Pochopit odlišné denní rytmy svého partnera může být těžší, než se zdá. Pokud si chce sova do noci povídat, skřivan může působit dojmem, že ho to vůbec nezajímá. Naopak skřivan narazí při pokusu o ranní sex, protože sova je v tu doba polomrtvá. „Ani jeden se nechce partnera dotknout, jenže když je jeden z nich trochu vztahovačnější, je zaděláno na konflikt. Sovy také mívají pomalejší start do nového dne a obecně bývají unavenější, protože shromažďují spánkový deficit. Naopak skřivan se může sově jevit jako nezábavný večer, když na něj padá únava a sova je na vrcholu sil,“ říká psycholožka Michaela Peterková a provozovatelka webu psyx.cz. Podle ní jakmile partneři zvládnou tuto fázi a přiznají druhému právo na to, být jiný, pak už většinou vždy najdou ve společném soužití řešení.

Zhasni už konečně

Největší problémy nastávají, když chce skřivan spát, zatímco sova buší divoce do počítače či šustí knížkou. Nebo když skřivan vstává pro sovu v neslušnou dobu a krátí jí svým ranním harašením spánek. Velmi dobře se v těchto případech podle odborníků osvědčuje oddělené spaní.

„S manželem jsem dvacet let a už jsme si na odlišný rytmus zvykli. I když stále nedokáže pochopit, jak můžu v devět hodin večer začít luxovat a mýt koupelnu, když on už sotva dokáže zapnout televizi. Někdy se i vzteká, že chce mít večer klid, že je za celý den unavený a já mu tam jezdím nad hlavou prachovkou,“ přibližuje Marie soužití se skřivanen. „Já se zase musím ohromně přemáhat, když mě manžel plný sil občas vzbudí kolem šesté, abych si s ním dala ranní kafe, že je přece ideální čas na to, probrat některé rodinné záležitosti,“ dodává žena, která prý zkoušela svůj chronotyp změnit a snažila se usnout dřív a vstávat s manželem. „Jeden den se mi to povedlo, když jsem byla hodně unavená, ale druhý den jsem zase šla spát až kolem jedné, dřív to prostě nešlo. Občas si z toho děláme doma i srandu, když vstávám brzo a pak se mátožně potácím v kuchyni,“ říká Marie. Skřivan musí nechat sovu po probuzení, aby se probrala – začít na ni chrlit, co se mu zdálo, co je potřeba ten den udělat a podobně, to není dobrý start do pohodového dne.

A sova zase musí naopak svou večerně-noční energii napřít do něčeho jiného než do interakce s partnerem. „Dejte si poctivých deset minut, během nichž se vžijete do svého partnera, který má jiný biorytmus než vy. Když se vám to povede, tak budete vědět, jak se váš partner cítí a co dělat a nedělat, abyste mu vyšli vstříc,“ říká Michala Peterková.

Podle psychologů je marné nutit sovu, aby časně ráno vstávala, když je zvyklá vyspávat, a naopak po skřivanovi chtít, aby večer „zpíval“. Vede to k nespokojenosti a snížení pracovní výkonnosti u obou.

Nicméně jsou známé případy, kdy se s přibývajícím věkem sova změnila a přiblížila se časově rytmu skřivana. Pak se konečně tito dva setkali u aktivní ranní diskuse u připravené snídaně.

Sovy to mají o dost těžší

Chodit spát pozdě není úplně dobré, a to i když jste sova a jste na to zvyklí. Podle výzkumu, který provedla katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jsou na tom noční ptáci oproti skřivanům hůře se zdravím. Mnohem více kouří, pijí alkohol, kávu nebo sahají k jiným podpůrným prostředkům. Málo sportují a tráví více času u počítače.

Sovy také hůře usínají. Tím pádem se u nich snižuje kvalita spánku, spí kratší dobu a mohou tak snadněji propadat depresi. Bývají také více podrážděné.

Za psychickými problémy sov může být podle další studie, tentokrát z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR, nutnost přizpůsobit se běžnému rytmu majoritní společnosti. Sovy preferují aktivitu pozdě v noci a probouzejí se až dopoledne. V běžném životě to ale mohou takto praktikovat jen o víkendech. Studie tak poukázala na skutečnost, že pokud je takový člověk přinucen vstávat brzy ráno do práce či do školy, dostávají se jeho vnitřní hodiny v celém těle do nesouladu s denní dobou a nemohou tak účinně řídit fyziologické procesy. Právě to může souviset s jejich sníženou pracovní výkonností a v případě dlouhodobého vlivu i s některými psychiatrickými onemocněními či s chorobami kardiovaskulárního a metabolického systému.

Jste ranní spáč, anebo čiperka?

Sova (večerní typ) – s brzkým ranním vstáváním má velké problémy, produktivní začíná být až kolem desáté hodiny. Jsou pro ni vhodné noční směny. Nejproduktivnější je večer, kdy se bez problémů pouští do práce a vydrží dlouho do noci.

Skřivan (ranní typ) – brzy ráno vyskočí z postele jako čiperka. Nejproduktivnější je v dopoledních hodinách. Jsou pro něj vhodné ranní směny. Večer je unavený, cítí se ospale.

Podle statistik je v populaci zhruba deset procent skřivanů, dvacet procent sov a ostatní lidé se nacházejí někde mezi těmito extrémními chronotypy. Denní rytmus závisí ve velké míře na genech, na životním stylu a na věku. U mladších osob převládá sklon k večernímu životu, u starších k rannímu. Ke změnám dochází kolem padesátky. To se může z některých sov stát skřivan. Více skřivanů je mezi ženami a dívkami, u mužů je to naopak.