Na začátku spočívala naše sexuální výchova v tom, jak se chránit před těhotenstvím a pohlavními chorobami. Což jsou sice u dospívajících důležitá témata, ale protože se mluví jen o tom, získáme dojem, že sex je průšvih, nebezpečí a problém. Že je potřeba myslet při něm hlavně na ochranu svého zdraví a života. Případně na technické dovednosti, pokud dojde na obrázky v učebnicích, nad kterými děti natáčeji hlavu a říkají si: „Kudy, proboha?“

Nikdo vám na začátku neřekne nic o slasti a potěšení. Jako by to bylo samozřejmé, nemělo nebo nesmělo se o tom mluvit a pojďme se soustředit na katastrofy. Vážně, zažil jste někdy někdo z naší generace přednášku, která by začínala tím, že sex je nádherná věc, a že nic lepšího v životě nezažijete?

Takže následných pár desítek let jsme se přes hledání záchytných bodů a objevování sebe i druhých dostali do fáze rození dětí. Ta nám do sexuálního života přihodila jaksi praktické hledisko a ledacos změnila. Sex se stal efektivnější a časově omezený dětmi, prací a dalšími radostmi.

Mentální uspokojení

A teď je nám padesát a slovo masturbace nebo onanie, oboje mimochodem v češtině výjimečně neerotické, už slýcháme maximálně v retro televizních seriálech a filmech. Je na čase uvědomit si, že sebeuspokojování není jen záležitostí nadržených puberťáků a že se netýká jen stimulace pohlavních orgánů. Což je taky omyl, který nám do hlav nasadily školní přednášky a osvětové knihy.

Masturbace se ve vyšším věku přesouvá částečně na pole mentální. Známe svoje preference, situace, které nás vzrušují, filmy a knihy, které nás naladí. Víme, jak připravit správnou náladu nebo který druh porna nám ji připraví expres. Jestli vás překvapil slabý pocit viny nebo studu při slově porno, tak to je další pozůstatek naší sexuální výchovy, a pro spokojenou masturbaci v budoucích letech na ni konečně zapomeňte. Můžete vše, co chcete a co neubližuje nikomu jinému.

Přivodit si sama orgasmus je organickou součástí sexuálního života s partnerem. Jednak si tak udržujete a uspokojujete svůj drajv (pardon za anglicismus, ale české výrazy tady znějí trochu lacině) a jednak to prospívá vaší náladě a mentální pohodě. Sex sama se sebou taky příznivě ovlivňuje váš vztah ke svému tělu, z čehož opět profituje i partner. Žena, která ví, co je sólo rozkoš, ji umí lépe prožít i s tím druhým. Cítí se sebevědomá, krásná a smyslná. Kašle na to, že její tělo není dokonalé, protože kdyby měli sex jen dokonalí lidé, vyhynuli bychom do pár let.

Sexuologové tleskají těm, kteří znají svoje tělo tak dokonale, že přesně vědí, jak si přivodit slast do několika minut. Ale zároveň radí i se sebou trochu experimentovat. Než automaticky sáhnete po vibrátoru, pornu nebo jiné pomůcce, radí věnovat se deset minut hlazení a dotýkání celého těla. Pomalu dýchejte a soustřeďte se na svoje doteky. Vnímejte každou křivku, každé citlivé místo, objevujte nové erotogenní zóny. Je jich velká spousta, byla by chyba zúžit své potěšení jen na obvyklé cíle. Lépe pak objevíte pár citlivých oblastí i na partnerově těle.

Hodně psychologů radí si po padesátce najít nového koníčka. No a sexuologové dodávají – nemusíte chodit ani moc daleko. Hezký večer!