Pokud vás sport baví a nemusíte se do něj nutit, máte vyhráno. Jste-li ale spíše kavárenský typ, který se nerad potí a pohyb dělal naposledy z donucení na základní škole, což se už pomalu ale jistě začalo podepisovat na zdravotním stavu, zkuste objevit radost z pohybu u nenáročných fyzických aktivit. "Díky pozitivní motivaci u sportování dlouhodobě vydržíte, dosáhnete lepší kondice a vysněné postavy,“ vysvětluje fitness trenérka Tereza Kompánková. Budete-li sport navíc provozovat pravidelně, kromě prevence nadváhy a obezity vám pomůže i ke snížení rizika rozvoje onemocnění srdce a cév.

Jaké aktivity si oblíbí i ti největší antisportovci?

1. Tanec

Mnoho lidí vnímá tanec pouze jako zábavu a odreagování. Pravdou však je, že se u něj také spaluje velké množství energie, zlepšuje se koordinace, aerobní schopnosti a posilují svaly celého těla. Zapsat se můžete do nejrůznějších kurzů, nebo tančit doma podle videí na internetu. Vybrat si můžete ze společenských tanců, břišních a orientálních tanců, moderny, swingu, stepu, volného stylu nebo třeba zumby. Možností je nespočet a vy tak můžete zkoušet, který vám sedí a baví vás nejvíce.

Zdroj: Youtube

2. Zahradničení

Býváte po práci na zahrádce unavení a druhý den vás všechno bolí? Ještě aby ne! Pletí záhonů, sázení, sekání trávníku, zastřihávání keřů a jiné úpravy jsou totiž poměrně náročné fyzické aktivity, které pomáhají pálit kalorie i dostat se do duševní pohody. „Benefitem práce na zahradě je to, že si člověk odpočine od hektického pracovního života, může si tím do určité míry ulevit od pocitů nátlaku, úzkosti a depresivní nálady a navíc je zahradničení vhodné prakticky pro každého," říká hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Věra Burešová. Při pobytu na sluníčku navíc načerpáte dávku vitamínu D. Pokud tedy máte zahrádku, pusťte se do toho!

3. Turistika

Chůze je pro člověka nejpřirozenějším pohybem, proto pokud se chcete hýbat, stačí nazout tenisky a vyrazit do přírody. Během celodenního výletu můžete ujít i několik desítek tisíc kroků, což už je pořádná dávka spálených kalorií. Výkony lze sledovat na krokoměru či nejrůznějších chytrých hodinkách, které dodávají motivaci. Pobyt v přírodě navíc zlepšuje náladu a ulevuje od úzkostí. Chystáte-li se na delší turistický výšlap, nepodceňte dostatek teplého a nepromokavého oblečení. Zejména v horách se s nadcházejícím podzimem počasí mění doslova z minuty na minutu. „Podle délky a náročnosti aktivity si do batůžku přibalte také dostatek pití a svačinu. K rychlému doplnění energie poslouží kvalitní flapjack, müsli či proteinová tyčinka, čerstvé ovoce, oříšky nebo si můžete upéct zdravý dezert,“ radí výživová poradkyně.

Tip na svačinku: Šípkovo-jablečný koláč

Ke zpříjemnění výšlapu a zároveň doplnění energie skvěle poslouží šípkovo-jablečný koláč. Zabalte si porci pro sebe a svou rodinu či přátelé do batohu. Úspěch zaručen!

Ingredience:

• 100 g lískových ořechů

• 50 g vlašských ořechů

• 50 g slunečnicových semínek

• 50 FIBROKI sušenek

• 1 lžíce arašídového máslo

• 50 ml kokosového mléka

• 2 tvarohy

• 2 vejce

• čekankový sirup podle chuti

• 3 lžíce šípkového pyré

• 2 jablka

Postup:

Nejprve smíchejte tekuté suroviny (mléko, olej, vejce a med), pak přidejte suché suroviny. Netřete! Pouze lehce promíchejte. Pečte na 170° asi 30 minut.

4. Videohry

Možná si říkáte, co je to za hloupost. Jenže hraní herních konzolí s pohybovým senzorem je opravdu celkem makačka! Vybrat si lze ze sportovních, tanečních i dalších her, při kterých spálíte energii a přitom se dobře pobavíte. Chcete si při sychravých podzimních večerech zahrát tenis, volejbal nebo si třeba vylít zlost při boxu? Možné je úplně všechno. Je však třeba myslet na to, že při dlouhodobém sledování televize či monitoru jsou namáhány oči, tudíž by hraní her mělo zůstat jen jako doplněk. Vždy je lepší upřednostnit pohyb na čerstvém vzduchu.

Zdroj: vlasta.cz NaturHouse - odborníci na zdravé hubnutí Fitness pro ženy Contours

Související články