Spaní na zádech

Pokud spíte rádi na zádech, můžete si gratulovat. Podle odborníků patří mezi zdravé spánkové pozice. Udržuje vaši páteř, hlavu a krk v jedné rovině a rovnoměrně rozkládá vaši váhu. Na vaše klouby, krk, rameno, břicho nebo čelist není vytvářen žádný tlak. Poloha na zádech zajišťuje pohodlné a relaxační držení těla, které vám pomůže cítit se dobře, když se probudíte. Někdo ale může při spaní na zádech pociťovat bolesti v kříži, takže je vhodné zkusit jinou polohu. Spaní na zádech taky snižuje bolest ze starých zranění, pomáhá zmírnit bolesti kyčle, kolena, artritidu, fibromyalgii, burzitidu (zánětlivá onemocnění ramen, loktů, případně kyčlí) a pálení žáhy. Spánek na zádech se zvednutou hlavou zmírňuje tlak v obličeji a bolesti hlavy. Trik: Přidejte si polštář pod hlavu, abyste podepřeli krk, a další dejte pod kolena, tím udržíte přirozené zakřivení páteře.

Spaní na břiše

Pokud jste břichospáči, máme pro vás špatnou zprávu. Bohužel to není moc zdravá poloha. Kvůli ní jsou lidé častěji neklidní, hází sebou a otáčí se, aby vyvážili páteř. Tato asymetrická poloha spánku zatěžuje páteř nesprávným směrem, která není v optimální poloze. Dochází tak ke zvýšenému tlaku na klouby a různé svaly a také na krk. Spaní na břiše taky není vhodné pro ženy, protože přispívá ke vzniku vrásek, navíc snižuje pevnost prsou. Zvyšuje se také riziko vzniku refluxu. Na druhou stranu spánek na břiše udržuje dýchací cesty otevřené, protože odstraňuje veškeré masivní překážky. Máte-li problémy s chrápáním či spánkovou apnoii, zkuste tuto polohu.

Trik: Při spaní na břiše použijte plochý polštář, který si strčíte pod pánev, abyste zmírnili tlak. Nezvedejte nohy s pokrčenými koleny, hlavu otáčejte střídavě do různých poloh, abyste se vyhnuli ztuhlosti krku. Vyhněte se spánku na břiše, pokud jste těhotná nebo trpíte bolestmi krku nebo zad.

Spánek na levém boku

Spaní v této pozici má spoustu vědecky podložených zdravotních výhod. I starověká ájurvéda tvrdí, že spánek na levém boku je dobrý pro fyzické i duševní zdraví. Přestože je lidské tělo symetrické, umístění orgánů uvnitř je asymetrické. Některé orgány mají tendenci pracovat efektivněji, když spíte na levém boku kvůli gravitaci. Spánek na levém boku stimuluje lymfatické cévy a urychluje detoxikační proces. Slezina, která je součástí lymfatického systému, se také nachází na levé straně těla. Její hlavní úlohou je čištění krve. Když spíte na levé straně, gravitace zvyšuje průtok krve do sleziny, což jí umožňuje filtrovat nečistoty a lépe fungovat.

Srdce je další orgán umístěný na levé straně našeho těla. Když spíte na levém boku, aorta v horní části srdce sestupuje doleva. Díky tomu srdce pumpuje přímo do aorty a zároveň dominantní část střev se nachází mimo dutou žílu, která není tak stlačená a může bez potíží přenášet krev přímo k srdci.

Spaní na levém boku taky podporuje snadnější odchod odpadu z tenkého střeva do tlustého střeva. Ráno pak snadněji můžete na velkou. Snižuje se taky pálení žáhy. Boční spaní prospívá i lidem se spánkovou apnoí. Tato pozice zabraňuje tomu, aby váš jazyk „spadl“ do krku a částečně blokoval dýchací cesty. Trik: Když spíte na boku, váš krk a hlava by měly být v jedné rovině s vaší páteří. Změřte si tedy délku mezi krkem a koncem ramene a pak najděte polštář, který tuto výšku podpírá. Ujistěte se, že polštář odpovídá struktuře klíční kosti. Mezi koleny si můžete dát pevný polštář, abyste podpořili spodní část zad. Paže držte paralelně u sebe a na obličeji nebo pod ním.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.healthline.com/health/best-sleeping-position

https://themindsjournal.com/sleeping-positions-and-its-health-impacts/

Související články