol nebo krevní tlak, každodenní konzumace až pěti porcí ovoce a zeleniny vám pomůže obojí snížit.

3. Vynechejte alkohol

Na tomhle se ještě odborníci úplně neshodli. Část z nich tvrdí, že pokud se úplně nevzdáte alkoholu, nikdy nezhubnete, jiní jsou toho názoru, že ho stačí výrazně omezit. Každopádně existuje hned několik dobrých důvodů, proč se ho na čas vzdát.

Už proto, že je kvůli obsaženému cukru překvapivě hodně kalorický, nenechte se zmást tím, že víno je suché a nikoli sladké. Gram čistého alkoholu obsahuje skoro třicet kilojoulů, což je dvojnásobek ve srovnání s cukrem a bílkovinami. Kalorie v alkoholu jsou navíc takzvaně prázdné, protože nemají pro tělo žádnou výživovou hodnotu. Studie, které tvrdily, že třeba pití vína prospívá srdci, se nejspíše mýlily, rozhodně ale vždy doporučovaly velmi střídmé popíjení.

Navíc alkohol v těle zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, jeho zvýšená hladina už přímo souvisí s ukládáním tuku v oblasti břicha. Hubnutí je pak ještě těžší. Pivo, víno, natož tvrdý alkohol rovněž zvyšují krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Dobrou strategií je dát si oblíbenou sklenku jenom o víkendu a zůstat pouze u jedné.