Pokud často zažíváte stresující emoce, jako jsou vztek, frustrace, úzkost či nespokojenost, srdeční činnost se změní a je nepravidelná, což znamená vyšší riziko, že časem srdce onemocní doopravdy. Když pak do života vstoupí emočně náročné situace, může dojít k syndromu zlomeného srdce neboli odborně řečeno stresem indukované kardiomyopatii. A postihnout může i úplně zdravé jedince. Svými projevy se podobá infarktu. Testy sice ukazují dramatické změny rytmu a krevních látek, které jsou typické pro srdeční infarkt. Ale na rozdíl od infarktu neexistuje žádný důkaz zablokování srdečních tepen. Prostě srdce se „jen zlomilo“ žalem či šokem.

Stres a srdce

Emoční stres způsobený hádkou, rozchodem či úmrtím někoho blízkého dokáže srdce pořádně potrápit. Poslední výzkumy jasně dokazují, že lidé ve stresu mají vyšší pravděpodobnost, že u nich propukne ischemická choroba srdeční, a to bez ohledu na to, jaké další rizikové faktory mají. Podle studie HeartMath Institute naše emoce, které vznikají v mozku, vyšlou k srdci signál a srdce pak reaguje na složité hormonální změny tím, že se vytvoří řetězové reakce v těle, dojde ke zvýšení produkce stresových hormonů, čímž se změní způsob srážení krve a dojde ke zvýšení krevního tlaku. Stres je starou známou reakcí organismus na útok či atak zvenčí. Umožňuje přežít, zaútočit či utéct. Proto se při stresu zvyšuje tep a tlak, což je dobré pro rychlý běh. Začnou se rozšiřovat zorničky a lépe vidíme, ale taky se mění způsob prokrvení těla. Primárně se začnou prokrvovat svaly, srdce i mozek. Jenže dnes už nepotřebujeme přežít ani bojovat. A tak nás stres ničí. Nejhorší je pak ten chronický, který spouštějí existenční problémy, nemoci blízkých, samota. To vše se na nás výrazně podepisuje.

Související články

Když se srdce zlomí

Před dvaceti lety jsem zažila jednu velmi stresující událost. V první okamžik se mi zatmělo před očima, srdce začalo prudce bušit a bolest vystřelovala až do zad. Nemohla jsem se nadechnout, myslela jsem, že mám infarkt. mě odvezla do nemocnice, kde vyloučili infarkt, ale potvrdilo se, že jde o krátkodobé selhání srdečního svalu neboli tako-tsubo kardiomyopatii. Po dvou dnech bylo vše v normálu. Od té doby se snažím se stresem lépe pracovat, odpočívat a pravidelně chodím na kontrolu na kardiologii.

Je to tak nebezpečné?

Jak říká kardiolog Miloslav Hudec z Nemocnice Podlesí v Třinci, vyskytuje se převážně u žen a jde o vzácné onemocnění srdečního svalu, kdy je příčinou emoční či fyzický stres. „Srdce v tu chvíli čelí prudkému náporu stresových hormonů, které způsobují dočasné oslabení srdečního valu. Onemocnění se projevuje bolestí na hrudi, dušností, někdy i bezvědomím, tedy příznaky, které provázejí infarkt myokardu. Na rozdíl od něj ale nedojde k uzavření koronárních cév a při včasné léčbě nedochází k trvalým následkům,“ říká kardiolog. Nejnovější výzkumy nemocnice Cedars-Sinai v Kalifornii naznačují, že syndrom zlomeného srdce, není zase tak vzácný. Na vzestupu je zejména u žen středního a vyššího věku. Pravděpodobně za to mohou hormonální rozdíly a také genetická predispozice.

Související články

Srdcová dvojka

I proto, že ženy citlivěji reagují na emoční stres, je u nich také 10krát častější riziko výskytu zlomeného srdce. A těchto případů stále přibývá. Je proto nezbytné pracovat na tom, abychom se tomu vyhnuli. Neděláte pořád dokola stejné chyby? Nedovolujete lidem, aby vám lámali srdce? Některé chyby si možná uvědomujeme s odstupem času, ale některé vyjdou najevo až po několika zlomených srdcích a zbytečných emocionálních jízdách na horské dráze. Abyste se chránili před tímto „mučením“, je zapotřebí dělat vše pro to, abyste své srdce hýčkali. Je toho spousta, co lze udělat. Život není vždy růžový, ale stále si můžeme nasazovat růžové brýle a hledat paprsky světla mezi mraky. Rita Watson z Yale´s Ezra Stiles College říká, že pokud jde o partnerské vztahy, je nutné důvěřovat svým instinktům, uchovávat si poklady radosti a užívat si láskyplné chvíle. I když neexistuje žádný jistý způsob, jak se vyhnout žalu, existuje způsob, jak to překonat, přestože v ten moment věříte, že už nikdy nebudete šťastní. A co říkají lékaři? Lékem na kardiovaskulární onemocnění, a tedy i prevencí před syndromem zlomeného srdce, může být zase láska, především aktivní intimní život. Ovšem ne každý se z emočně stresujících situací oklepe rychle. Někdo v sobě problémy dusí dlouhodobě, a to je pro srdce úplně to nejhorší. Z permanentního stresu totiž není úniku.

Pro rychlejší zahojení

Pro rychlejší zahojení

Jitka Douchová, psychoterapeutka

Zlomené srdce je spojeno s hlubokou láskou a její ztrátou, s níž jsme v životě nepočítali. Metafora v názvu je velmi trefná, odpovídá prožitkům a pocitům bolesti, které při ztrátě milovaného partnera, který nás opustil, prožíváme. To, co je hodně zlomené, to hodně bolí a nedá se slepit. Zlomené srdce se musí zahojit. Jeho léčba bývá leckdy dlouhá. Je to proces s mnoha situacemi, leckdy pocit úlevy a částečného zapojení opět vystřídá nečekaná fáze prudké bolesti. Naše srdce, naše psychika se stává pacientem. Jaké jsou reálné projevy? Úzkost, deprese, ztráta vitality a pocitu smyslu života, prázdna, jakéhosi dna, od něhož je těžké se odrazit. Ale od každého dna se jednou odrazit musíme, pokud chceme žít dál. Důležité je, že při ztrátě velké lásky jsme ztratili kus svého já, a cílem naší regenerace je postupně své já zase najít, dát mu nový smysl. K možnosti regenerace a uzdravení významně přispívá individuální psychoterapie. Možnosti sdílení smutku nejen s těmi nejbližšími, ale i s profesionálem nabízí větší odstup od problému. Odborník poskytuje nejen podporu a sdílení, ale i možnost nabízení nových životních cílů, nový životní směr. Všechno v životě přebolí, jen to chce čas, a pak také – neuzavírat se dlouho do samotářské ulity. I po ztrátě milovaného partnera je nutné jít dál, žít, mít cíle, udržet své zájmy a ty dále rozvíjet. Dokud to v prvotní fázi nejde přirozeně, je důležité si povinně nějaké denní životní radosti ordinovat.

Emoce jsou v pořádku

  • Dovolte si emoce: Když se s vámi někdo rozejde, cítíte záplavu emocí. Podle psychoterapeutky Rebeccy Hendrix je to trauma, šok pro celý náš organismus. A jako u každého emocionálního šoku, měli byste si dovolit svoje pocity prožívat. Přece jen existují z nějakého důvodu a mohou vám pomoci překonat těžké zážitky. Ale jen tehdy, když je uvolníte. Projděte si všemi fázemi prožívání smutku, ale ve svém vlastním čase. Během toho si potvrzujte své pocity a říkejte: „Proč bych se tak necítila? Samozřejmě, že tuhle emoci prožívám.“
  • Své pocity vyjadřujte: Ačkoli je důležité vyjádřit své pocity, je taky důležité zastavit je. Pokud se tedy cítíte smutní, nechte se v tom po určitou dobu utápět – třeba hodinu plačte, naříkejte, křičte, pište, dělejte cokoli, co potřebujete, abyste nechali emoce volně plynout. Ale jakmile uplyne šedesát minut, zastavte se a přejděte k něčemu jinému.
  • Detoxikujte se: V případě rozvodu nebo rozchodu procházíte abstinenčními příznaky, protože hormony dobré nálady, které jste dostávali od svého partnera, jsou náhle fuč. Elle Huerta z online komunity Mend, která pomáhá lidem po rozchodu, říká: „Jakmile tam partner není, začnete znova toužit po hormonech dobrého pocitu. Pokud se tomu poddáte a znova uvidíte svého ex, uvíznete v tom a nepohnete se vpřed.“ Proto doporučuje šedesátidenní „ex-detox“. Přerušit veškerý kontakt je zdravé a umožní to zlomit vaši připoutanost k bývalému partnerovi.
  • Identifikujte se a odstraňte nezdravé chování: Pokuste se porozumět všem podnětům, které můžete mít, jako je psaní SMS vašemu ex, kontrola jeho sociálních sítí každou hodinu nebo přehrávání každého detailu vašeho poslední společného večera. Může to být součástí abstinenčního procesu, ke kterému dochází po zlomení srdce. Nedovolte si ale přehnaně se vyžívat v obsedantním chování (jako je analýza vašeho vztahu až do čtyř hodin ráno). Nezvládáte-li to, obraťte se na psychoterapeuta nebo kouče.
  • Hledejte pomoc: Zavolejte dvěma nebo třem lidem, na kterých vám opravdu záleží, a dejte jim vědět, čím opravdu procházíte. Spousta lidí vás miluje a chce vás podpořit, ale často nevědí jak, protože jim to neřeknete.
  • Cvičte: Zapotit se může být to poslední, co byste chtěli dělat, když se utápíte ve smutku. Ale věřte, že to funguje. Endorfiny produkované během cvičení pomohou s abstinenčními příznaky nejen po rozchodu, ale i v případě jiných emočně náročných situací. Nejen když vás opustí partner.
  • Starejte se o sebe: Postarat se o sebe uprostřed žalu je klíčové. Kontrolujte sami sebe v průběhu dne a zeptejte se: „Co potřebuji?“ Možná by mi pomohlo dobré jídlo, horká koupel, telefonát s kamarádkou. Pocity odmítnutí či velkého žalu z čehokoli mohou vyvolat snížené sebehodnocení a nezdravé reakce, jako je přejídání či zneužívání návykových látek, což může vést k depresivní spirále.
  • Vytvořte si nové rutiny: Uvědomte si, že rozchod, rozvod nebo nevěra pravděpodobně způsobí prázdnotu ve vašem životě. Možná jste se svým „ex“ chodili každý pátek na večeři, v sobotu na kolo nebo v neděli do kina. Nyní máte všechny tyhle dny volné, ale místo toho, abyste se doma váleli sami, buďte aktivní. Zavolejte přátelům a plánujte, plánujte a plánujte.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.letsmend.com/advice, https://ritawatson.com/bio-books/, https://www.cedars-sinai.edu/, https://www.heartmath.org/, www.jitkadouchova.cz

Související články