Úplně poprvé lapač snů vyrobila jedna stará indiánská babička kmene Čipivejů, když se jí nedařilo ukolébat dítko. My bychom nejspíš neklid a pláč připsali bolesti bříška či teplotě, ona však poznala, že na vině jsou špatné sny, které dítěti posílají zlí duchové. A tak z kůží, pírek a nejrůznějších korálků vyrobila kouzelný kruhový talisman na ochranu snění a upevnila ho děťátku nad čelo postýlky.

Jak lapače snů fungují?

Kruh symbolizuje svět nebo vesmír, tedy prostor, ve kterém se nacházíme. Kamínek uprostřed představuje člověka, kterého lapač chrání a členitá síťka okolo má funkci pavučinky, v níž negativní energie a špatné sny zabloudí a nedostanou se ke kamínku. Podle legendy pak dobré sny sklouznou po peří zpět do duše člověka a na síti uvízlé noční můry spálí první ranní paprsky a odnese je prérijní vítr. V reálu můžete takovou situaci nasimulovat tak, že lapač snů dáte na slunce a místnost provětráte.

Vše je především o tom, jak silně člověk věří. Pokud tedy chcete věřit, že lapače snů skutečně slouží k ochraně spánku, tak to tak bude. Lapače se ale v dnešní době používají i jako dekorace či jako jakýsi univerzální pozitivní zářič, což je vlastně všechno, co se vyrábí ručně.

Co takhle si podobný talisman vyrobit doma, ať už pro sebe, nebo jako dárek pro své blízké? Aby totiž skutečně plnil svoji funkci, tedy odháněl všechny špatné sny, musí být buď darovaný, a ještě lépe vlastnoručně vyrobený. Vůbec ale nemusíte mít obavy. Je to snazší, než si myslíte, a nezabere vám to víc než pár hodin. Navíc si vyrobíte přesně takový amulet, který se vám bude líbit a bude se vám hodit do interiéru. "Po výrobě lapačů sáhne především člověk, který má blízko k ručním pracím a má pro ně cit. Pokud by si člověk na výrobu přesto sám netroufl, existují různé workshopy, kde se postup dá naučit," nabádá Monika Micajová, která se výrobou talismanů zabývá.

Detailní návod krok po kroku najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Co budete potřebovat?

1. Dřevěný kruh nejlépe z vrbového prutu

2. Kousek kůže na jeho obmotání

3. Bavlnku nebo přízi na zhotovení sítě v kruhu.

4. Hlavní kamínek - symbol člověka.

5. Stužky, korálky, peříčka, případně suché květy.

6. Jehlu na navlékání.

Jak na to?

Vezměte dřevěné kolo a obmotejte ho kůži nebo jakoukoliv šňůrkou. Pomocí drhnutí nebo háčkování vytvořte síť uprostřed a doprostřed umistěte kamínek. Na výběr kamene klaďte důraz. Zvolte takový, který vás symbolizuje, a který se k vám hodí. Pokud si nejste jistí, vybírejte intuitivně. Na kruh dále přidejte provázky a dolů přivažte peříčka spolu s korálky. Nakonec vytvořte poutko, za které lapač snů zavěsíte.

Jaké zvolit materiály?

Nejideálnější jsou materiály čistě přírodní. Podle Moniky Micajové jsme obklopeni tolika umělými věcmi, až to není zdrávo a je načase vrátit se k přirozenosti. "Přírodní materiál je pro člověka nejen přijatelnější, ale zároveň kvalitnější. Navíc jemné odstíny navozují klid. Plastové věci postrádají energii," říká.

Jakou vybrat barvu?

Pokud chcete prožívat klidné noci, při kterých budete relaxovat, odpočívat a nabírat síly, vyberte si bílou barvu. Zelenou zvolte v případě, chcete-li být zdraví a mít pohodu ve vztazích. Toužíte naopak, zvláště ve vztazích, po vášni a dobrodružství? Sáhněte po červené. Klid a pohodu pocítíte s modrou barvou, magii pak budete zažívat s fialovými odstíny. Štěstí a optimismus zajistí žlutá. Jste mladí a toužíte po hvězdné kariéře? Zaměřte se na oranžovou. A pokud vám to hapruje v lásce, hledáte toho pravého, nebo si naopak chcete udržet partnera, zvolte růžovou. Doporučujeme vyhnout se černé barvě, která, jak asi sami tušíte, nevěstí nic dobrého.

Barvy můžete libovolně kombinovat, anebo - chcete-li se v životě zaměřit pouze na jednu oblast - vyrobit si talisman jednobarevný.

Kam lapač zavěsit?

Možností je několik. Pokud má sloužit na ochranu spánku, tak ideálně nad postel, aby na něj člověk viděl. Velmi často se lapač zavěšuje i do okna. Nejen že to vypadá hezky, ale denní světlo ho očišťuje od negativních energií. Umístit ho ale můžete i do nevyužitých koutů, které potřebují energeticky posílit. Jedná se například o prostor, do něhož ani nemáte chuť postavit si křeslo. Lapač kout oživí a nastolí rovnováhu.

Zdroj: vlasta.cz madelaine.cz happymag.cz

Související články